用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有可能派到冇選過的band 1中學嗎?
樓主: WinnieCatCat
go

有可能派到冇選過的band 1中學嗎?

little_yolky 發表於 16-5-3 14:52
唔該晒。

咁我又唔明喇。如果响B1學額充足既校網, B1學生填既所有既B1校, 係無理由派入B2學校喎, 因為如果 ...

原因1: 錯估B1學位充足率

你肯定參加大埔區統一派位既B1人數, 一定少過B1中學既學位嗎?

又嚟計計:

1. 假設沒有學生申請轉網派位(包括轉出咗轉入), 大埔區今年有1662人升中, 即係554個B1學生, 但5間英中統一派位只有352個位

2. 假設有30%B1學生自行離場/考入直資,都仲有~388個B1生要參加統一派位

3. 5間英中甲部有40個位, 假設全部由大埔B1學生抽番晒, 咁需參加統一派位乙部既B1生, 就剩番~348人

當3個假設都成立, 或假設2中既B1學生自行離場/考入直資比例遠超30%, 咁就夠位, 但實際如何..... who know?

另一案例, 中西區: 中西區整體英中學位好似好充足, 但:
1. 高主教, 聖若瑟大部份學位其實比灣仔區小學部學生攞咗, 中西區B1男仔可選少咗一截
2. 其餘英中, 都係有直屬小學既女子中學, 男仔又係無得揀

所以, 中西區男仔如果唔細心分析英中學位係如何分佈, 盡填B1先填B2, 結果可能.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 16-5-3 14:52
唔該晒。

咁我又唔明喇。如果响B1學額充足既校網, B1學生填既所有既B1校, 係無理由派入B2學校喎, 因為如果 ...

原因2: 太早放保險線

如係九龍城區, 絕對可以填晒所有本區+他區B1中學先放B2中學, 但如果太早放咗B2中學, 如乙5/6已放, 咁之前堆B1學校入唔到, 咪直派去保險線間B2中學囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。