用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 APS, KTS, SFA, TSL, KC 升中派位比較
樓主: hkpapa852
go

APS, KTS, SFA, TSL, KC 升中派位比較   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 17-8-22 19:48
hkpapa, 等9月开左学名校update校網頁後,你又要做下表去做福人群了……

hkpapa852 發表於 16-12-29 15:46
可惜KC位家長個小朋友可能已畢業, 再冇人提供KC既升中派位資料
#115 有提起
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3493940&extra=page%3D2&page=6

大家又推番上嚟, 我又 update 吓..... 不過今年多間學校既 official 資料未出齊

*** 2015/2017年升中派位表現, 暫時以8月1日前的資料統計, 9月後會再更新 ***
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

APS校網都登埋升中派位資料了!

升讀3間聖公會中學既人數, 由過去3年每年3X人, 下降至今年只有21人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我也剛留意到網友的資料,入「三大」聖公會「神校」的人數稍為回落。
2017, 2018 年升小一免龍出生率高,競爭可能會更激烈……

manmonster 發表於 17-8-31 17:01

我也剛留意到網友的資料,入「三大」聖公會「神校」的人數稍為回落。
其實嚴格嚟講, 聖公會學校都有唔少B1中學, 包括6間較出名既直資中學 (SPCC, DGS, DBS, SPC, SSC, HY), 津校亦有好幾間: 聖士提反女子, 銀禧, 曾肇添, 林護 (不過今年無人入呢間)

謝謝指正。
我多年前在葵涌那間聖公會津中教過一年,公開試成績係好好,但其他方面不想多講。

hkpapa852 發表於 17-8-31 17:08
其實嚴格嚟講, 聖公會學校都有唔少B1中學, 包括6間較出名既直資中學 (SPCC, DGS, DBS, SPC, SSC, HY), 津校 ...

今年女拔收少幾十人和男拔提高學術的要求,應該有些影響

Charlotte_mom 發表於 16-12-29 15:32
小女細個經常玩朗誦,亦經常見到蘇浙學生。的確係競敵。
家長投入現場就唔見,老師投入就時時見,未 ...

KCS在校際朗誦節有成200個以上獎項應該係全港數一數二,由幼稚園K3已拿(emoji)少,老師好認真花時間教同學們,就連中英文唱遊朋友在現場睇他們連報景板制作也很漂亮 (因學校比人感覺死板無創意,她大跌眼鏡)

SFA just posted the final results:

http://www.sfaeps.edu.hk/

Allocation for boys is even better than last year.

回覆 KikiDaddy 的帖子

Wow, Band 1 A for boys:

SJC : 16
LS : 4
SPCC : 1
荃官: 1

23.9%

And for girls ..... Wow x Wow, more than 50%

IYY 發表於 17-9-2 11:32
回覆 KikiDaddy 的帖子

Wow, Band 1 A for boys:
Should count the 10 for DBS as well. It's IB result is definitely Band 1A.

KikiDaddy 發表於 17-9-2 12:15
Should count the 10 for DBS as well. It's IB result is definitely Band 1A.

SFA 今年升 St Jo , DBS 都好高喎

幾間私小中, 素來SFA 學術強

回覆樓主:

想問sfa為何男生多女生咁多?

SFA女仔好似最多去上智,英華女

我係aps學生, 記得以前一年班嘅時候揀呢間呀媽都話好谷😖 不過入到嚟又覺得冇外間講嘅咁谷, 我頂得順😊 雖然話每人都要學樂器 但係你學得唔好都冇人會理你😬 真情有人因為唔鍾意學樂器上到去高年級嘅時候冇學㖭😛
‹ 上一主題|下一主題