用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 APS, KTS, SFA, TSL, KC 升中派位比較
樓主: hkpapa852
go

APS, KTS, SFA, TSL, KC 升中派位比較   [複製鏈接]

讀得要交學費的直資私校,都唔想小朋友大個做警察吧。
到時入大學,頂班學生選科的選擇多....由龍頭學系數起。唔係要幫佢選堆科咁怪獸。而是想他選擇廣闊。
到時要做警察,就一定勸佢寧考入境處做IO...也不要做警察咁傻

hkpapa852  我Prefer海關多過入境處  發表於 16-6-10 11:52

回覆:APS, KTS, SFA, TSL, KC 升中派位比較

昨晚先同我老表吹水, 我地親戚有三個囝, 老二 十五歲已經被中國幾間重點大學免考招手, 最後清華讀完双博士再出國深造。 老大也是黒龍江高考尖子,全國數學比賽頭幾名,清華畢業。 但老三付出最多努力培養, 但大學也考不上。 這算不算極端例子?  但總结天生平聰穎的學生, 無論去那一間學校也可變尖子。

lovecupid 發表於 16-6-10 11:29
我想問,大學醫科,會計,環球商管,精算呢啲龍頭科...是不是活動教學.. happy school?多唔多測驗考試?
...
做警察有幾折墮? 唔好講考inspector, 淨係計考普通警察都大把人爭. 你估咁易考?? 如果香港一個警察都冇, 你同我就真係折墮.

ok3 發表於 16-6-10 12:02
做警察有幾折墮? 唔好講考inspector, 淨係計考普通警察都大把人爭. 你估咁易考?? 如果香港一個警察都冇, 你 ...
重點是...警察仲有人哋啲仔女去做嘛...世上不會無警察....一份工總有人會增住做....

樓主TSL 在總人數可能要打個8,9折NCS

引用:Quote:lovecupid+發表於+16-6-10+11:29+我

原帖由 ok3 於 16-06-10 發表
做警察有幾折墮? 唔好講考inspector, 淨係計考普通警察都大把人爭. 你估咁易考?? 如果香港一個警察都冇, 你 ...
Agree. 有degree可直接考督察

hkpapa852 發表於 16-6-10 11:33
其實我覺得愉快學習可能會帶嚟兩個問題:
1. 學生日後抗壓力低
2. 如果學校生活仲愉快過係屋企, 咁..... 遲D ...
父母態度會否取決於學校態度??

引用:Quote:lovecupid+發表於+16-6-10+11:29+我

原帖由 ok3 於 16-06-10 發表

做警察未必個個都係行動及前綫,朋友由見習督察做到總警司,佢大部分時間都係做文職,負責管理行政工作,例如人力資源、警務政策、財務規劃等等崗位,工作性質與大公司CEO無異,需要好多專業知識。警務處有三萬幾個警務人員,我認為唔好將個別警察嘅行為及政治跟全部警察拉上關係。雖然我揸車時都好憎警察,不過香港嘅警察整體都算唔錯。

Soundervolt 發表於 16-6-10 13:15
做警察未必個個都係行動及前綫,朋友由見習督察做到總警司,佢大部分時間都係做文職,負責管理行政工作, ...
off topic了..
五間小學都好。最重要係家長跟個小朋友讀書緊唔緊...

原帖由 hkpapa852 於 16-06-10 發表
1. 學生日後抗壓力低
2. 如果學校生活仲愉快過係屋企, 咁..... 遲D ...
我非常同意你的想法。愉快學習與否,其實真的取決於父母。有朋友仔女讀國際學校,但又怕學術進程慢,係咁校外進補。亦有朋友仔女讀傳統地區名津小,父母不強求,只望孩子穩定愉快地維持中上成績,都不知幾愉快。同埋,孩子的抗壓能力都是我所關注的,事實是,職場上,又有多少人會說自己是[愉快工作]呢?適當的苦是需要的呀。這只是我個人的一點想法。

Biscaya  Agree!   發表於 16-6-10 13:51

lovecupid 發表於 16-6-10 12:21
重點是...警察仲有人哋啲仔女去做嘛...世上不會無警察....一份工總有人會增住做....
...

問題唔係出係邊個去做或有冇人做 (雖然你可能覺得人地個仔女折墜唔關你事). 而係你呢種(職業)歧視嘅言論好有問題!

敢問閣下做乜嘢工先唔折墜? 好多人覺得掃街倒垃圾好折墜, 我會覺得佢地自食其力, 對社會又有貢獻, 絕對值得大家尊重. 冇人做清潔工作, 大家就真係好折墜! 尊重別人就等於尊重自己!

ok3 發表於 16-6-10 13:44
問題唔係出係邊個去做或有冇人做 (雖然你可能覺得人地個仔女折墜唔關你事). 而係你呢種(職業)歧視嘅言論好 ...

你Off topic了

跟返樓主個topic去討論吧。別扯得太遠

尊重別人就等於尊重自己。。。。

是誰先off topic, 散播歧視言論? 一個唔識尊重人嘅人, 教人去講尊重. 為免對牛彈琴及騎劫了樓主個post, 唔會再就有關言論作回應.

謝謝hkpapa852的分析!
這個帖子有點可惜,大家應該再多討論討論,尤其是用家,給後輩多些認識!

听雨眠 發表於 16-12-29 12:32
謝謝hkpapa852的分析!
這個帖子有點可惜,大家應該再多討論討論,尤其是用家,給後輩多些認識! ...

同意!實在太可惜,好好一個精品好帖,被xxxxx所騎劫!

版主做嘢啦⋯⋯⋯

大家回到學校討論上吧

蘇淅小學我有朋友的小朋友讀緊,其實都幾深同普教,不過派位真係幾好

陽光點的歌 發表於 16-12-29 14:14
蘇淅小學我有朋友的小朋友讀緊,其實都幾深同普教,不過派位真係幾好

只要看每年嘅校際朗誦節,蘇小所取的冠軍數目(可能是全港最多),便可想像家長的投入度不少,有咁嘅升中成績,並非幸運,實至名歸!

陽光點的歌  所以我好欣賞這學校  發表於 16-12-29 16:54

引用:我想問,大學醫科,會計,環球商管,精算呢

原帖由 lovecupid 於 16-06-10 發表
我想問,大學醫科,會計,環球商管,精算呢啲龍頭科...是不是活動教學.. happy school?多唔多測驗考試?
...
我唔知各下大學讀邊科,不過我讀大學時好活動教學下,上Lecture, 做research, 去field trip……絕對唔死板。仲有好多時係計assessment分,唔係淨計考試,兩sem兩考,仲有好多科計功課分唔洗考written。
如果要比較教學模式,活動教學或IS教學模式同大學教學模式接近好多。
讀大學同讀中學比,絕對係happy school,特別當你讀專科,研究你有興趣學科,happy過中學所有科都要讀。

hkpapa852 發表於 16-6-10 11:33
1. 學生日後抗壓力低

最後果句極同意
‹ 上一主題|下一主題