用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中抽獎次序
樓主: Classroom
go

升中抽獎次序

小一入學當年,
只要多兩三個人唔嚟註冊,
就要放入殺校名單,
可以有幾隱世名校?

我有自知之明,
知到學校派位唔多理想,
band1率應該唔夠20%,
事實如此無得唔認

全級第幾有何分別?
依你哋講法,
弱校preS1無得同強校鬥,
全級第幾有影響你哋推論?

5kin 發表於 16-5-5 12:36
小一入學當年,
就要放入殺校名單,
你個區曾面臨殺校既津小應該只有4間, 一間已經宣佈幾手後停辦, 另外3間, B1%又真係未必有20%

級幾主要影響係, 如果你係邊緣人, 咁你既講法會更有說服力
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

5kin 發表於 16-5-5 12:36
小一入學當年,
就要放入殺校名單,
除了邊緣例子...
你另外提到自行兩間都有得in,頭一/頭三/頭十分別可大呀

如果有多些例子/資料就更有說服力

5kin 發表於 16-5-5 11:28
我明白挑戰大部分家長心目中弱校無想像中咁大劣勢,
好多人會接受唔到,
加上我文筆唔好,
强校……弱校……
EK上最經典例子,莫过於APS的band3生入讀罗氏基金变名列前茅,年年有獎。

强校之所以係强校,总唔会係浪得虚名~学校課程、安排、資援、訓練,再加上物以類聚,有相同理念既家長支持、配合,学生底子打得好。弱校各方面相信係遜色,所以先变成弱,惡性循環,吸引唔到强生,PreS1成績强差人意,升中派位亦然,更收唔到强生,而且家長群亦可能有心無力,甚至為生活对子女学業愛莫能助,由其自生自滅。真的沒分别嗎?起碼升上中学後就原形畢露了……

邊緣人即係小學估唔定係落刀位以上定以下啦,
都係响落刀位附近,
強弱校生排名只係同佢最後用嚟排隊嘅分有關,
我用強校生可以排响弱校生之後做例子,
都係想點出排完隊無關學校事,
假如轉校網,邊緣人升跌band機會均等,得個估字

5kin 發表於 16-5-5 14:02
邊緣人即係小學估唔定係落刀位以上定以下啦,
都係响落刀位附近,
強弱校生排名只係同佢最後用嚟排隊嘅分有 ...
若說是邊緣人,不論轉唔轉網,強/弱校生最後banding升跌真係機會均等 (事實上,亦都唔會知,極其量只能"估算"/"比對")

但若說是PRE S1成績比率,相信大部份人都會說強校有優勢 (要証據嘛... 可能要重推學能測驗吧.)...反正我是其中一個相信.

Yanamami 發表於 16-5-5 13:18
强校……弱校……
EK上最經典例子,莫过於APS的band3生入讀罗氏基金变名列前茅,年年有獎。

都唔算經典....羅氏本身係有收強校B3生...(咁又只係校評B3生)
某家長話佢囡囡....上午見完下午收埋添~~~

回覆 papa71 的帖子

一開始的而且確係講緊假如兩人同時轉區,
當強校生原本排响弱校生後面,
要跌band係強校生跌先

唔知點解又有人話我唔明派位機制,
又話我扮弱校家長⋯⋯

引用:Quote:5kin+發表於+16-5-5+11:28+我明白挑

原帖由 Yanamami 於 16-05-05 發表
强校……弱校……
呢個例子只可以話係個别例子,唔代表APS派位有優勢(明明成績好過弱校嘅B1生,都只被評為B3),佢如果想有好banding派位,小五應該轉校!

純粹睇兩三句嘅講述,我只覺得APS唔啱佢,要離開APS至能夠發揮,除非佢最後嘅成績,始終赢唔到其他APS嘅B1B2生。

5kin 發表於 16-5-5 18:00
回覆 papa71 的帖子

一開始的而且確係講緊假如兩人同時轉區,
一開始的講法, 我係#28講既:

轉網主要影響邊緣人, 但強校邊緣人轉網, 同弱校邊緣人轉網, 結果往往差好遠, 而且個"邊緣比例", 亦可能相差好遠

但係你之後要加入自己既假設去講

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:5kin+發表於+16-5-5+18:00+回覆+papa

原帖由 hkpapa852 於 16-05-05 發表
一開始的講法, 我係#28講既:

轉網主要影響邊緣人, 但強校邊緣人轉網, 同弱校邊緣人轉網, 結果往往差好遠,  ...
我相信佢係要指定 強校最尾既边緣人Vs弱校最尾既边緣人,用最極端方法去比,1個 Vs 1個, 多1個都唔比,否定左用一般情況下既边緣生既現況,去滿足佢既認為

用到咁極端既Vs, 佢又未必錯晒,好難抝

Band5 發表於 16-5-5 18:02
呢個例子只可以話係個别例子,唔代表APS派位有優勢(明明成績好過弱校嘅B1生,都只被評為B3),佢如果想有 ...

虽然呢个帖係講紧派位,但我想講既係:强校学生打好果个底,弱校做唔到,上到中学就知味道~
所以有好多人有个迷思,1A校—定难捱,—定高手如云。但其实有好多边緣人、操卷操番黎既band1生,个底其实麻麻地或实力都係差左d, 上到中学,强校生同弱校生,同樣係1A校,高下立見~

引用:Quote:Band5+發表於+16-5-5+18:02+呢個例子

原帖由 Yanamami 於 16-05-05 發表
虽匀呢个帖係講紧派位,但我想講既係:强校学生打好果个底,弱校做唔到,上到中学就知味道~
所以有好多人有 ...
所以,上面都有提吓,類似直資肯多見边D小學,收边D小學,考完分班後分去边班,全都有少少啟示。官津自行收生咪一樣係,面試完再對吓份派位表,又分班試睇吓乜料,入左去讀又再睇吓,有料到就明年繼續,無料到既出年預少個。只係D網友對自己睇法太有信心,例如你囡囡果間分班試,死谷既又豈能走漏眼吖,都唔一定全部睇住份卷考

回覆 Band5 的帖子

佢唔明教署大部份係用Normal Distribution黎拉 curve.

引用:Quote:原帖由+hoyeef+於+16-05-05+發表問題

原帖由 Band5 於 16-05-05 發表
我冇假設佢接近normal distribution,而係當年老師話(唔好叫我搵返啲資料)係學生成績一般都接近normal di ...
我看不明你的例子,和統計學上有甚麽關係。 讓我舉一個例子吧, 若擲三粒骰,總和會由3至18不等。在統計學上,這是一個normal distribution, 但有一些假設。
若擲100次,很大機會達不到要求,原因是sample size 太細。應用在成績分佈,也是一樣。

hoyeef 發表於 16-5-6 00:59
我看不明你的例子,和統計學上有甚麽關係。 讓我舉一個例子吧, 若擲三粒骰,總和會由3至18不等。在統計學 ...
我當時講嘅:

…不過既然大家都冇可能把握實際情況,下面嘅可能性都會係關鍵: 1)強校嘅平均成績會高過弱校,假設係約等於B1B同B2C,統計學分析,強校嘅成績分佈100個B1會較集中在B1B,因而較低比例在B1C,越接近B2越少!弱校則集中在B2C,B1生中會較多係1C,且越近B2越多!所以同係B1寫,弱校跌band機會係高啲! …

=============

我一直都係講緊可能性,機會。當然唔擔保結果一致。

Sample Size 細,結果當然可能同預測有距離。每個家長最關心嘅只係自己小朋友嘅單一個案,sample size更無意義,任何distribution都有可能,但當一般情況下都接近normal distribution嘅,用嚟計算可能性機會係最合理!

引用:Quote:hoyeef+發表於+16-5-6+00:59+我看不

原帖由 Band5 於 16-05-06 發表
我當時講嘅:

…不過既然大家都冇可能把握實際情況,下面嘅可能性都會係關鍵: 1)強校嘅平均成績會高過弱 ...
Oh!明白了,原來擲骰的例子是想表達或然率,而不是統計學。

5kin 發表於 16-5-5 09:54
回覆 hkpapa852 的帖子

弱校望落比強學蝕底我覺得其實係假像,只係大部份家長錯覺而已。
點解你咁肯定?是否有數據支持?

Eat_Sleep_Play 發表於 16-5-7 16:33
點解你咁肯定?是否有數據支持?
無謂再拗了,永遠沒有結果的

SingMom    發表於 16-5-7 20:22

回覆:hkpapa852 的帖子

多謝各位熱心的解答。以和為貴