用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中抽獎次序
樓主: Classroom
go

升中抽獎次序

5kin 發表於 16-5-3 21:00
就算係同一間小學兩個邊緣人,
因為名次唔同,
响師兄師姐嘅pre-S1成績係唔知嘅情況下,
(弱校都可以年年有一個考pre-S1超曬班嘅拖高排名,甚至高過強校第一,但因為中間斷層先被標籤為弱校,只有擁有全部數據先可以否定呢個可能性)

你呢個假設係有可能, 但機會不高.

弱校點解會係弱校? 其中一個原因就係作B1比例持繼低迷.

要B1比例持繼低迷, 即係要多屆Pre-S1成績反映出嚟既結果, 弱校中多數學生成績都遜色. 加上弱校不能得到大多數對成績有要求既家長垂青, 所以普通入讀弱校既學生, 學術能不會太突出.

即使弱校最Top個班會可能好Top, 但較大機會只會係偶發性的. 要連繼多年Pre-S1中出現弱校B1學生成績高於強校, 呢種可能性絕對好低.

係現在就讀於弱校既學生有幾咁出色, 但升中既全港排名, 始終受制於前人Pre-S1既表現. 不認還需認, 香港既升中制度, 係間接令強校越強, 弱校越弱. 入咗弱校既家長就要有心理準備, 升中呢個關卡, 對弱校學生嚟講係難過D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

弱校望落比強學蝕底我覺得其實係假像,只係大部份家長錯覺而已。

某一個學生响原校考嘅名次,
唔代表去到第二間學校考人哋份卷會出到一樣成績,

除非同一年有好多叻學生入咗弱校又無人轉校,
否則被preS1拖低排名嘅只係極少數,
我相信大部份中學自行收生時係明白呢個道理,
弱校申請人反而會有少少同情分排返高dd
二揀一入interview list時會揀第一二個弱校申請人而唔㨂強校第六七個

5kin 發表於 16-5-5 09:54

弱校望落比強學蝕底我覺得其實係假像,只係大部份家長錯覺而已。
其實你明唔明升中排名係運作?

排名受制於前人Pre-S1成績呢個係不變既事實, 所以弱校叻學生唔想受到呢個制抓, 唯有努力去個D無咁重視全港排名既直資/官津中學

Yanamami  唉……有d暈~  發表於 16-5-5 10:08
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:Band5 的帖子

5kin  對上幾多次擲到6,唔會影響今次擲到乜  發表於 2016-05-05 07:10:32

==============

我講嘅係擲骰子同學生成績經統計學研究都係大多 follow normal distribution。當然唔保證每間強弱校都follow,但我記得研究話一般嘅都係!有一兩間唔follow一啲都唔出奇,好多間都唔follow嘅話,就大約等同連續擲30個6,係一樣有機會嘅!

我建議您有興趣可上網睇下乜嘢叫normal distribution,應該一睇就明。如果無興趣嘅可以當我係發噏瘋。

5kin 發表於 16-5-5 09:54

你去睇下D爭崩頭既直資...佢地收左D乜學校學生先啦...再考埋分班試...又分左去邊班
左估右估....相信都唔夠佢地D track record準....這是現實

仲有....直資可以攞到EDB份排位表...從而修正去望下 有無睇錯眼
原來強校生係差於弱校生....佢地收錯學生

5kin  我只相信能者居之,弱校就讀唔影響小朋友自行入讀名校機會,能力不足讀名小學一樣唔收   發表於 16-5-5 10:52

我明個遊戲玩法,

我只係覺得版上成日有人

d弱校家長,

弱校生其實無一般人想像中機會咁細,
弱校生家長係要稍作調整而唔應該過份低估,
強校生嘅優勢亦無眼見咁大

5kin 發表於 16-5-5 10:27

我明個遊戲玩法,我只係覺得版上成日有人水d弱校家長,弱校生其實無一般人想像中機 ...
希望你真係明白升中既玩法, 而唔係因為自己係弱校學生既家長, 而去製做一個令自己安心既理由

5kin  就係因為每區band1位同band1生數字有唔細嘅差距,強校大抽獎先無咁大優勢  發表於 16-5-5 10:47

回覆 Band5 的帖子

點解你會覺得normal distribution apply到?全港計ok,
分開18區,還可以,
逐間學校計?sample太少,exceptional case會強烈影響結果

引用:Quote:原帖由+hoyeef+於+16-05-04+發表一間

原帖由 hoyeef 於 16-05-05 發表
問題是為什麽有個假設,是接近normal distribution ? 一間強的學校,除了mean是比較高外,成績好的會比成 ...
我冇假設佢接近normal distribution,而係當年老師話(唔好叫我搵返啲資料)係學生成績一般都接近normal distribution。

無論你而家擲幾多次骰子,我未見到結果前,我都會估計你每次六分一機會擲6,賭博公司都係咁樣計賠率。你有冇可能擲連續擲100個6,一定有!但我仍然估計你下次六分一機會擲6!

我唔肯定兩間強弱校係咪接近normal distribution,但我會用normal distribution嚟做預計。

5kin  就係因為每區band1位同band1生數字有唔細嘅差距,強校大抽獎先無咁大優勢  發表於 2 分鐘前

你有無諗過官津係自行收生既影響:
1. 若你愛用"弱校"去形容既學生...有幾高%可以係自行成功??..代表??
2. 若自行成功左...係人數較少既形勢下...叻既又離左場...統一是否會輸蝕左??

要知道官津都可以睇番EDB份排行表...一樣可以修正自己既收生策略...現實!!!

5kin  我只相信能者居之,弱校就讀唔影響小朋友自行入讀名校機會,能力不足讀名小學一樣唔收   發表於 7 分鐘前

唔好將自己既認為....強加諸於別人身上...去假定別人既不認為
你突然講呢D....相信無人會反駁你
能者多勞...勤力自然會得到回報...千載不變
忽然變左強校弱生....點搞好呢??

回覆:5kin 的帖子

我當時講嘅:

…不過既然大家都冇可能把握實際情況,下面嘅可能性都會係關鍵: 1)強校嘅平均成績會高過弱校,假設係約等於B1B同B2C,統計學分析,強校嘅成績分佈100個B1會較集中在B1B,因而較低比例在B1C,越接近B2越少!弱校則集中在B2C,B1生中會較多係1C,且越近B2越多!所以同係B1寫,弱校跌band機會係高啲! …

=============

我一直都係講緊可能性,機會。當然唔擔保結果。

mcl203 發表於 16-5-5 11:03
5kin  我只相信能者居之,弱校就讀唔影響小朋友自行入讀名校機會,能力不足讀名小學一樣唔收   發表於 7  ...
香港升中制度既一個問題係: 乜都要睇前人結果

如果前人Pre-S1考得唔好, 就算你個小朋友叻到曉飛都無好處, 因為佢既全港排名點都唔會高得過前人最好嗰個.

如果勉強要去到考一D睇重全港排名既中學, 一定係蝕底.

相反, 如果前人做得好, 自己小朋友只要達標就夠了..... 世上始終係有不公平既

討論還討論....次次用"回覆"...真係有D頭痕
覆 又 覆唔到....下下要copy and paste先覆到...

hkpapa852  所以我多用 引用, 少用 點評 同 回覆 我 點評 你既就預咗唔駛你覆  發表於 16-5-5 11:14

hkpapa852 發表於 16-5-5 11:10
香港升中制度既一個問題係: 乜都要睇前人結果

如果前人Pre-S1考得唔好, 就算你個小朋友叻到曉飛都無好處,  ...
所以....有時可以睇下D爭崩頭既直資取向....有少許啟示.....如SPCC 直接重成績....睇track record~~~

我明白挑戰大部分家長心目中弱校無想像中咁大劣勢,
好多人會接受唔到,
加上我文筆唔好,
預咗會比人插;

真係要解釋就係多年玩board game同contract bridge得出嚟嘅個人經驗,
覺得你哋個方法總係有d陷阱唔能夠直接apply,
但係又講唔出啦

5kin 發表於 16-5-5 11:28
我明白挑戰大部分家長心目中弱校無想像中咁大劣勢,
好多人會接受唔到,
加上我文筆唔好,
始乎你係唔相信學生成績受前人Pre-S1影響既威力, 建議你去睇清楚EDB講解升中如果為學生排名個Video先啦!

就係知先驗證過,2間自行都係揀人in,
兩間都有得in

5kin 發表於 16-5-5 11:56

就係知先驗證過,2間自行都係揀人in,

有多些資料參考嗎?

身處弱校,考級第一? 頭三? 頭十?
兩間自行都是出名多人報,爭崩頭,只著重成績?

最後成功考入了?

有很多相同個案嗎?

hkpapa852  其實最重要係, 所謂弱校係有幾弱先?  發表於 16-5-5 12:10

hkpapa852  其實最重要係, 所謂弱校係有幾弱先?

隱世優質幼稚園... 我聽講,仲要係區區都有添

自稱弱校...真係未聽講,我入世未深...