用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 弱小學升名中學機會 暨 為出場入D2或為環境入D1抉擇 ...
樓主: MASAYA
go

弱小學升名中學機會 暨 為出場入D2或為環境入D1抉擇 [複製鏈接]

引用:Quote:山海兒女+發表於+16-4-29+23:40+入黎

原帖由 hkpapa852 於 16-04-29 發表
D1, D2係學界田徑.... TKO學校又好似無乜邊間出名 (不過以前住TKO時成日見鄭裕彤的田徑隊), 加上如果你唔係 ...
今年啓思女升D2

醒目開學勳章

回覆 fionakong2008 的帖子

今年CIS 女仔升上D1

fionakong2008    發表於 16-4-30 00:22

peggy 發表於 16-4-30 00:12
回覆 fionakong2008 的帖子

今年CIS 女仔升上D1
出年去返D2 ~~~

山海兒女 發表於 16-4-29 20:53
回覆 MASAYA 的帖子

我係EK係新手,其實我就係爬咗幾個月文,先知原來自己是多麼無知
我情況同你有d相似,不過我地冇聯繫,所以較受歡迎係其他原因。功課稍多,不過程度同學習模式適合,所以事半功倍,尚算可以愉快學習。冇補習,自動波,校內獎唔太理,所以唔多,學校老師好好,睇學生係睇態度,唔係睇分數,我小朋友有d科睇分數其實唔需要理佢,但老師因為佢求其hea做,一樣會召見家長,呢樣我覺得好好。
升中我只打算報一間直資,得唔得又冇乜所謂,當係自行前熱身又好,真係入到更加好,入唔到,其實都預左準備讀返區內中學就可以。以我所知,呢間直資冇學長入過,不過係有人in過既,即係in左唔收。你知自己學校冇人入過SPCC,咁知唔知有冇人in過?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:Yanamami 的帖子

好同意,阿仔入到中學,興趣改變了,都冇參加奧數校隊,又不會覺得嘥咗,最緊要有興趣!

SPBF,BPSF,攞嚟抝!

大學及社會是有風浪的海洋,自強不息做大魚,才可以生存及活得精彩,而非自我感覺良好!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

山海兒女 發表於 16-4-29 20:53

⋯⋯小兒在地區受歡迎小學就讀⋯⋯
唓,仲以為你話好似我仔學校咁,
70小六生都無,
好多人一派入嚟就轉走果d學校,

原來係勁嘢⋯⋯

你個case我覺得絕對係SPCC見到有乜等別事通水比SPC,
唔關小學校名而係一d可能你做咗而不自知,
或者無响呢度表達清楚出嚟嘅事,
所以無得in,
應該唔關咩小學出身事

除非人哋同你小學嘅老師或者校十長好熟,
問到d內幕,
咁咪可能因為學生或者家長嘅問題而廢事in

山海兒女  得10-20%Band1生的小學,都有學生可以in QES,依間應該一D都唔弱。  發表於 16-5-1 00:25
山海兒女  大家報同一間學校,一個有得in,一個冇,都可以間接比較到少少。你兒子QES有得in   發表於 16-5-1 00:16
山海兒女  學生人數多少,最多只可表示學校的受歡迎程度,同勁唔勁係冇關。  發表於 16-5-1 00:11

ANChan59 發表於 16-4-30 09:35
好同意,阿仔入到中學,興趣改變了,都冇參加奧數校隊,又不會覺得嘥咗,最緊要有興趣!

SPBF,BPSF,攞嚟 ...
係囉~中学有禁多野玩,轉行玩下d新野都好呀~多姿多采。

回覆 5kin 的帖子

5kin  你依家越爆越多,我直頭覺得你水緊d弱校家長嚟緊唔好揀名校  發表於 16-4-30 16:55
5kin  你仔小學仲未算係弱校,無得in唔一定(我直程覺得無關係)同邊間小學有關   發表於 16-4-30 16:53

SPCC有冇人入?一定冇,有冇人in?唔知,不過我估無。

山海兒女 發表於 16-4-30 12:22
回覆 5kin 的帖子

其實我唔係好明你的意思,可能你認為我上EK係想投訴學校,又或者係一個麻煩家長。你要這 ...
小学校名係有d关係既~~品質保證嘛~中学收开呢d小学,佢既学生係乜質素,容易心裡有个底~新校係蝕底。就算校內幾好,亦难同“老誌号”硬碰。所以你既無奈絶对可以理解。

山海兒女  感謝有人明白我的無奈  發表於 16-4-30 20:44

引用:Quote:山海兒女+發表於+16-4-30+12:22+回覆

原帖由 Yanamami 於 16-04-30 發表
小学校名係有d关係既~~品質保證嘛~中学收开呢d小学,佢既学生係乜質素,容易心裡有个底~新校係蝕底。就算校 ...
唔夠老字號小學撼,又不用死的!

阿仔是該校40多年第一個入旺角體藝,之後,不斷有師弟入讀,人數跟其他老字號冇得比。但他們較多人入SPCC,QC,BPS!因為學校在港島。

saiwanho    發表於 16-5-4 02:51
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-4-30 13:12
唔夠老字號小學撼,又不用死的!

阿仔是該校40多年第一個入旺角體藝,之後,不斷有師弟入讀,人數跟其他老 ...
所以嘛……就总要有人打响头炮!学校就當你开国元老,流芳百世了~

山海兒女 發表於 16-4-30 12:41

SPCC有冇人入?一定冇,有冇人in?唔知,不過我估無。其實我與其他成績好的家長傾,個 ...
校內成績證明唔到d咩,唯有靠公開試如PET呢d,人地名校生可能有都冇用,因為好多人都有,但名不經傳既學校學生可能係其中一樣證明自己水平既裝備,不過唔同意要特登報讀然後考,如果有實力,裸考證明一下就可以,當然,我講到咁,其實我乜都未考

山海兒女  雖然知道作用不大,但小兒五年級時已裸考PET攞丁  發表於 16-4-30 15:20
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:山海兒女+發表於+16-4-30+12:41+回覆

原帖由 MASAYA 於 16-04-30 發表
校內成績證明唔到d咩,唯有靠公開試如PET呢d,人地名校生可能有都冇用,因為好多人都有,但名不經傳既學校 ...
又咁講,乜花巧野都係其次,中學有你張成績表,已心中有素

你張成績表識飛,但師兄師姐入讀左無料到,都未必再揀你間小學學生~~~

mcl203 發表於 16-4-30 13:23

你張成績表識飛,但師兄師姐入讀左無料到,都未 ...
其實我覺得首先要有得in,面試表現唔到自己係自己問題,同埋如果前人影響後人冇得in,其實唔諗其他辦法解困,咁真係冇人幫得到

山海兒女    發表於 16-4-30 15:21

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+16-04-30+發表校內

原帖由 mcl203 於 16-04-30 發表

你張成績表識飛,但師兄師姐入讀左無料到,都未 ...
Agree.

Track record is critical.

引用:Quote:mcl203+發表於+16-4-30+13:23+又咁講

其實我覺得首先要有得in,面試表現唔到自己係自己問題,同埋如果前人影響後人冇得in,其實唔諗其他辦法解困 ...
其實有冇得 in,已經考慮咗全港排名,排名太低冇得 in,已經表明咗唔夠其他人砌!

校內成績表好睇是必須,但全港的排名調整數亦好重要。

唔夠砌,咪搵第二間囉!

ANChan59 發表於 16-4-30 13:35
其實有冇得 in,已經考慮咗全港排名,排名太低冇得 in,已經表明咗唔夠其他人砌!

校內成績表好睇是必須, ...
但全港排名都係要靠前人嘛,真係自己唔諗其他辦法就認命?我教小朋友都唔係咁

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-4-30+13:35+其實

但全港排名都係要靠前人嘛,真係自己唔諗其他辦法就認命?我教小朋友都唔係咁 ...
Prepare for the best, plan for the worst.

To some point, you need to let go and move on.

回覆:MASAYA 的帖子

我及阿仔一向贊成升中試的模式,優勝劣敗。

不用及不應靠前人成績,影響個人成績及排名!

‹ 上一主題|下一主題