用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 弱小學升名中學機會 暨 為出場入D2或為環境入D1抉擇 ...
樓主: MASAYA
go

弱小學升名中學機會 暨 為出場入D2或為環境入D1抉擇

ANChan59 發表於 16-4-30 18:11
其實太多家長捉錯用神,以為真係考緊體藝,大部分中學入讀都是靠學術成績,而非特異功能。

可惜,我講咗N ...
係香港想升B1中學,成績好係入場券,特異功能只係額外加分項目,係非必要。如果學校純萃只係因特功能而唔理成績去收生,其實對學生嚟講未必係好事
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-4-30+18:11+其實

原帖由 hkpapa852 於 16-05-02 發表
係香港想升B1中學,成績好係入場券,特異功能只係額外加分項目,係非必要。如果學校純萃只係因特功能而唔理 ...
每日只有24小時,有得自然有失。

只按學術成績最簡單,但兩者加埋,條線怎麼劃分?好難界定!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-4-30+18:11+其實

係香港想升B1中學,成績好係入場券,特異功能只係額外加分項目,係非必要。如果學校純萃只係因特功能而唔理 ...
係不少中學,成績+特異功能,未必係必要,但肯定係著數不少,毫無著數既相信係少數

ellang 發表於 16-5-2 10:53
今年張祝珊自行都要面試喇

終於肯改了,good..!

那請問:如果一個考全級第五,一個考第一,第五那位有鋼琴有朗誦有辯論有數學等獎項,而考第一那位沒有什麼課外班但次次考第一!那麼皇仁喇沙男拔會收哪位呢?

little_yolky  兩個都收。  發表於 16-5-4 12:46

moon.ng 發表於 16-5-3 22:56
那請問:如果一個考全級第五,一個考第一,第五那位有鋼琴有朗誦有辯論有數學等獎項,而考第一那位沒有什麼 ...
仲要睇下面試表現呢~

cmchang0927  Agree. 由其是名次也不是差太遠  發表於 16-5-3 23:12

moon.ng 發表於 16-5-3 22:56
那請問:如果一個考全級第五,一個考第一,第五那位有鋼琴有朗誦有辯論有數學等獎項,而考第一那位沒有什麼 ...
俾个參考你:
級一:有游水
級二:斎成績
級三:朗誦
之後有四个級廿名內:有劍擊、羽毛球、小+中提琴……之類。

以上七个DGS收了,當中有三个揀左去SPCC。

但上年有个師姐級二,無间直資收~

ABC-DAD  級一?唔止游水喎  發表於 16-5-10 16:05
ANChan59  I know 級一!  發表於 16-5-10 07:12
little_yolky  個級二師姐發生咩事???  發表於 16-5-4 12:47

7個學生入 DGS, 3個去 SPCC。單去呢兩間中學, 就咁人數,呢間小學都唔簡單啦,計埋入其他名中學,會唔會有8成學生係B1,2成B2,不存在B3學生。
一般地區,入2個去 SPCC 都唔錯啦,比乜野首3志願率都有用,係咪, 全港講緊5百幾間小學。就算每小校只收一個,都肯定大部份小學係一個都入唔到。唔係極強勢小學邊有咁頑強。

MASAYA  哇哈哈!高手推測,麥玲玲都冇咁準   發表於 16-5-4 02:33
Yanamami  係7个DGS收了,當中3个選了SPCC.(於是乎得番4个去DGS)  發表於 16-5-4 01:48

引用:Quote:moon.ng+發表於+16-5-3+22:56+那請問

原帖由 Yanamami 於 16-05-03 發表
俾个參考你:
級一:有游水
級二:斎成績
你說的這間小學太厲害了,我說的小學是指普通小學!

Yanamami  重点係最後—句~  發表於 16-5-4 07:33

我想問:校際音樂節和朗誦節的冠軍是否算是特異功能?因為之前有家長講要全港總冠軍才算特異功能,類似校際音樂節這種每項比賽只計當場冠軍,所以有很多個冠軍,這種冠軍不會加分。

moon.ng 發表於 16-5-4 08:50
我想問:校際音樂節和朗誦節的冠軍是否算是特異功能?因為之前有家長講要全港總冠軍才算特異功能,類似校際 ...

係較遜色。有闻中学会覚得体育或樂器需長時间訓練和練習,但朗誦个來两个月即成,高下立見~不过有些同学連年冠軍或三甲,每年也參加三幾项,而不是偶然—两个獎,倒还可見到他的天份。

Yanamami 發表於 16-5-4 09:00
係較遜色。有闻中学会覚得体育或樂器需長時间訓練和練習,但朗誦个來两个月即成,高下立見~不过有些同学連 ...
又咁講,全港總冠軍可以有幾多個?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-5-4 11:26
又咁講,全港總冠軍可以有幾多個?
全港冠軍, 都要睇吓咩機構舉辦既比賽吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

音樂或者體育運動有成就,
個人覺得會比朗誦吃香少少

little_yolky  係囉,最衰阿女們運動唔多掂。  發表於 16-5-4 12:48

hkpapa852 發表於 16-5-4 11:31
咁「真・全港總冠軍」可以有幾多個?唔靠或靠唔到特異功能既人多得多啦,懷疑自己算唔算有特異功能,其實差唔多情況既人應該唔少,所以倚賴呢d好容易出事
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:MASAYA+發表於+16-5-4+11:26+又咁講

原帖由 hkpapa852 於 16-05-04 發表
就是說全部學校都來比,經過初賽複賽最後總決賽,產生一個總冠軍!

,  無錯。無認受性機構,少人參與既項目,都係無乜意義。
同d運動項目, 跑步,單車,游水唔同,除左講冠軍, 更重要既係--------時間就係一切,快速既殿軍絕對勝過慢速既金牌(豬肉獎)。

同d運動項目, 跑步,單車,游水唔同,除左講冠軍, 更重要既係--------時間就係一切,快速既殿軍絕對勝過慢速既金牌(豬肉獎)。

MASAYA 發表於 16-5-4 11:36
咁「真・全港總冠軍」可以有幾多個?唔靠或靠唔到特異功能既人多得多啦,懷疑自己算唔算有特異功能,其實差 ...
視成績為牛扒啦,有d体艺薯菜伴下碟豐富d, 但总無乜人想食薯菜當main dish吧~

little_yolky  剩係得牛扒都好齋下。  發表於 16-5-4 12:50