用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有那間直私小學喜歡收好多嘢講的男仔 ...
樓主: phoebewong123
go

請問有那間直私小學喜歡收好多嘢講的男仔 [複製鏈接]

小朋友面試可能又係另一個樣, 我地估佢地唔到, 可能你小朋友到時未必多嘴。

其實我相信冇一間學校有得選, 會喜歡收多野講的小朋友, 因課堂會難控制. 尤其是3-40人的大班.  但不同學校的容忍度不同, 港同, 陳守仁我覺得校內容納度都算高, 一係找些小班的可能入左都會合適,

坐唔定, round 1 已經 out. 幾千人 in, 最容易 by elimination 方法, 棒打出頭鳥!

適吾適合和考吾考到,係兩件事,考的hurdle高好多。

至於到真係入讀,除非上堂吾停口、話吾聽,否則多數小朋友都生存到的。

醒目開學勳章 王國長老

引用:坐唔定,+round+1+已經+out.+幾千人+in,+最

原帖由 雲牛 於 16-05-03 發表
坐唔定, round 1 已經 out. 幾千人 in, 最容易 by elimination 方法, 棒打出頭鳥!
咁主動又補返蚊呢!話唔埋啊,點知到時小朋友會點。可能突然爆句好有智慧嘅說話就出線呢

所以最好都是報多幾間,diversity is the key

回覆:請問有那間直私小學喜歡收好多嘢講的男仔

提起港同真係應該歡迎活躍好動嘅小朋友,我記得去final in 校長嘅時候遇到另一位小朋友,喺間等候室入面D櫈度飛嚟飛去好似玩木人樁咁,最勁係玩吐口水係我個仔本書度嘅遊戲,嚇到我呢⋯⋯

醒目開學勳章 王國長老

引用:提起港同真係應該歡迎活躍好動嘅小朋友,我

原帖由 monodad 於 16-05-03 發表
提起港同真係應該歡迎活躍好動嘅小朋友,我記得去final in 校長嘅時候遇到另一位小朋友,喺間等候室入面D櫈 ...
咁得人驚

For me 做父母一個信念,給孩子一個機會,讓他們去試下吧,成敗得失也有得着。收生標準不在家長範圍,我們做好準備就夠了。
‹ 上一主題|下一主題