用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 台灣或者大陸嘅普通話夏令營好介紹?
go

台灣或者大陸嘅普通話夏令營好介紹? [複製鏈接]

你地之前有冇比個小朋友去台灣或者大陸學过普通話? 我聽d朋友講话上年暑假带过个仔去台灣參加d普通話班太多香港人。D細路上堂都用廣東話溝通,學唔到d乜。。。

你地之前有冇帶過個小朋友出國學普通話?可唔可以分享一下你d經驗?

有冇d台灣或者大陸既普通話夏令營好介紹?
   3    0    0    0

push

台灣單車環島遊我都有興趣,有冇網友可推介自由行路線和行程資料?

台灣好多。

sunshinerainbow 發表於 16-4-28 22:32
我聽d朋友講话上年暑假带过个仔去台灣參加d普通話班太多香港人。

我朋友話早幾年多外國人參加,而家可能唔同咗。

廣州 "黃埔軍校" 得唔得

sunshinerainbow 發表於 16-4-28 22:32
你地之前有冇比個小朋友去台灣或者大陸學过普通話? 我聽d朋友講话上年暑假带过个仔去台灣參加d普通話班太多 ...
我上年有帶囡去台灣參加夏令營, 但唔係普通話班, 係普通的興趣班, 就係想全班都係當地小朋友, 得我女係香港人, 等佢一定要講普通話!結果全班真係得我囡一個香港人, 佢都識到朋友仔, 玩得好開心, 又會開始試下用有限既普通話同老師交流, 而課程完結後既旅程, 佢開始講多左普通話, 亦會答下台灣人問佢既問題, 以前佢只會好怕羞呢埋係我後面, 而家會答下, 我好收貨架啦~

所以今年再報左名比佢參加~~

BTW, 要報名就快, 我朋友想報高雄科博館(好似係)搞既班, 佢話報名果日一個朝早就冇晒位啦!
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

你地之前有冇比個小朋友去台灣或者大陸學过普通話? 我聽d朋友講话上年暑假带过个仔去台灣參加d普通話班太多 ...

中國的語言學校我不認識, 我自己比較喜歡繁體字, 所以台灣是我首選, 在台灣學普通話最好最有效果是"國立台灣師範大學國語教學中心";

http://mtc.ntnu.edu.tw/mtcweb/index.php?lang=zh

台灣師大位於台北市和平東路, 附近很多書店和好味的街頭小吃。也鄰近公館區國立台灣大學。

其次比較有名的是台灣輔仁大學語言中心, 學校位於台北新莊, 空氣不太好。

還有台中的東海大學, 不少美國學生去東海學中文:

http://clc.thu.edu.tw/main.php

東海校園很美, 我最喜愛校內建築物是路思義教堂, 貝聿銘先生設計的。

不知道以上的學校有沒有提供兒童夏令營, 妳/你可以發一個電郵去查詢。

我覺得台灣每方面都比大陸安全!

simonlawht2 發表於 16-5-13 13:25
中國的語言學校我不認識, 我自己比較喜歡繁體字, 所以台灣是我首選, 在台灣學普通話最好最有效果是"國立台 ...
第一個師範大學有一個叫做"師大小大師"既夏令營, 有好多課程由K3至中學都有, 而家已經有得報名, 有D已經額滿~
另外2個好似都有, 但唔係記得好清楚~
小小映像誌
張家大少奶的美食日記

小寶貝兒 發表於 16-5-13 22:28
第一個師範大學有一個叫做"師大小大師"既夏令營, 有好多課程由K3至中學都有, 而家已經有得報名, 有D已經額 ...

感謝妳的資料, 妳提供的應不是語言課程, 只是暑期興趣課程, 如聽不懂普通話未必適合。

師大小大師資料:

http://www.sce.ntnu.edu.tw/home/course/list.php?series=F

另一個很好的普通話學校是台北國語日報社語文中心, 由六至十五歲的兒童都可以參加:

http://study.mdnkids.com/news.asp?sn=22

參加師大國語中心課程或國語日報語文中心的學生建議住在台北國際學舍, 比較平宜又安全, 而且每天有巴士直達這二所學校:

http://emmm.tw/L3_content.php?L3_id=1962

simonlawht2 發表於 16-5-15 07:16
感謝妳的資料, 妳提供的應不是語言課程, 只是暑期興趣課程, 如聽不懂普通話未必適合。

師大小大師資料:
我係見樓主話唔想參加D太多香港人既班, 所以先會介紹佢上當地小朋友會上既夏令營, 9成9都係台灣人, 其實真係會學得更快! (我上年有親身經歷, 的確睇住女兒有進步)

小小映像誌
張家大少奶的美食日記
‹ 上一主題|下一主題