用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 關於ADHD食藥問題
go

[過動] 關於ADHD食藥問題

我仔一直食開R字頭藥,早上半粒20mg(8小時個隻),下午半粒10mg(4小時嗰隻)4月見e生時,同e生講左仔係屋企做功課慢,有時又發脾氣,今個月已有兩次給老師寫手冊話上堂唔專心,玩文具,有時下午又唔記得食藥,咁e生話可能藥力唔夠,因為e生話佢無開足夠份量,所以仲有上調空間,於是開左另一隻c字頭長效藥(12小時,27mg).但仔第一日試食,已經話想嘔,頭暈,完全無胃口,而且整個人發呆,好似得個軀殼咁,無理神氣,見到都心痛,老師話可能藥力太勁。
咁繼唔繼續俾仔食?要到7月先有得見e生,好想幫佢,但又唔知可以點做。

打電話去診所問醫生啦
for every one criticism, three positives must be given.

引用:我仔一直食開R字頭藥,早上半粒20mg(8小時

其實C字頭藥一開頭要由18mg食起的?

回覆:晴朗ma 的帖子

係,18,跟住27

引用:係,18,跟住27 +

原帖由 siuhungw 於 16-09-20 發表
係,18,跟住27
知吾知大多數食18幾耐先可以食27 ? 謝謝

回覆 晴朗ma 的帖子

醫生是根據小朋友weight, 年齡, 同食用後效果去決定, 我小朋友係食左2個月就轉27mg

提早覆診同醫生傾啦!
聽你咁講應該仲調教緊藥喎,點會成3個月先見一次架

各位請幫忙,5、6月小兒由C轉10mg Ritalin LA ,當時學校半天所以問題不大,但剛開學一個月,小兒感覺午飯後藥效已過,下午課堂容易出錯被罰。e生另建議5mg Ritalin 放學才食,幫做功課。
現我可以把5mg 提早午飯後食嗎?下次覆診要一月!!

醒目開學勳章

tutik 發表於 16-9-27 11:53
各位請幫忙,5、6月小兒由C轉10mg Ritalin LA ,當時學校半天所以問題不大,但剛開學一個月,小兒感覺午飯 ...
由c 轉返r? C 係12小時, 轉返LA 8小時 + 4 小時?

回覆 COE1205 的帖子

係concerta 18mg, 食咗3星期,胃口、訓覺都好差,轉咗LA , 輕鬆咗,但藥效好似冇8粒鐘!

引用:回覆+COE1205+的帖子 係concerta+18mg,+食

原帖由 tutik 於 16-09-27 發表

係concerta 18mg, 食咗3星期,胃口、訓覺都好差,轉咗LA , 輕鬆咗,但藥效好似冇8粒 ...
會唔會係人同藥夾唔夾嘅問題?我女食R 8小時冇乜效,食R 4小時反而好d,所以而家食4+4

do-re-me 發表於 16-9-28 01:54
會唔會係人同藥夾唔夾嘅問題?我女食R 8小時冇乜效,食R 4小時反而好d,所以而家食4+4

...
可以告知你女兒食既份量同時間怎樣分配?放學果粒其實唔知點比佢,因為有時放學有訓練,食點心後都差不多五、六點,會猶疑重比唔比佢食,怕影响郵眠,我亦可提佢,勞氣但也可以的。

請問你小朋友多大,大概多重,食27g Concerta。對小兒,Ritalin副作用好勁,藥過左情緒好波動,反而C藥效過了,沒問題。
C藥效12小時,但晚上我回家,佢藥效全過,完全溫唔到書。你們怎樣處理。

引用:請問你小朋友多大,大概多重,食27g+Concer

原帖由 bbpooh 於 16-09-28 發表
請問你小朋友多大,大概多重,食27g Concerta。對小兒,Ritalin副作用好勁,藥過左情緒好波動,反而C藥效過 ...
我仔中一約110磅, 食緊C字頭27mg 12小時, 但老師話佢上堂都係遊魂, 欠書欠功課! 唉! 政府又排到2018年, 唯有貴D都繼續睇私家啦! 吾知駛吾駛36mg?

醒目開學勳章

littlelamlam 發表於 16-9-28 10:34
我仔中一約110磅, 食緊C字頭27mg 12小時, 但老師話佢上堂都係遊魂, 欠書欠功課! 唉! 政府又排到2018年, 唯 ...

可能唔夠藥,我仔小四 30kg, 都要食36mg

醒目開學勳章

tutik 發表於 16-9-27 13:05

係concerta 18mg, 食咗3星期,胃口、訓覺都好差,轉咗LA , 輕鬆咗,但藥效好似冇8粒 ...
戈 我仔相反, 食c字頭藥副作用少咗,但要食到36mg

可能我個仔腸胃比較差,佢食concert覺得胃脹頂住,有時好早又會肚痛粒藥中午已經痾番個殼出來。
我在想藥量越高,藥效+副作用越大,所以我唔想加藥量,但藥物怎樣釋放出來就未必係預期12個鐘或者8個鐘,問題就黎喇,點控制食藥時間,又要考慮藥效過後既反差表現。
e生認為小朋友感覺好些,表現雖然冇concerta 咁強(正經到呆滯狀態),但不用食到咁盡,取個平衡點。

Concerta 6+6+6=18mg
Ritalin LA 5+5  + Ritalin 5= 15mg

COE1205 發表於 16-9-28 12:03
可能唔夠藥,我仔小四 30kg, 都要食36mg

我個仔26kg,食緊18mg,醫生話可以加到27mg,但我地揸唔定主意。佢做功課好慢,上堂稍為專心左,昨天逐個主科老師打去,老師話學校未通知佢地阿仔有專注力問題,佢地不若而同只話阿仔做野好慢,係全班之冠。

學校對呢啲仔無咩支援,想問你們有無沒有上行為治療的課程?有沒有用?

其實我覺得最辛苦係做父母,有時傾訴無門,見別人小朋友乜都得,但自己個件好似乜都差過人。

引用:Quote:do-re-me+發表於+16-9-28+01:54+會唔

原帖由 tutik 於 16-09-28 發表
可以告知你女兒食既份量同時間怎樣分配?放學果粒其實唔知點比佢,因為有時放學有訓練,食點心後都差不多五 ...
R 10mg, 但我覺得功效只有1.5-2 hr, 我覺得食左脾氣好d. 放學如早返就食,晏返唔食,我女唔肯主動食藥,要我軟硬夾功先肯食,所以早上有食,lunch冇食,放學回家有時食。總好過完全唔食