用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 到外地拍拖
go

到外地拍拖 [複製鏈接]

有無子女去左外國讀書後拍拖?有無影響學業?
   1    0    0    0

回覆:到外地拍拖

我都想知

回覆 ng10875520 的帖子

上年暑假係香港識原來大家都係英國讀書,
拍左拖大半年, 暫時唔覺影響好大.

回覆:ng10875520 的帖子

好奇問下,我地可以從咩蛛絲馬跡知道佢有拍拖呢?

多見冇心機讀書,一個最後玩自殘因失戀,另一個攪出人命(BB),最後一個畢業後結婚,拍拖如男就使錢多咗好多,女如有facebook見男友張相

聽阿女講佢開學時識左兩對同學,
拍拖無耐就住埋一齊, 當然屋企唔知喇,
有無影響學業就唔知喇, 遲d考完畢業試再問吓佢先,
不過我諗係大學同居都好普遍.

其實最驚係書讀唔成又攪出大頭佛.哎呀~而家依代真係難攪

引用:其實最驚係書讀唔成又攪出大頭佛.哎呀~而

原帖由 ng10875520 於 16-04-27 發表
其實最驚係書讀唔成又攪出大頭佛.哎呀~而家依代真係難攪
其實代代都有咁既事,最重要父母要同子女多傾多講,了解佢地,再慢慢教啦!

Mapleac 發表於 16-4-27 12:41
好奇問下,我地可以從咩蛛絲馬跡知道佢有拍拖呢?

你講起呢件事, 就真係好笑.  我仔出國係讀大學, 大學第一年聖誕過後, 我媽問我 : "阿B係咪拍拖呀?"  我答: "無呀, 唔聽聞喎".  我媽再說 : "唔係喎, 成班人影相, 有個女仔成日企係阿B旁邊."  我返屋企, 上Facebook, 睇返晒所有相片, 大都係集體相, 勉強搵到個似乎可能或者係我媽講既女孩, 其中有一張相, 只有两人, 企到隔左成個身位, 但笑容好燦爛.  依家唸起, 當時應該係相互有好感, 感情開始萌芽階段.  我也曾經年輕過, 想起呢段歲月, 真好!

我樂於靜觀其變, 畢竟阿仔自己唔講.  到下學期無耐, 多左好多集體相片, 今次連我都睇得出係女朋友了.

其實我也是持開放態度,雖然我的是女兒,擔心是有的,但若然太過大反應去阻止她拍拖,反然令她們收收埋埋,唔講你知。 我只是跟她強調,在外地多一個痛錫是很好的,但要睇清楚才開始和學懂保護自己,所以她也很樂意跟我分享她在外地的故事。

引用:Quote:Mapleac+發表於+16-4-27+12:41+好奇

原帖由 dlam141231 於 16-04-28 發表
你講起呢件事, 就真係好笑.  我仔出國係讀大學, 大學第一年聖誕過後, 我媽問我 : "阿B係咪拍拖呀?"  我答: ...
好事一件,呢D都係其中一樣要學習既事!

引用:其實我也是持開放態度,雖然我的是女兒,擔

原帖由 polo819 於 16-04-28 發表
其實我也是持開放態度,雖然我的是女兒,擔心是有的,但若然太過大反應去阻止她拍拖,反然令她們收收埋埋, ...
同意,自己都年輕過,只要持開放態度,大家傾下,提點下。最驚係佢乜都唔講,家長唔知發生乜野事!

引用:Quote:Mapleac+發表於+16-4-27+12:41+好奇

你講起呢件事, 就真係好笑.  我仔出國係讀大學, 大學第一年聖誕過後, 我媽問我 : "阿B係咪拍拖呀?"  我答: ...
婆婆心思細密,早已察覺

polo819 發表於 16-4-28 10:29
其實我也是持開放態度,雖然我的是女兒,擔心是有的,但若然太過大反應去阻止她拍拖,反然令她們收收埋埋, ...

我諗會唔會係通常女仔比較肯同阿媽傾心事多d呢!
我女係第一個男朋友, 由相識, 追求到情侶每一日都有UPDATE比我知,
就連幾時KISS都有話我知當然我亦有從中比好多意見, 由中二到大學都在外讀書但仍然可以無所不談,所以好多家長驚子女早出外讀書會影響感情, 其實在乎於個人性格同溝通, 如果本身溝通有問題就算日日見住只會更加煩厭(我自己做女果陣就係咁), 相反少見只會更加親密. 我D同事都話乜你個女連呢D嘢都同你講架, 真係好似朋友咁喎

引用:+本帖最後由+bp123+於+16-4-28+13:43+編輯+

原帖由 bp123 於 16-04-28 發表

回覆:bp123 的帖子

我仔讀書一向成績優秀, 出國讀大學, 今年大三了, 拍拖無影響學業, 依然年年上Dean List.  有一次我在Facebook上, 看到阿仔跟幾個男同學在談網上遊戲, 阿仔女朋友, 留言話, "考試啦, 返去溫書啦. "   後來我問個仔, 女友讀書成績如何, 阿仔笑答: "好, 佢比我勤力, 但我聰明, 分數高過佢."

回覆 bp123 的帖子

所以我也覺得這年代已不同,不是阿爸阿媽話唔可以就得,越禁止,只會越走越遠。 我寧願她跟我說,總好過收收埋埋,甚麼也放係心裡。

引用:我仔讀書一向成績優秀,+出國讀大學,+今年大

我仔讀書一向成績優秀, 出國讀大學, 今年大三了, 拍拖無影響學業, 依然年年上Dean List.  有一次我在Facebo ...
嘩。??女朋友咁生性真係唔怕拍啦!

引用:Quote:原帖由+dlam141231+於+16-04-28+發表

原帖由 ng10875520 於 16-04-29 發表
嘩。??女朋友咁生性真係唔怕拍啦!

‹ 上一主題|下一主題