用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區升中…B1 / B2生 現存在既基本數據 ...
樓主: mcl203
go

灣仔區升中…B1 / B2生 現存在既基本數據 [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 16-4-29 11:59
自行階段離場率可能仲高。
自行階段離場率可能仲高.... 但唔知係B1走得多, 定係B2B3走得多......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-4-29 12:02
自行階段離場率可能仲高.... 但唔知係B1走得多, 定係B2B3走得多......

你即係暗示港島果幾間直資唔一定收B1生乎??

王家爸爸  直資離場率應該係邊緣人最多,所以亦都降低左B1位既競爭程度。  發表於 16-4-29 13:10
王家爸爸  自行階段既離場率一定係B1高啲,B3最低。  發表於 16-4-29 13:10

王家爸爸 發表於 16-4-29 11:59
自行階段離場率可能仲高。
差唔多啦....計得太盡誤導左D網友就大煲鳥
凡事都係如乙3㨂B2穩陣D

mcl203 發表於 16-4-29 12:16
你即係暗示港島果幾間直資唔一定收B1生乎??

自行同直資收生時, 只係睇呈一+呈二申請學生既相對成績.

呢D學生即使係呈一+呈二係B1, 亦有機會係呈三後變B2, 更何況申請人可能唔只B1學生,所以..... 收番嚟唔係最後既B1學生, 一D都唔出奇.

更何況, 我又真係唔相信, 中華基金, 港同, 福建, 顏寶玲..... 全部收番嚟既, 都一定係B1學生

mcl203  你講乍...我仲以為一定係夫  發表於 16-4-29 12:24
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-4-29 12:02
其實只要理性地分析,可以大概估到(當然一定有誤差)。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-4-29+12:02+自

原帖由 王家爸爸 於 16-04-29 發表
其實只要理性地分析,可以大概估到(當然一定有誤差)。
所以我咪用左50人當B2生去估,當然我相信自行離場人數應仲會多DD過我寫既

mcl203 發表於 16-4-29 13:16
所以我咪用左50人當B2生去估,當然我相信自行離場人數應仲會多DD過我寫既

...

我又斷估無辛苦咁去估計吓灣仔區小學既B1比例:

小學小六人數估計B1比例估計B1人數
瑪利曼

50.00%

聖保祿

45.00%

嘉諾撒聖芳濟各

40.00%

聖若瑟

38.00%

華仁

35.00%

軒上

40.00%

軒下

40.00%

聖雅各

40.00%

寶血

35.00%

李賜豪

25.00%

張凝文

10.00%

官立嘉道理

10.00%

黃焯菴

10.00%

李陞大坑

10.00%

寶覺

10.00%

高主教

38.00%

玫瑰崗

20.00%

大坑真小

38.00%

雲官

合共

話明斷估, 唔好問點解.......

hkpapa852 發表於 16-5-5 13:19

基本上我都係咁估,但係我估聖若瑟多過35%,李賜豪少過30%。

你無加...."有錯唔好打頭".....

hkpapa852  佢想打都要打到先得嫁   發表於 16-5-5 14:15

回覆 hkpapa852 的帖子

我估....瑪利曼 55%

王家爸爸  我估50%  發表於 16-5-5 15:25
hkpapa852  咁一間高咗, 其餘都會低番D, 定係你認為某間會低D?  發表於 16-5-5 14:19

hkpapa852  咁一間高咗, 其餘都會低番D, 定係你認為某間會低D?  發表於 11 秒前
唔使理我....我吹水乍

咁不如"估"埋其他區啦!!

王家爸爸  因為大家都係灣仔區,對灣仔熟啲。  發表於 16-5-5 15:28

papa71 發表於 16-5-5 14:59
咁不如"估"埋其他區啦!!
呢區小學小D, 易估D呀!

中西區都易估, 因為好多間小學升中派位資料都有好高既透明度

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 16-5-5 13:27
基本上我都係咁估,但係我估聖若瑟多過35%,李賜豪少過30%。

咁你估聖若瑟有幾多 % & 李賜豪又有幾多 %

王家爸爸  聖若瑟一定高過兩軒同聖雅各。  發表於 16-5-5 15:29
王家爸爸  我會估李賜豪大約25%  發表於 16-5-5 15:27
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

回覆:灣仔區升中…B1 / B2生 現存在既基本數據

玫瑰崗比咁多學費都係得20% B1

mymelody0701 發表於 16-5-5 15:41
玫瑰崗比咁多學費都係得20% B1
玫瑰崗校務報告有登升中派位既pie chart

按計比例, 所有B1直資+B1中學合共約佔~3X%, 所以實際B1學生比例唔會高

王家爸爸 發表於 16-5-5 13:27
聽聞今年聖若瑟小學既老師叫全級頭40名以後既學生當自己係B2學生咁填表, 所以..... 聖若瑟小學既B1比例有幾高呢....... 真係只能估估吓

王家爸爸  應該唔係真既  發表於 16-5-5 17:33
王家爸爸    發表於 16-5-5 17:32

回覆:hkpapa852 的帖子

雖然學校近年換校長,狂加學位至5班,實行大洗底,但要升level直係慢慢長路⋯⋯

hkpapa852 發表於 16-5-5 15:56
聽聞今年聖若瑟小學既老師叫全級頭40名以後既學生當自己係B2學生咁填表, 所以..... 聖若瑟小學既B1比例有幾 ...
英小有分加既.....我成日咁諗嫁

王家爸爸  前年頭40名唔少人自行報QC,所以最勁既無入返自己學校。  發表於 16-5-5 17:35

王家爸爸  我估50%  發表於 1 小時前

你又學我吹水乎

但路邊社返黎....佢地既B2B係未失過手可以直升
即係 0 - 55.5%

王家爸爸  咪玩啦,邊可能咁高。   發表於 16-5-5 17:36
‹ 上一主題|下一主題