用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 會選擇今年升中去旅行嗎?
樓主: metrochung
go

會選擇今年升中去旅行嗎?

IloveJJ 發表於 17-2-14 17:45
咁我覺得成績表內每次既成績都重要既。你有諗住考直資嗎?
無喎, 不過我target果間要睇埋小四成績表。

ptm 發表於 17-2-14 17:35
低年级我就不清楚,但P.6已今個星期開始測GE test , 普通話,常識……另如考直/私校,大部分學校是需要P.4 ...
6年級變做三個學段, 真係氣都無得抖。俾心機呀, 捱埋呈三就會見到黎明喇。

ptm  Thanks!  發表於 17-2-15 15:50

IloveJJ 發表於 17-2-15 13:06
IC。我嗰間,反而原來小四只係睇操行,小五六先睇成績。

尋日諗諗下,其實係咪應該問返阿仔?佢話晒都係 ...
你囝囝乖D喎。阿女話:緊係去旅行啦, 我會安排時間溫書喇。

我仔去年九月升中一, 只係升小六暑假有去旅遊。

因為我地要等到7月大抽獎至知派邊間, 無辦法知 Briding Course 幾時上, 因唔想仔冇左認識新同學機會, 亦要比佢適應中學老師&學校, 所以升中暑假冇去旅遊。

回覆樓主:

留意返,今年PRE - S1係要去到18/7考。有啲學校除Bridging Course外,仲會安排pre-s1 成績唔達標/較遜之同學返學補課。我記得我仔想當年除bridging要兩星期外,補課額外兩星期的。但果年冇咁遲,都仲叫有啲時間休息下。

peipeiwong    發表於 17-2-16 18:39