用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 會選擇今年升中去旅行嗎?
go

會選擇今年升中去旅行嗎?

想出去行下,又唔知升中派去邊,幾時上銜接課程,你哋會點做?

以靜制动~到一切落定塵埃再作即兴自由短途行~而家網上訂机票酒店十分方便吧。

TwinWong    發表於 16-4-26 14:26

Yanamami 發表於 16-4-26 14:23
以靜制动~到一切落定塵埃再作即兴自由短途行~而家網上訂机票酒店十分方便吧。 ...
其實升小五暑假去旅行合唔合適? 定係都係谷下呈分補習班好D? 諗住上戰場前都應該食下最後的晚餐, 咁諗唔知啱唔啱。

TwinWong  暑假都有1个半月, 去短途輕鬆下啦  發表於 16-4-26 14:28

20/7 至10/8 應該可以去

TwinWong  間間中學不同, 最好慎重考慮下  發表於 16-4-26 14:30

little_yolky 發表於 16-4-26 14:26
其實升小五暑假去旅行合唔合適? 定係都係谷下呈分補習班好D? 諗住上戰場前都應該食下最後的晚餐, 咁諗唔知 ...
去大約2星期, 留4星期預備P.6。
如果本身成績好好, 可以再玩長D。

TwinWong  得嘅, 補鳮精加強版啫  發表於 16-4-26 14:37
little_yolky  好好就唔駛報呈分補習啦  發表於 16-4-26 14:35

little_yolky 發表於 16-4-26 14:26
其實升小五暑假去旅行合唔合適? 定係都係谷下呈分補習班好D? 諗住上戰場前都應該食下最後的晚餐, 咁諗唔知 ...

我同阿女係小五个Easter假去玩两周,非常happy. 义完电番黎搏殺呈—。暑假要操水凖備学畀,学校又要補課~反而走唔到……

+3金熱血 貢獻勳章

引用:想出去行下,又唔知升中派去邊,幾時上銜接

原帖由 metrochung 於 16-04-26 發表
可以搵定資料,知派咗去邊間同埋該校的暑假時間表就可以買飛訂酒店。

放榜後先計劃

回覆 metrochung 的帖子

上星期我忍不住買了8月頭的機票.有阿囡升中經驗, 7月5日放榜幾天後一切已塵埃落定(尤其是b1中學), 除非好特別的個案,預街接班至7月尾, 學校有位放都要看9月開學上學人數, 所以去幾天旅行應該無問題.

每年都有呢D TOPIC,

引用:想出去行下,又唔知升中派去邊,幾時上銜接

原帖由 metrochung 於 16-04-26 發表
我會比佢relax 呢個暑假,enjoy 下……放完假先比心機上課

回覆:會選擇今年升中去旅行嗎?

我會比佢relax 呢個暑假,enjoy 下,意思乜堂,補習停一停。……放完假先比心,機上課

himhim0502 發表於 16-4-26 16:28
每年都有呢D TOPIC,
其実係大人想去啫
小朋友嘛……放佢同班同学仔去下OP, Disney, 踩下单車癲下已好开心~唔洗補习日日自然醒已好relax.

回覆:Yanamami 的帖子

多謝大家回覆,家長都需要放鬆下,小朋友今日暑假當然要relax,大人去op relax唔到,所以要離開香港,大家比下面唔好拆穿我啦。不過我了解過D學校通常在8月中至尾有銜接班,其實銜接班係咪唔上都得呢?

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-4-26+14:34+編

原帖由 Yanamami 於 16-04-26 發表
同意。如果仔女不同校,仲要一個小學、一個中學,都多兩重考慮。

metrochung 發表於 16-4-26 14:18

好想去玩,但唔敢沃.

metrochung 發表於 16-4-26 17:38
多謝大家回覆,家長都需要放鬆下,小朋友今日暑假當然要relax,大人去op relax唔到,所以要離開香港,大家 ...

你睇番舊帖啦~Bridging course除俾同学更易適应中—課程同生活,最重要其実係社交呀~認識新同学呀~唔係人地—开学就有朋友,自己果个—个人……除非你小朋友直升自己中学部又另計。BTW, bridging course真唔—定係八月,七月尾都有,真係间间学校唔同。

edith208 發表於 16-4-26 17:43
同意。如果仔女不同校,仲要一個小學、一個中學,都多兩重考慮。
唉~~中哂,我一个升F1, —个升F6; —个要relax, 另一个要搏殺……

TwinWong  4个咁多?  發表於 16-4-29 12:52

引用:Quote:edith208+發表於+16-4-26+17:43+同意

原帖由 Yanamami 於 16-04-26 發表
唉~~中哂,我一个升F1, —个升F6; —个要relax, 另一个要搏殺……
我呢個暑假,3個啱啱中、小、幼 tim, 中曬

TwinWong  妹會去姐小學嗎, 仲有1个仔定女?  發表於 16-4-29 12:53

回覆:會選擇今年升中去旅行嗎?

我都一於以靜制動,反正暑假合家歡既機票同酒店幾時買都唔會平,所以寧願放榜後先plan個短trip, 費事心掛掛。