用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 會選擇今年升中去旅行嗎?
樓主: metrochung
go

會選擇今年升中去旅行嗎? [複製鏈接]

好想plan定暑假去旅行, 但阿仔升中一, 7月中先知派邊間, 好多學校都有升中適應班, 唔知會係幾時搞, 間間又唔同.

想預8月頭至8月中去旅行.

有冇已升中的家長可分享吓貴子女的升中適應班日子嗎?

小兒升小一已經有着落,如果小女升中在復活節前有着落,復活節會出去玩。

ioi 發表於 16-11-13 00:33
好想plan定暑假去旅行, 但阿仔升中一, 7月中先知派邊間, 好多學校都有升中適應班, 唔知會係幾時搞, 間間又 ...

我上年最後打了電話去頭三志願中學問銜接課程時間,避開這些時間,成功去了旅行

metrochung 發表於 16-4-26 17:38
多謝大家回覆,家長都需要放鬆下,小朋友今日暑假當然要relax,大人去op relax唔到,所以要離開香港,大家 ...
間間學校銜接班都未必相同,有啲7月中至8月頭,有啲8月中至尾,最好上心儀校網睇睇往年通常係幾時開。建議你唔好唔上銜接班,中學有别於小學,銜接班係比佢地認識學校/老師/同學,學校甚至會有英/數班嘅銜接,比佢地融入中學生活,中學生朋輩好重要,銜接班相比旅行重要得多,切勿因旅行而錯過呢啲時間。

ptm  明白!  發表於 17-2-14 15:25

metrochung 發表於 16-11-13 09:32
我上年最後打了電話去頭三志願中學問銜接課程時間,避開這些時間,成功去了旅行
...
咁都好喎! 不過係咪都要等下學期較後時間, 例如過埋復活節, 先問到呢?
可以分享吓你問過那幾間中學的暑假課程日子嗎?

洋蔥頭媽咪 發表於 16-11-13 10:15
間間學校銜接班都未必相同,有啲7月中至8月頭,有啲8月中至尾,最好上心儀校網睇睇往年通常係幾時開。建議 ...
我諗過參考啲中學上次中一暑假課程的日子, 但睇啲校網, 好多都冇提及. 唔知係咪我唔識搵.

ioi 發表於 16-11-13 10:28
我諗過參考啲中學上次中一暑假課程的日子, 但睇啲校網, 好多都冇提及. 唔知係咪我唔識搵. ...

去年我都上左幾間心儀校網揾資料,睇下啲過往通告,相片,週圍搵下,其實唔難發現。我揾嘅有7月中至月尾,8月中亦有,只有一間至8月頭,所以我地8月頭1-2星期去了旅行。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-11-13 10:36
去年我都上左幾間心儀校網揾資料,睇下啲過往通告,相片,週圍搵下,其實唔難發現。我揾嘅有7月中至月尾, ...
ic. thx!

王國會長

回覆:ioi 的帖子

我之前打聽過兩間心儀都係八月頭,於是就訂八月中,點知之後轉左日期,好彩佢學校有兩班適應班上,所以都可以去到旅行,不過都嚇一把汗。

引用:好想plan定暑假去旅行,+但阿仔升中一,+7月

原帖由 ioi 於 16-11-13 發表
好想plan定暑假去旅行, 但阿仔升中一, 7月中先知派邊間, 好多學校都有升中適應班, 唔知會係幾時搞, 間間又 ...
我都勁想買定機票,呢幾日有平飛但真係唔敢搏,費事book哂嘢到時撞咗中一適應班。寧願有哂結果先安心去買,雖然機位肯定勁貴但都係貴一次啫!

我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

selina1109 發表於 16-11-13 13:20
我之前打聽過兩間心儀都係八月頭,於是就訂八月中,點知之後轉左日期,好彩佢學校有兩班適應班上,所以都可 ...
謝謝分享! 總之入到心儀學校就可喜可賀啦, 去唔到旅行都事小. 不過聽完你哋講, 我都唔敢買機票住喇.

easonkinki 發表於 16-11-13 15:30
我都勁想買定機票,呢幾日有平飛但真係唔敢搏,費事book哂嘢到時撞咗中一適應班。寧願有哂結果先 ...
有道理. 我都唔敢買機票住喇. 不過我老公公司下年的大假已定, 如果我仔有幸入到第一意願, 而那中學適應班又跟今年大約的時間, 就撞到正, 冇得全家一齊去旅行了. 不過如果真係因為咁而去唔成, 我仲開心.

IloveJJ 發表於 17-2-14 14:58
我已訂了升小五暑假去10日。而家諗緊小五新年去定唔去好?其實小五係咪要比平時用多啲時間準備考 ...
去吧!回來才搏殺.
十多日失憶的東西可以好快温番!

今年我們去旅行就撞到正細女上銜接課程的日期,不過我照去旅行,因為我地每年都只會係暑假一家一齊去!我和我老公又只可年頭取哂一年的假期,所以就唔到就就唔到!雖然覺得上唔到銜接課程好可惜,但一家去旅行係我家年度大事!而且我知道,小朋友上到中學的年紀,還有多少個年頭仲肯跟父母旅行!

2jkidsfather 發表於 17-2-14 15:06
去吧!回來才搏殺.
十多日失憶的東西可以好快温番!
無錯!我反而驚P.6暑假去不到旅行,所以上年暑假去了成個月UK

IloveJJ 發表於 17-2-14 14:58
我已訂了升小五暑假去10日。而家諗緊小五新年去定唔去好?其實小五係咪要比平時用多啲時間準備考 ...
睇情況吧, 好似我哋學校咁, 下學期三月開始唔停turbo咁測考默, 咁新年就唔好去了, 如果你哋無咁多測考, 都可以考慮下。

BTW, 好似我哋測驗分唔計入呈分入面。不過, 又有同學仔媽咪突破盲腸, 佢問, 雖然呈分唔計, 但直資/自行都睇成績表, 咁入面都有測驗的平時分同術科分, 呈分OK但術科衰咗係咪都唔多唔少影響入學機率架?

ptm 發表於 17-2-14 15:36
無錯!我反而驚P.6暑假去不到旅行,所以上年暑假去了成個月UK

deleted

亞女五上考試考得差, 所以嚟緊復活節唔敢去旅行, 怕玩完返嚟個心執唔切返嚟, 影響呈分, 同女約法三章, 呈一考得好, 先會暑假去旅行, 如果仲係考得咁差, 連暑假都冇得玩, 開行turbo.

little_yolky 發表於 17-2-14 17:07
睇情況吧, 好似我哋學校咁, 下學期三月開始唔停turbo咁測考默, 咁新年就唔好去了, 如果你哋無咁多測考, 都 ...
低年级我就不清楚,但P.6已今個星期開始測GE test , 普通話,常識……另如考直/私校,大部分學校是需要P.4成绩表,所以我覺得P.4 成绩表内的測考"成績"都重要~~
‹ 上一主題|下一主題