用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 b1邊緣人,元朗區
樓主: 123smile
go

b1邊緣人,元朗區 [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 16-5-25 17:50
呢間各科成績比較參差:通識B1B至B1C水平,數學B1C至B2A水平,中文B2A至B2B水平,英文B2B至B2C水平。
http: ...
簡單D諗, 入U四大主科當中2大語文科都平均只有B2B水平, 所以頂多只可以當係B2B中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-6-2 16:09
簡單D諗, 入U四大主科當中2大語文科都平均只有B2B水平, 所以頂多只可以當係B2B中學
...
呢間學校比較新,加上過去幾年收翻嚟既學校應該都只係B2B水平(甚至更差),所以有B2A/B2B既中英文成績,其餘已經算交到功課。但係值得一提既係佢哋比較嚴,而且科普教育做得唔錯。

王家爸爸 發表於 16-6-2 16:25
呢間學校比較新,加上過去幾年收翻嚟既學校應該都只係B2B水平(甚至更差),所以有B2A/B2B既中英文成績,其 ...
順德聯誼總會 辦學似乎都唔錯, 中小學當中都有不少二線頭甚至一線既學校, 的確值得期待. 不過先天因素係要接收晒一條龍小學既學生, 始終要升level難度會大D

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-6-2 16:30
順德聯誼總會 辦學似乎都唔錯, 中小學當中都有不少二線頭甚至一線既學校, 的確值得期待. 不過先天因素係要 ...
佢既另一好處係高中有好多科目可以揀(可能因為學校開好多班)。但係要升LEVEL,絕對唔容易,收生係原因之一,位置係另一原因。

我舊年年底同大仔去翁祐觀校,對佢觀感唔錯,科目選擇多,老師又好好心機自製好多教材,我仔都好鍾意,仲想出年升中以呢間為目標,不過佢只得廿幾個位放出嚟,唔知博唔博好

回覆 vickilau 的帖子

睇下其他人敢唔敢博,如果人人都係諗住咁少位,唔敢博,你去博,你咪大機會啲囉!其實睇你有幾鍾意呢間學校,如果真係好鍾意,咪值得博囉!
‹ 上一主題|下一主題