用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 老鼠記者
go

老鼠記者 [複製鏈接]

老鼠記者睇中文釋本好D定英文原本好D?
我覺得中文D釋名好怪,但又想阿囝睇下中文書。而我囝現在K3,未有能力自己睇,是我讀比佢聽的。

1    0    0    0

引用:老鼠記者睇中文釋本好D定英文原本好D? 我

原帖由 day_bo 於 16-04-26 發表
我覺得中文D釋名好怪,但又想阿囝睇下中文書。而我囝現在K3,未有能 ...
有人網友認為老鼠記者原作都非英語,會揀中文,因為寫得好嘅英文故事多的是。

我自己就比仔仔揀,仔揀英文,只有2本中文版(超厚嗰隻)。我有睇過幾本英文版,其實故事好有趣,係唔錯嘅。

引用:Quote:原帖由+day_bo+於+16-04-26+發表老鼠

原帖由 S-Kwok 於 16-04-26 發表
有人網友認為老鼠記者原作都非英語,會揀中文,因為寫得好嘅英文故事多的是。

我自己就比仔仔揀,仔揀英文 ...
謝謝回覆。我囝很喜歡老鼠記者故事,只是我讀的英文不是大標準,有D字唔織讀。等我問下我囝想睇邊個version先。

S-Kwok 發表於 16-4-26 08:41

我自己就比仔仔揀,仔揀英文 ...
我有冇對號入座?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

day_bo 發表於 16-4-26 09:27
謝謝回覆。我囝很喜歡老鼠記者故事,只是我讀的英文不是大標準,有D字唔織讀。等我問下我囝想睇邊個version ...
小小意見,小學將會升讀中小定英小?如果升中小,家庭語言又係中文,只係閱讀方面建議先中後英。聽,我覺得中英文都冇所謂,但睇,最好先安排小學教學語言,有能力自己睇基本既字係自己學習既先決條件。如果升英小,先英都合理,但要預左之後建立中文閱讀會較難
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:day_bo+發表於+16-4-26+09:27+謝謝回

原帖由 MASAYA 於 16-04-26 發表
小小意見,小學將會升讀中小定英小?如果升中小,家庭語言又係中文,只係閱讀方面建議先中後英。聽,我覺得 ...
是讀中小,相信睇中文版本好D...非常感謝你們的意見。

引用:Quote:S-Kwok+發表於+16-4-26+08:41+有人網

原帖由 MASAYA 於 16-04-26 發表
我有冇對號入座?
揾啱位

day_bo 發表於 16-4-26 07:57
我覺得中文D釋名好怪,但又想阿囝睇下中文書。而我囝現在K3,未有能 ...
小女本來睇中文版, 但後來轉睇英文版, 因為佢認為中文版譯得唔好, 有啲GAG位譯唔出:
例如 SURF UP GERONIMO 1 書, 書中個導遊經常將主角嘅名勝GERONIMO錯讀為 GERRATTIMO.  屢勸不聽, 小女認為係全書亮點之一, 自睇過呢本後, 佢以係睇老鼠記者都睇英文版.

MASAYA 發表於 16-4-26 11:33
小小意見,小學將會升讀中小定英小?如果升中小,家庭語言又係中文,只係閱讀方面建議先中後英。聽,我覺得 ...

Very true.

I would say if he likes to read chinese books most of the time, I will pick English 老鼠記者故事 so as to attract him.
If he likes to read Eng all the time, I will pick Chinese 老鼠記者故事 to attract him.

回覆:老鼠記者

k3已睇,好快啊!陪讀,真的口水都乾了!

引用:k3已睇,好快啊!陪讀,真的口水都乾了! +

原帖由 HMmummy 於 16-05-24 發表
k3已睇,好快啊!陪讀,真的口水都乾了!
係,一本我分5日讀比阿仔聽,好累。

我真係覺得好奇怪好奇怪,好多小朋友鍾意呢本書,但我個仔0興趣.
其實好多好普遍嘅書,佢都唔多有興趣,但都係順其自然啦!

引用:我真係覺得好奇怪好奇怪,好多小朋友鍾意呢

原帖由 wan_sosin 於 16-05-24 發表
我真係覺得好奇怪好奇怪,好多小朋友鍾意呢本書,但我個仔0興趣.
其實好多好普遍嘅書,佢都唔多有興趣,但都係 ...
我贊成順其自然,我囝K3真的太早睇老鼠記者,其實只是3個月前有人送左一本老鼠記者比佢,自始愛上了,去到圖書館全部要借哂老鼠記者,以前喜歡的,例如Oxford reading tree、Arthur等已被取代了...我嘗試過叫佢睇其他都唔肯。

引用:我真係覺得好奇怪好奇怪,好多小朋友鍾意呢

原帖由 wan_sosin 於 16-05-24 發表
X 2 我小朋友like magic tree house 多好多

醒目開學勳章

wan_sosin 發表於 16-5-24 23:35
呢套書我仔都唔好,其實太細睇未必好,因為書裡面好多『老鼠化』或『動物化』嘅字,小朋友可能當真

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-5-24+23:35+我

原帖由 bobbob 於 16-05-25 發表
呢套書我仔都唔好,其實太細睇未必好,因為書裡面好多『老鼠化』或『動物化』嘅字,小朋友可能當真 ...
終於都聽到有人唔好呢套書,我個仔8歲了,要睇一早會睇

醒目開學勳章

wan_sosin 發表於 16-5-25 14:53
終於都聽到有人唔好呢套書,我個仔8歲了,要睇一早會睇
我仔都唔會揀啲咁多插圖嘅書,話阻住佢imagine喎(呢句係佢噏,唔代表本人立場

回覆:bobbob 的帖子

之前都睇過啲文章話有陣時太多圖會局限左讀者既imagination

王家爸爸  太多照片會,有漫畫圖唔會太大影響  發表於 16-5-26 09:42

day_bo 發表於 16-4-26 09:27
謝謝回覆。我囝很喜歡老鼠記者故事,只是我讀的英文不是大標準,有D字唔織讀。等我問下我囝想睇邊個version ...
我都係K3左右開始一人讀一頁,但係到咗小學,佢話想自己讀。後來再問佢,原來嫌我讀得唔準,有香港口音。

bobbob  我仔都嫌我唔夠native架  發表於 16-5-27 12:03

醒目開學勳章

aka722 發表於 16-5-25 15:57
之前都睇過啲文章話有陣時太多圖會局限左讀者既imagination
其實唔單止圖畫,基本上人一開始學語言就已經被自己母語局限咗思想(呢個唔係我作,係幾廿年前上堂阿sir講嘅
‹ 上一主題|下一主題