用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報奶奶地址,但大抽獎後先搬,可以嗎? ...
go

報奶奶地址,但大抽獎後先搬,可以嗎?

而家住緊元朗,但打算搬返香港,諗住申請自行同大抽獎時報奶奶地址,到抽到後先搬,咁樣可行嗎?會搬返同奶奶同區。

回覆 browneyebaby 的帖子

可以,但記住一定要做咗住址証明先,若果你諗住搬返去(而唔係借地址),即冇違規,冇欺騙教育局

醒目開學勳章 王國長老

回覆:報奶奶地址,但大抽獎後先搬,可以嗎?

唔可以。申請時用親戚地址,已經唔岩規矩。
你一直擺個仔過去俾奶奶湊就可以

引用:而家住緊元朗,但打算搬返香港,諗住申請自

原帖由 browneyebaby 於 16-04-25 發表
而家住緊元朗,但打算搬返香港,諗住申請自行同大抽獎時報奶奶地址,到抽到後先搬,咁樣可行嗎?會搬返同奶 ...
你住緊元朗,小朋友係邊度返學?如果係元朗返學,自稱住hk side, 真係搏比人check ?

回覆:mayyylai 的帖子

當年我十月中準備搬,已有打厘印租約,九月尾交form時我問教育局,職員話要填交form時的地址(未搬),搬咗才去教育局改。所以地址要住緊才可以用。

抽中先搬....即係

你個情況好普遍,呢種其實就係借地址,有唔少香港人都借地址大抽獎,當然唔會周圍同人講,我只係覺得教育局點查都冇用,每年依然有勁多人借地址抽獎。

引用:你個情況好普遍,呢種其實就係借地址,有唔

原帖由 littlefaith 於 16-04-25 發表
你個情況好普遍,呢種其實就係借地址,有唔少香港人都借地址大抽獎,當然唔會周圍同人講,我只係覺得教育局 ...
無舉報就唔會查,抽樣抽得幾多

真明目張胆啊~

咁就係借地址,屬違法。

browneyebaby 發表於 16-4-25 15:04
而家住緊元朗,但打算搬返香港,諗住申請自行同大抽獎時報奶奶地址,到抽到後先搬,咁樣可行嗎?會搬返同奶 ...
當然可行,只不過係犯法咋嗎...捉唔到你咪好彩囉.

醒目開學勳章

回覆:browneyebaby 的帖子

可行的, 搬去奶奶度住或比奶奶湊咪得

引用:當年我十月中準備搬,已有打厘印租約,九月

原帖由 熊貓BB 於 16-04-25 發表
當年我十月中準備搬,已有打厘印租約,九月尾交form時我問教育局,職員話要填交form時的地址(未搬),搬咗 ...
咁最遲幾多月要搬?

回覆:piglet0529 的帖子

醒目開學勳章 貢獻勳章

browneyebaby 發表於 16-4-26 13:48
咁最遲幾多月要搬?
搬屋,一般建議大抽獎交表前搬,自行攞住地址証明上edb office
但聽過有case二月份上去改地址,edb都俾佢填過抽獎表格
恐龍家

回覆:browneyebaby 的帖子

改奶奶做監護人就可以了

引用:改奶奶做監護人就可以了 +

原帖由 (=.=) 於 16-04-30 發表
改奶奶做監護人就可以了

監護人唔係話轉就轉,除非以下情況,係唔可以將自己兒女監護權轉到其他人。

1/父母已離世
2/父母(同時)長期不在港跟兒女同住
3/父母(同時)在監獄中服刑
4/法庭認為父母不適合照顧及監管子女所作出的頒令....

立法會 CB(2)2447/10-11(03)號文件

簡單尐講,父母健在,正常家庭,唔使旨意將子女轉監護人。

browneyebaby 發表於 16-4-25 15:04
識人因此比教育局收番,當然有人報寸。即是法律上唔可以。

醒目開學勳章 王國長老

引用:改奶奶做監護人就可以了 +

原帖由 (=.=) 於 16-04-30 發表
改奶奶做監護人就可以了
改家人做監護人,但小朋友實際唔同住,咪即係呃lor

引用:而家住緊元朗,但打算搬返香港,諗住申請自

原帖由 browneyebaby 於 16-04-25 發表
不可以。在k3到p1,小朋友必須居住在申報的地址中。