用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急!真心請教憫父/各家長意見,九龍城綱,老師話邊沿人 ...
樓主: 粉紅虎
go

急!真心請教憫父/各家長意見,九龍城綱,老師話邊沿人 [複製鏈接]

粉紅虎 發表於 16-4-25 13:58
憫父,我排位是否不可行,一樣有扣門風險
好担心既話,放棄旅港,乙1填銀~~放榜再叩旅安心d.

粉紅虎  今年改左無second in  發表於 16-4-25 15:47
粉紅虎  剛剛同班主任傾電話,都系難比意見

想教吓,乙一銀禧,乙二仲可以放丘佐榮嗎?   發表於 16-4-25 15:46
phleung  扣旅廣門要完成second in,才或者有機,另外,有x老師幫交扣門表都未必成功!   發表於 16-4-25 15:44

回覆:kikiboy 的帖子

上年有3個朋友入左旅港,都冇second in喔

瑩希媽媽 發表於 16-4-25 15:57
上年有3個朋友入左旅港,都冇second in喔
無second in可能勁到first in已經收咗,或者最大機會只係靠大抽獎派入

事實係就算連first in都無(例如操行唔達標),
都可以靠大抽獎派入

有得in只代表當最後要叩門時有少少優勢

我呢幾日在想, 以往銀禧和黃笏南都收有收BAND2 學生, 今年黃笏南搬校變成熱門, 咁BAND2生派去邊間?

會唔會大部份去了丘佐榮?
會唔會更多去了銀禧, 令銀禧同另外幾間英中相距更遠?
或者旅港, 黃笏南, 丘佐榮都各收部份BAND 2生?

粉紅虎 發表於 16-4-25 12:37
先謝謝憫父寶貴資料, 是呢!囡囡沒有宗教背景那間私小,請教以下排位可行嗎? 這纲B1學位足夠,所以想博

乙一:旅港
乙二:銀禧
乙三:培道
乙四:真光
乙五 : ST ROSE

如果邊沿人最終是 band 1 生,
相信很大機會首二個志願內會獲得學位。

如果不幸是 band 2 生,
相信首五志願內獲得學位的機會不高,
乙一應該無位
乙二有位的機會很低
乙三應該無位
乙四應該無位
乙五應該無位

邊沿人不可以 既選擇 旅港/銀禧 又選 培道/九真。
建議放棄 培道/九真。

粉紅虎  明白,謝謝  發表於 16-4-25 18:23

憫父 發表於 16-4-25 16:57
如果邊沿人最終是 band 1 生,
相信很大機會首二個志願內會獲得學位。
邊緣人其實應該只搏一間, 最多兩間, 跟住就一定要保險, 唔係會死得好慘!

粉紅虎  唉! 諗到頭都渾  發表於 16-4-25 18:25
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:5kin 的帖子

因為呢3個是同一所小學,其中一個是級一,果兩個也是前十,所以有D人講旅港只有一次面試,有D人又話兩次,所以吾知系一次定兩次,前年就是有兩次的,吾知是否上年改左得一輪面試

同囡囡傾再一陣,佢話鍾意旅港,多謝憫父及各家長意見

引用:回覆+粉紅虎+的帖子 朋友話培道banding+好

原帖由 粉紅虎 於 16-04-25 發表
回覆 粉紅虎 的帖子

朋友話培道banding 好d (2A) ,真光2b
唔好剩係信朋友啦,自己細路要自己做多D功課架。九真個DSE好過培道架。

回覆:little_yolky 的帖子

之前只留意band 1, 今晚要開夜車睇吓band 2, 謝謝你的意見

引用:之前只留意band+1,+今晚要開夜車睇吓band+2

原帖由 粉紅虎 於 16-04-25 發表
之前只留意band 1, 今晚要開夜車睇吓band 2, 謝謝你的意見
我陪係開夜車,但見好多b2校風唔好真係唔想填,老師要我我乙1何官,2叫我鄧鏡波,乙3填丘佐榮,我傻眼了

blackberry 發表於 16-4-26 01:37
我陪係開夜車,但見好多b2校風唔好真係唔想填,老師要我我乙1何官,2叫我鄧鏡波,乙3填丘佐榮,我傻眼了m ...
乙三填丘佐榮?看來老師需要惡補一下九龍城區中學的資料,否則保不住學校頭三志願的派位率,亦害了自己的學生。

粉紅虎    發表於 16-4-26 21:56

憫父 發表於 16-4-26 07:19
乙三填丘佐榮?看來老師需要惡補一下九龍城區中學的資料,否則保不住學校頭三志願的派位率,亦害了自己的學 ...
如果老師叫B1尾學生乙1就選何官,首3志願率應該唔錯

憫父  噢!如果真是這樣,學校第一志願的派位率應該很亮麗!  發表於 16-4-26 08:19
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

blackberry 發表於 16-4-26 01:37
我陪係開夜車,但見好多b2校風唔好真係唔想填,老師要我我乙1何官,2叫我鄧鏡波,乙3填丘佐榮,我傻眼了m ...
乱黎!

粉紅虎    發表於 16-4-26 21:55

回覆 粉紅虎 的帖子

我校老師話旅港今年Band1A

ccbaby811 發表於 16-4-26 09:30
回覆 粉紅虎 的帖子

我校老師話旅港今年Band1A

不会吧~跟华英、迦密仍有段距離……
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3092735&extra=page%3D4

憫父 發表於 16-4-26 07:19
乙三填丘佐榮?看來老師需要惡補一下九龍城區中學的資料,否則保不住學校頭三志願的派位率,亦害了自己的學 ...
咁請教憫文,銀𨭎、丘佐榮那間成績好D?如果加埋黃芴南可以點排?

Eat_Sleep_Play 發表於 16-5-14 08:12
咁請教憫文,銀𨭎、丘佐榮那間成績好D?如果加埋黃芴南可以點排?
原本係WFN 銀 丘,但近年WFN既DSE成績真係退左,变成銀 WFN 丘~

Eat_Sleep_Play  謝謝資料  發表於 16-5-14 19:11

回覆:Eat_Sleep_Play 的帖子

如計成績應是 1銀禧 2黃芴南 3丘佐榮

Eat_Sleep_Play  謝謝資料  發表於 16-5-14 19:11

回覆:粉紅虎 的帖子

憫父的建議非常好恰當中肯又隱陣,粉紅虎可跟著安排應比較安全

‹ 上一主題|下一主題