用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中史應該怎樣讀?
樓主: rubycourt
go

中史應該怎樣讀? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+小時了了+於+16-5-21+07:11+編

原帖由 小時了了 於 16-05-21 發表
妳女同我仔好極端地完全相反,我仔就想完全唔駛用中文,不過響香港都幾難囉

時代唔同以前佢地呢代已經冇再明顯分文/理科,通常都會文中有理或理中有文咁讀,將來出路廣闊啲,對佢地都係好事黎嘅。

引用:+本帖最後由+eviepa+於+16-4-23+23:18+編輯

中史我見過有人用一張好大張的紙,自己親手寫晒各朝代的人物事件落去,然後劃關連圖。
將文字、數字變成圖像之後,就好易記得
其實各次改朝換代都有共通之處,記熟來來去去都是三幅被

回覆 eviepa 的帖子

謝謝你的分享!

IloveJJ 發表於 16-5-30 14:18
Eviepa:
請教一下!你/你女兒,在高中是選修什麼科目呢?
世史、地理、視藝

王家爸爸  我仔對世史都有興趣,不過唔諗住DSE考。   發表於 16-6-1 13:06

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-5-30+14:18+Eviep

回覆:IloveJJ 的帖子

原來都好多小朋友喜歡歷史喎!我女小二、小三時已能順序數出中國各朝代及滅亡原因。

王家爸爸  記朝代順序及滅亡原因係一個唔錯既起步點。  發表於 16-6-9 14:05
王家爸爸    發表於 16-6-9 14:03

歷史科唔使迫佢都會自動自覺溫書,好快溫完仲成績唔錯!

nat26 發表於 16-6-8 13:57
原來都好多小朋友喜歡歷史喎!我女小二、小三時已能順序數出中國各朝代及滅亡原因。 ...

初小能夠數出各朝代唔出奇。但系滅亡原因就?

想知令千金的講法系點?

Ma了iT點ui 發表於 16-4l人艮11-23分(1:)。, 9
有秦如趣自然三又心領神會,現在讀中女己史,已不是像以前般死讀書,要加入分看彳了到個人見解,就像囝囝今次UT問隋煬帝是 ...
其实這些個人見解,及題目論点要求,不過都是功績或過失,只要知道前因後果便不難理解及記熟至於怎讀?在初中, 以故事形式先入腦,易記很多。如电視劇情,瑯琊榜,武則天,秦始皇,楚漢,封神榜,三国,楊貴妃,西施,溥儀,末代御醫,玄武門………
有了故事背景才推敲,再代入中文科,互相通,就会易取分(初中〉。反而最難是兩幅事件及背景比併各時世,如錯分析了人物或事件,之後便全錯了。

eviepa 發表於 16-4-24 01:06
建議溫習歷史,地理的方法

口號是:文憑試十年後仍能將所讀過的歷史地理骨幹部分,如數家珍地講出。

"首先,讀書要吸收而記牢,一定要先了解課文,跟著消化,之後可以用自己詞彙講出,而不是逐字逐句背誦。"

早幾個月睇到呢句, 就同老公講, 因為我本身係歷史盲, 老公歷史唔錯, 但亞女讀英文小學, 係英文人 (佢有中學同學問佢係咪mix嘅, 因為佢講都好似西人), 中文弱, 上到中學中史仲弊, 中一都勉強合格, 中二上學期好大鑊, 得3X, 佢小學一向成績中上, 7字頭佢都驚, 上咗中學都逐漸接受分數唔可以同小學咁計, 但上學期中史佢真係嚇破膽.

老公呢幾個月用咗呢個方法幫佢溫中史, 見佢測驗有進步, 今次考試本來佢自己都有陰影冇乜信心, 點知結果6X, 佢自己都唔敢相信, 成個過程, 我只係喺呢到偷師, 話比老公知, 之後久唔久見佢兩父女喺到傾歷史, 估唔到真係有用. 所以今日專登入嚟留言多謝 eviepa, 大家都加油啦!

回覆:Candy925 的帖子

引用:Quote:eviepa+發表於+16-4-24+01:06+建議溫

原帖由 Candy925 於 16-06-23 發表
"首先,讀書要吸收而記牢,一定要先了解課文,跟著消化,之後可以用自己詞彙講出,而不是逐字逐句背誦。"
...
父母有空跟仔女討論下歷史,真的很有幫助,我自己很喜歡中史,文學這類東西,自然跟仔女講得多,有次小學常識講鴉片戰爭,哥哥覺得老師的資訊少,叫我由頭到尾講一次,現在他都會跟我討論。

‹ 上一主題|下一主題