用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 RWI VS Jolly phonics
樓主: pigpig_mummy
go

RWI VS Jolly phonics   [複製鏈接]

Hi all, my daughter is getting 3 years old next month. She will attend a local kindergarten which only provides 20 minutes English session taught by NET per day. Therefore, i am thinking about enrolling to some phonics class for my girl.
I have been reading through several posts about the comparison between Jolly and RWI. It seems that there are positive comments on both phonics systems. However, may i seek your view if Jolly or RWI would be suitable for a 3 year old kid? It sounds to me that RWI will be suitable for elder kids (eg from age 4 onward if i have not mistaken).

Thanks a lot!  

joyct120 發表於 18-1-19 16:10
Hi all, my daughter is getting 3 years old next month. She will attend a local kindergarten which on ...

俾大家參考下學rwi進度,我大女k1學foundation, k2上red ditty. 升k3暑假學green,跟住skip purple學pink, 升小前完成Orange.

黎緊會俾個細到k2先學rwi, 因為相信大少少學反而易啲快啲pick up. 太早學唔係唔得,原本1堂既野變2堂學,學得慢又浪費錢。

chingchub 發表於 18-1-29 00:22
俾大家參考下學rwi進度,我大女k1學foundation, k2上red ditty. 升k3暑假學green,跟住skip purple學pink,  ...

請問RWI centre真的會按小朋友能力和進度教快嗎?我常怕他們因想賺錢而拖長嚟教

Pancake1005 發表於 18-1-29 00:27
請問RWI centre真的會按小朋友能力和進度教快嗎?我常怕他們因想賺錢而拖長嚟教
...

rwi分一個個level,內容除音,仲有blending 同writing, 我諗唔易skip, 特別係k既小朋友,音唔難學,但要掌握blending技巧都要時間經驗累積,特別寫字更困難,越高level寫字量要求越高,就算寫到段短文,仲要睇速度。我相信大部分centre唔會skip level,除非已是小學程度,寫作有返啲經驗,否則對k小朋友來說,rwi真係一個慢長但可打好根基既札實課程,佢慢得有道理!

chingchub 發表於 18-1-29 00:49
rwi分一個個level,內容除音,仲有blending 同writing, 我諗唔易skip, 特別係k既小朋友,音唔難學,但要掌 ...

謝謝解答!另外我想知道是否間間RWI centre 的內容也一樣?屋企附近那間感覺較小型,唸緊是否報另一間要坐短程車嘅centre,感覺較pro,多分校。

Pancake1005 發表於 18-1-29 01:27
謝謝解答!另外我想知道是否間間RWI centre 的內容也一樣?屋企附近那間感覺較小型,唸緊是否報另一間要坐 ...

多center唔一定pro,都係睇個別師資,同埋留意幾人一班,多人一班人人唔同資質同進度,老師只能取個平衡咁教。有時反而細centre唔多人讀,反而仲可針對性咁教。

chingchub 發表於 18-1-29 14:20
多center唔一定pro,都係睇個別師資,同埋留意幾人一班,多人一班人人唔同資質同進度,老師只能取個平衡咁 ...

同意,而家一對一上堂,但收group class錢,重點針對練習,確保一定識及明

回覆樓主

我囡在wxxxland 學緊RWI, 請問大家有比小朋友同時讀starter 嗎?

evaaa0215 發表於 18-1-29 14:53
同意,而家一對一上堂,但收group class錢,重點針對練習,確保一定識及明
...

可否pm那間?

...

請問邊間?

回覆樓主:

我個大女已小二,英文科成績不錯,基本上小二課教的,她早已經會。幼稚園時學jolly phonics, 現在的問題就是串字差,blending差。現在小女兒3歲,剛開始上RWI, 很快會知分別 (emoji)
當個好爸爸

evaaa0215 發表於 17-12-21 15:32
我囝升k2時開始學rwi,當時學校未教寫字,但佢識寫某啲英文字
佢學rwi時當順便學埋寫字,老師有要求佢返屋 ...

請問你讀那間centre?

boyboobee 發表於 18-3-2 17:48
我個大女已小二,英文科成績不錯,基本上小二課教的,她早已經會。幼稚園時學jolly phonics, 現在的問題就 ...

暫時你覺得有分別嗎?我女學左phoincs兩年,考慮轉RWI......

pekovian 發表於 18-3-23 01:02
暫時你覺得有分別嗎?我女學左phoincs兩年,考慮轉RWI......

細女只學了4節課,未能看出成效,還需要一點耐性,但她3歲上RWI也不覺悶,每次去上課還非常開心呢!
當個好爸爸

...

請問可否pm, 謝

Abbylaulau 發表於 18-1-30 01:46
回覆 evaaa0215 的帖子

我女個女9月開始上Rwi, 宜家就剛4歲,佢喺Meadow 上緊foundation, set 1 書,可以 ...

Hello!請問係邊區嘅meadow ?因為我都想報呢間。thanks!

回覆樓主:

請問RWI這個課程,邊個centre 有得讀?

Abbylaulau 發表於 18-6-13 10:26
我喺港島區康怡嗰Meadow 間讀, so far so gd 老師有heart!

年頭開始上, 已經升level上故事書。 呢個c ...

我都想報呢間呢!希望個個老師都咁好啦!老師呢啲真係撞彩㗎有時~~~(可否pm我知老師名?謝謝你!)
‹ 上一主題|下一主題