用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 RWI VS Jolly phonics
go

RWI VS Jolly phonics   [複製鏈接]

回覆:RWI VS Jolly phonics

我都考慮中,兩種我都了解過,暫時會選RWI

引用:Quote:原帖由+socute+於+16-05-26+發表我都

原帖由 綠林仙子 於 16-05-27 發表
點解咁講呢我見呢排都多人講rwi,搞到我都有d好奇 因為如果講到幼稚園教拼音既話,我知 ...
RWI 成本太貴,不會有幼稚園肯花嗰個錢。如果幼稚園有教phonics RWI 應該有附助作用。據我了解RWI不是教晒原音才引入blending,是一早就引入blending。我考慮過我最終目的是boost reading skill 能識blending 而不是好快識晒啲音。所以會給我小朋友試RWI。以上是我自己了解,有錯請用家改正

引用:Quote:原帖由+socute+於+16-05-27+發表RWI+

原帖由 綠林仙子 於 16-05-27 發表
明白,但照咁睇其實jolly phonics呢套方法都一樣學得識既話,特登要比貴一半價錢去學rwi好似有
d無謂咁:not ...
So far 問 RWI 都是 NET 教,同埋我覺得較structure,對串字及日後寫作好似foundation較好。我只是怕較悶,看完啲activities 都應該是我囡喜歡做嘅。其實我想聽寫講都打好個底,不介意教原音速度,況且學校都有教phonics sound。就算佢初期只記得三粒音,都識blend三粒音,我就覺得有效。不過我仲未上第一堂,還是要用家講成效。

‹ 上一主題|下一主題