用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 RWI VS Jolly phonics
樓主: pigpig_mummy
go

RWI VS Jolly phonics   [複製鏈接]

回覆:RWI VS Jolly phonics

期實,有無上門教phonics呢,小朋友下年k2返下午班,不太多時間上堂

THANKS ALL...我諗我先簡JOLLY OHONICS先~

綠林仙子 發表於 16-5-30 06:10
哦~咁出去學下囉,學完對默書又有幫助,學得過! 依家我仔學完jolly phonics,我都唔需要點擔心佢串字 ...
請教幾時開始學好d?如果學校教jolly phonics, 咁係米學同一樣好d?

引用:我女返左8堂Rwi,已能聽出p+o+t,+然後串出p

原帖由 s.andp 於 16-05-27 發表
我女返左8堂Rwi,已能聽出p+o+t, 然後串出pot;sh+i+p, 㝍ship, 我女插班讀,本身已會a-z  sound ,
另外好 ...
可以pm嗎?

引用:RWI+小朋友學blending+很易上手。但香港學R

原帖由 keep-calm 於 16-05-28 發表
RWI 小朋友學blending 很易上手。但香港學RWI 每間center 的分級系統並不統一,令用家困擾

...
可否介紹?

引用:Quote:綠林仙子+發表於+16-5-30+06:10+哦~

引用:期實,有無上門教phonics呢,小朋友下年k2

引用:女兒在坑口babington學,可免費評估 +

引用:THANKS+ALL...我諗我先簡JOLLY+OHONICS先~

s.andp 發表於 16-6-9 16:43
女兒在坑口babington學,可免費評估

坑口babington 教得好嗎? 幾大可以開始學?

引用:Quote:s.andp+發表於+16-6-9+16:43+女兒在

引用:Quote:原帖由+socute+於+16-05-27+發表RWI+

原帖由 綠林仙子 於 16-05-27 發表
明白,但照咁睇其實jolly phonics呢套方法都一樣學得識既話,特登要比貴一半價錢去學rwi好似有
d無謂咁:not ...
學完jolly phonics 識串字嗎?

引用:Quote:原帖由+綠林仙子+於+16-05-27+發表明

學jolly個間, 好多人學唔掂中途轉左RWI, 之後好快上手仲識自己讀英文書
雖然RWI貴一倍但物有所值, 唔會浪費時間

bobo_2014 發表於 16-6-14 12:14
學jolly個間, 好多人學唔掂中途轉左RWI, 之後好快上手仲識自己讀英文書
雖然RWI貴一倍但物有所值, 唔會浪費 ...
Agree with "物有所值, 唔會浪費" , my girl was qutie behind in kinder, she tried letterland, eye level, NET etc for 2 years, without much progress. She started RWI in K3, I saw obvious improvement not long after. It was really worth.

引用:請問RWI+定Jolly+phonics好?+THANKS

有無人學ABC pathways read4fun 套 rwi?

引用:學jolly個間,+好多人學唔掂中途轉左RWI,+之

‹ 上一主題|下一主題