用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瑪利諾小二插班
樓主: 23肥媽媽
go

瑪利諾小二插班 [複製鏈接]

引用:Does+anyone+receive+the+acknowledge+lett

原帖由 wonber 於 16-05-07 發表
Does anyone receive the acknowledge letter of MCS, as I know some have received it. I sent the appli ...
mcs揀人去做筆試,你咪下星期打去學校問下寄哂通知信未囉。

醒目開學勳章

回覆 karen55407 的帖子

我有收到信,話6月底前會發信通知有冇得面試,咁即係冇機會lu

hppa  There is a chance  發表於 16-5-8 01:08

引用:回覆+karen55407+的帖子 我有收到信,話6

原帖由 23肥媽媽 於 16-05-07 發表
回覆 karen55407 的帖子

我有收到信,話6月底前會發信通知有冇得面試,咁即係冇機會lu ...
我講嘅唔係你嗰間

唉! 我唸真係寄失了!!!! 我四月中寄信, , 但現在也收不到receipt, 因有兩個回郵信封.  唉!!!! 可以點算!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:+本帖最後由+wonber+於+16-5-7+23:30+編輯+

原帖由 wonber 於 16-05-07 發表

唉! 我唸真係寄失了!!!! 我四月中寄信, , 但現在也收不到recei ...
寄去學校寄失?你無掛号?

定係有回郵信封都寄失?咁奇怪?!

恐龍家

回覆:瑪利諾小二插班

各位插班嘅家長,麻煩都要,寄掛号 or 揾人親身交去學校啦。唔小心miss咗,要等一年架...

引用:各位插班嘅家長,麻煩都要,寄掛号+or+揾人

原帖由 sissysze 於 16-05-08 發表
各位插班嘅家長,麻煩都要,寄掛号 or 揾人親身交去學校啦。唔小心miss咗,要等一年架...

...
香港好細,如果咁緊張,點解要郵寄而唔親身遞交?當年申請插班,我都係襯lunch親自交申請信到學校。

當年考小一都係可寄就普通平郵寄,冇試過有問題,但若好心儀的一兩間,親自交或許會安心d。

引用:各位插班嘅家長,麻煩都要,寄掛号+or+揾人

原帖由 sissysze 於 16-05-08 發表

...
我都係寄平郵咋!

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+16-05-08+發表各

原帖由 karen55407 於 16-05-08 發表
我都係寄平郵咋!
甘搏呀,我唔敢搏,我會寄掛号

引用:當年考小一都係可寄就普通平郵寄,冇試過有

原帖由 MrBeast 於 16-05-08 發表
當年考小一都係可寄就普通平郵寄,冇試過有問題,但若好心儀的一兩間,親自交或許會安心d。 ...
甘唔係個個office都近嗰間心儀小學架嘛

sissysze 發表於 16-5-8 12:48
甘唔係個個office都近嗰間心儀小學架嘛
有d不可寄的我找工人姐姐去咋,教定搭乜車,google map 睇街相認定路,都ok.  但spcc 就自己親身交,不過都係我fd 醒d,佢話離屋企遠又多數陪跑,連表都費事交

Ps 不過身邊都有不少fd 都怕寄失全部親自交

引用:Quote:sissysze+發表於+16-5-8+12:48+甘唔

原帖由 MrBeast 於 16-05-08 發表
有d不可寄的我找工人姐姐去咋,教定搭乜車,google map 睇街相認定路,都ok.  但spcc 就自己親身交,不過都 ...
甘你好彩有個醒目工人姐姐,而家啲姐姐,不能比重要任務佢架

MrBeast 發表於 16-5-8 10:48
當年考小一都係可寄就普通平郵寄,冇試過有問題,但若好心儀的一兩間,親自交或許會安心d。 ...
咪係...俾多拾幾蚊...又要寄又要打去問....親手交穩陣D ~~~

我沒有寄回郵信封、沒有任何相片、沒有個人檔案,只在申請信底留下聯絡電話和地址,係啱嘅,一樣會用方法聯絡你。

醒目開學勳章

我15/4寄平郵

醒目開學勳章

各位有消息keep 請keep 住update, 有冇機會都有個知字,謝謝

學校收到你的資料,會寄信話你知已收到,同埋大概 6月中會邀請合適的考生去考筆試。筆試通常在 7月第一個星期進行

呢個階段,應該所有申請人都會收到信,收唔到的話,聽日就要打去問到底學校有無收到你的申請。有的話可能都要麻煩個職員幫你搵番你個回郵信封出來對一次個地址。如果佢覆你話無你的資料,應該都唔會俾你補交,唯有下年再申請過。

‹ 上一主題|下一主題