用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有請高人指點灣仔區 聖小 平均分89-90 邊緣人 有冇機會 ...
樓主: WAIWAI100
go

有請高人指點灣仔區 聖小 平均分89-90 邊緣人 有冇機會博band1   [複製鏈接]

3excellent 發表於 16-4-23 19:59
要怪都只怪香港教育制度,好多朋友仔女,香港都只派b2 學校,跟手去英美澳讀書,大部分都有好成績。雙學位 ...
dse2017 發表於 16-4-23 20:14
算啦,特首去法院為黃顛狗單case 「掟野」而佢啲支持者竟然在外面用紙球掟黃顛狗
國際笑話

dse2017 發表於 16-4-23 20:26
所以你可以不跟,但一定要知道自己位置及遊戲規則,不好立于危牆之下。如果係band1 就搏,孩子一定知道你為 ...
星期一 真係要企硬d問老師先得 謝謝

祝你好運。

引用:Quote:dse2017+發表於+16-4-23+19:44+千萬

原帖由 3excellent 於 16-04-23 發表
要怪都只怪香港教育制度,好多朋友仔女,香港都只派b2 學校,跟手去英美澳讀書,大部分都有好成績。雙學位 ...
哈哈!個個都是人才!不成功的那些都是因為香港教育制度不好!不如你來坐吳局長或是梁振英個位啦!人人不用讀書不用競爭都可以讀到香港大學,人人高薪厚祿!我五個姪子姪女,全部都是民生、培正畢業,入唔到大學,四個去了澳洲一個去了英國,現在最細那個今年畢業,沒有一個好像你說的那樣成了精英!他們用了那麼多錢還是一無是處應該罵英國澳洲嗎?

moon.ng 發表於 16-4-23 23:47
哈哈!個個都是人才!不成功的那些都是因為香港教育制度不好!不如你來坐吳局長或是梁振英個位啦!人人不用 ...
已經唔係講緊錢唔錢既問題

醒目開學勳章

WAIWAI100 發表於 16-4-23 19:24

估計你孩子一定來自精英班吧! 其實老師的建議好正路, 正路之時當然未免會保守了一點, 但呢個建議包你可入B1校, TSK真係B1, 仲要係灣仔區大熱B1添, 你不喜它嗎? 畢竟學校做哂分析, 我相信它係希望大家盡量入到首1,2志願, 到時你開心時學校又開心, WIN WIN 雙贏唔係好事嗎? 俾D信心學校同老師, 佢地專業的意見絕對值得參考, 可再同老師多多磋商, 達成共識, 其實雙方都係為左孩子好, 希望佢能升讀到一間最合適的好學校吧!

如老師真係給令公子呈三後的呈分名次係31-35, 而你真係好想好想博一舖, 咁咪:
乙1.博一博, 填你自己最喜歡果間,
乙2. TSK,
乙3. 金文泰,
乙4後依老師給你建議的B2, 波仔/培僑...等,

咁既與老師俾你的建議差唔多, 又叫博過下, 一償你自己心願, 不過你要有心理準備, 最差會派到去波仔(波仔係一間好好好好的B2男校啊!!)

建議睇下呢篇報導分享: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3252008&extra=page%3D5

如果係6J,可以博一下啦.不過今年點解6J咁少人??吾明WOR~去年三十幾人.個個入英中,仲有其他班都有人入.SO入英中多人係事實.不過吾係J班既都係博入去既..事實上,中學收人都有原則,如果成績不太TOP,入到神校係苦事.如果覺得小朋友係有潛質既,未去盡啦,但後果自負.
乙一TSK好正路同安全...高主教近年都開始難左啦...而且記全港B1,本區可能已接近B2.

ydoris 發表於 16-4-25 08:40
如果係6J,可以博一下啦.不過今年點解6J咁少人??吾明WOR~去年三十幾人.個個入英中,仲有其他班都有人入.SO入 ...
今日我會再問清楚老師 謝謝請問你是否去年家長 可否提供多點資料給我參考

回覆 WAIWAI100 的帖子

是...平均分不夠90.真是穩陣些好..見識過6J班既尖子..真是原來一山還有一山高..

醒目開學勳章

ydoris 發表於 16-4-25 08:40
如果係6J,可以博一下啦.不過今年點解6J咁少人??吾明WOR~去年三十幾人.個個入英中,仲有其他班都有人入.SO入 ...

今年精英班仍是大班,好似3x人

ydoris  係?咁都好....  發表於 16-4-25 11:29

今年30

學校個數字真係好靚 唔明超過60%英中 都要咁保守

WAIWAI100 發表於 16-4-25 12:01
學校個數字真係好靚 唔明超過60%英中 都要咁保守
其實學校有冇公開過, 60%英中既學生分佈?

講真, 有D學生可能呈1呈2成績較好, 一早考入咗直資, 或者自行階段收咗, 但呢班未必係到呈3後仲係屬於B1既學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-4-25 12:12
其實學校有冇公開過, 60%英中既學生分佈?

講真, 有D學生可能呈1呈2成績較好, 一早考入咗直資, 或者自行階 ...
http://skhsjps.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=761&mode=published&nocache1461559073

除咗校網個份, 再無其它資料了嗎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

但有樣奇怪.有個女同學 都係評31-35 .但老師都俾佢.排一.二.三.都係B1學校.唔通女仔邊緣人  就可以咁博??

ydoris  我覺得女仔易D....少人爭..因為直小多..  發表於 16-4-25 16:14
王家爸爸  邊緣人?  發表於 16-4-25 13:19

所以我預備左D問題 問老師.等待老師回覆中..哈哈!
‹ 上一主題|下一主題