用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有請高人指點灣仔區 聖小 平均分89-90 邊緣人 有冇機會 ...
樓主: WAIWAI100
go

有請高人指點灣仔區 聖小 平均分89-90 邊緣人 有冇機會博band1  

麵包 發表於 16-4-23 00:33
對,SJS=St James Settlement
我一直認為SJS係一線小學,冇諗過級30幾已經係邊緣人

...
自行果時 老師評25-30 果時一直相信應該都係band one 只要仔仔keep住就可以 但考完呈三 全班26 全級30 之後就評31-35 係其他小朋友發左超能力

dse2017 發表於 16-4-23 16:07
灣仔區表面好食,實則骨多。

夠膽量就搏King's
都係諗唔通 仔仔有幾成機會是 band one 幾成是band two

dse2017 發表於 16-4-23 16:15
咁就搏一間band1冷門(正常band1不敢搏),第二用band2 頭hold 住
有咩好提議

dse2017 發表於 16-4-23 16:28
記得有一年,軒小有一個十名前后本可以皇仁,點知打破紀錄入左King's,應該甲部入左 ...
聽聞甲部入 仲難過中六合彩

dse2017 發表於 16-4-23 16:23
Band2 就何東,肯定band1,
Tsk 好熱,King's 叻學生不會搏得幾個位,多數家長會華仁,st jo, tsk?
如果係博 1-15 應填乜 唔博1-15又應填乜 因老師好固執 一定要填最少15個 其實果d 李xx 真係未聽過 幫忙指教

dse2017 發表於 16-4-23 16:55
相信自選,有in
小兒都in左st joe 同kings 真擔心

mcl203 發表於 16-4-22 21:51
你記唔記得我同你討論過MCSPS 高B1%問題~~~

據我所知...灣仔區有直小有接近數據...唔少B3B/C生派入B1B英中 ...
咩叫假% b1? 學校假數字?

dse2017 發表於 16-4-23 18:05
咁甲部填in左兩間乙部一,搏QC,TSK...一定要填st jo king's
甲部 老師話唔理我點排 我都係打算in過果兩間乙部就真係幾難落手

引用:Quote:mcl203+發表於+16-4-22+21:51+你記唔

原帖由 WAIWAI100 於 16-04-23 發表
咩叫假% b1? 學校假數字?
假B1 係指 大家用左入 英中/坊間評為B1既中學,去評估小學有幾多B1生,因區內B1中學較多,再加他區直資又搶走部份學生,令到B1位変相更多, 做成入英中就當B1生既假數字

本區直屬中學B1A/B1B中學亦多,佢地DSE成績亦好,亦以本身直屬小學為班底,可以推断佢地直小生B1比例頗高

如之前所估,11間小學已較EDB多出超過200個B1生,係真B1生不可能多於1/3既情況下,呢批位係俾左乜banding呢?? 軒小生高比例抽入QC, 有DD可能源自本區B1男生未如想像中多,競爭咁激烈~~~

回覆:mcl203 的帖子

2間軒小5X% + 寶血50% + 聖雅各6X% 入英中, 多於33.3% 即係代表,簡單D講,若全係真B1,區內有4間同等學生小學得1X% B1生,可能嗎??

dse2017 發表於 16-4-23 18:16
乙一,QC,乙二TSK 乙三King's 乙四st Joe.....其他band1(機會應該係0)band 2
你已經好人好多,仲想點? ...
兩間都all in 喎

mcl203 發表於 16-4-23 18:20
假B1 係指 大家用左入 英中/坊間評為B1既中學,去評估小學有幾多B1生,因區內B1中學較多,再加他區直資又搶 ...
咁即係b2 都可能入b1 學校?

引用:Quote:dse2017+發表於+16-4-23+16:28+記得

原帖由 WAIWAI100 於 16-04-23 發表
聽聞甲部入 仲難過中六合彩
甲部有10%嘅抽獎位,即係唔計自行同保留位,有10%嘅學生經甲部抽入,點會難過六合彩!