用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區band2生以直屬及聯繫位入band1學校人數一問 ...
go

九龍城區band2生以直屬及聯繫位入band1學校人數一問 [複製鏈接]

有無人知到以往幾年,有直屬/聯繫位嘅九龍城區band1中學
(例MCS,LS,培正,民生,嘉諾撒等),
有幾多直屬/聯繫小學嘅band2生,
靠聯繫/直屬位派入?
或者呢幾間小學,
使用直屬/聯繫位嘅band1學生,
同所提供嘅直屬/聯繫位嘅比例?
   4    0    0    0

5kin 發表於 16-4-21 12:24
有無人知到以往幾年,有直屬/聯繫位嘅九龍城區band1中學
(例MCS,LS,培正,民生,嘉諾撒等),
有幾多直屬/ ...
相信即使係學校, 都無辦法答到你有幾多B2學生係透過直屬位入到中學部

不過如果你想知直屬位同直屬小學畢業生既比例, 我呢個舊帖可以幫到你:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3003604
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝你的回覆
我諗小學應該計到上屆畢業生邊個係band2又入咗直屬/聯繫中學,
甚至有幾多band1生放棄直屬/聯繫位,
只係佢唔會公佈,(自己直屬都唔揀係好事定唔好事?)
所以响呢度問問有無人會放風出嚟

5kin 發表於 16-4-21 13:52
回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝你的回覆
其實因為大多數學生會直升上中學, 小學部更加難掌握學生既Banding.

90人升上中學, 小學部會知所有學生校內名次甚至呈分名次, 但到底佢地實際有幾多係B1, 幾多係B2呢? 我諗佢地根本唔夠資料去估計
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

始終九龍城區有差唔多四成band1校嘅乙部學額係直屬位,
雖則估算果幾間直屬小學band1生比例應該遠高於平均值,
band2生比率應該稍底於平均掛

5kin 發表於 16-4-21 14:08
始終九龍城區有差唔多四成band1校嘅乙部學額係直屬位,
雖則估算果幾間直屬小學band1生比例應該遠高於平均 ...
6間有直屬小學既B1中學

培正: B2生會較多, 因為學校連自行都只收培小學生, 所以直屬位B2生佔估計比其它中學多

民生 / 聖家: 直屬位遠少於小學部人數, 只夠收番40%-50%, 估計直屬位中主要都係B1學生; 當然如果小學部既B1學生唔揀中學部, 又係另一回事....

LS / MCS: 直屬位遠夠收番小學部65%學生以上, 加上B1生應該都唔會點走, 估計直屬位中收B1學生比例都高

聖羅撒: 呢間好特別, 好多小學部學生會因為唔想返沙田而唔直升, 結果近年直屬位都用唔晒...

5kin  謝謝你的分析  發表於 16-4-21 14:27

hkpapa852 發表於 16-4-21 13:57
其實因為大多數學生會直升上中學, 小學部更加難掌握學生既Banding.

90人升上中學, 小學部會知所有學生校內 ...
EK 小學果邊D家長勁D.....代言人....乜都知....

hkpapa852  傳說中有90%B1既小學   發表於 16-4-21 18:07
5kin  謝謝你的資訊,晏少少試吓問問  發表於 16-4-21 17:58

hkpapa852 發表於 16-4-21 13:57

90人升上中學, 小學部會知所有學生校內 ...
估就一定估到D....肯唔肯爆啫
咪好似話MCSPS頭12X...就算抽唔到都包收番
咁就要估下係B1....定 B1+B2了

想問下聖羅撒的2個非保留學位是否只在乙部抽,還是在甲部已可抽?  89個直屬位如果小學部用唔哂, 會比返九龍城區抽,還是比返沙田區抽?  

linachoy 發表於 16-4-22 09:38
想問下聖羅撒的2個非保留學位是否只在乙部抽,還是在甲部已可抽?  89個直屬位如果小學部用唔哂, 會比返九龍 ...

只有乙部才會有保留位及非保留位,甲部不會有非保留位。

甲部用不完的位會自動變成乙部的非保留位,
但乙部的學位一定不會變成甲部的學位,
因為是先抽完甲部志願才抽乙部。

甲部是全港學生一起抽的,
乙部是同區學生抽的,
乙部學位不會給全港學生抽。

保留位用不完的話會變成同區的非保留位。

89 個保留位是給九龍城區的直屬中學,
用不完的話會變成九龍城區的非保留位。

回覆 憫父 的帖子

憫父

德雅是否跟st. rose情況一樣?用不完的位給KL3 ?

憫父 發表於 16-4-22 09:42
只有乙部才會有保留位及非保留位,甲部不會有非保留位。

甲部用不完的位會自動變成乙部的非保留位,
謝謝憫父詳細清楚的解答, 明白了!

HarveyLL 發表於 16-4-22 09:49
回覆 憫父 的帖子

憫父
我估德雅的直屬位用不完是留給深水埗區的

回覆 憫父 的帖子

憫父
德雅小學既學生本身唔多用直屬位, 所以多年嚟德雅既直屬位都沒有用盡85%.

德雅今年既直屬位只有20個, 非保留位有54個 (上年都係差唔多)

引用:Quote:HarveyLL+發表於+16-4-22+09:49+回覆

原帖由 hkpapa852 於 16-04-22 發表
德雅小學既學生本身唔多用直屬位, 所以多年嚟德雅既直屬位都沒有用盡85%.

德雅今年既直屬位只有20個, 非保 ...
這是深水埗區的?德雅在九龍城區只有2個位,是嗎?

hkpapa852  對  發表於 16-4-22 10:03

回覆 憫父 的帖子

憫父

德雅 20 個保留位是給 深水埗區 的 德雅小學,
用不完的話,
一定是變成 深水埗 的非保留位。

回覆:九龍城區band2生以直屬及聯繫位入band1學校人數一問

想問下,聖羅撒在九龍城區的89個直屬位用不完的話,會比返九龍城區非保留位抽,如果多直屬位放出來,那是否分分鐘比本區沙田區的12個抽獎位多?

linachoy 發表於 16-4-22 11:33
想問下,聖羅撒在九龍城區的89個直屬位用不完的話,會比返九龍城區非保留位抽,如果多直屬位放出來,那是否 ...
估會比九龍城,或者依比例分比各乙部本身有位嘅區

linachoy 發表於 16-4-22 11:33
想問下,聖羅撒在九龍城區的89個直屬位用不完的話,會比返九龍城區非保留位抽,如果多直屬位放出來,那是否 ...
係俾番九龍城區, 呢點早已向EDB查証
因為不管直屬位/聯繫位有沒有用盡, EDB係統計各區學位時已將學額歸入該區, 所以用剩既都唔會轉區, 只係由保留位變該區非保留位

回覆:九龍城區band2生以直屬及 ...

多謝這裡的高人指點。
我女九龍城區乙二入了聖羅撒

‹ 上一主題|下一主題