用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 3X還是2X
樓主: MariaTsui
go

3X還是2X

miriam 發表於 16-4-24 15:16
我囡 S.1, 星期五返左學校聽選科講座.

聽完有個 concept 點去選科, 以咩排名行先, 要選 M1/M2 以數學科排 ...有朋友係前 B1 中學教師, 佢講 4C+2X 已經足夠, 除非讀醫或某專科先要 4C+3X+M1/M2, 可以咁揀既必定名列前茅個批.

睇完各位分享之後,我反而有另一睇法。
M1/M2 加上工程系是水泡組合,係語文弱(中英文有3要酬神那一種)數學叻嘅學生嘅水泡。

不過前提係數要叻,M1/M2 摘星率高前提是學校已經預先篩選咗那批去考M1/M2 嘅學生。我已經見到有家長話學校唔俾讀M1/M2 就自修都要去考。

醒目開學勳章 王國長老

fion6406 發表於 16-4-25 13:49
M1/M2 加上工程系是水泡組合,係語文弱(中英文有3要酬神那一種)數學叻嘅學生嘅水泡。

不過前提係數要叻,M1/M2 摘星率高前提是學校已經預先篩選咗那批去考M1/M2 嘅學生。我已經見到有家長話學校唔俾讀M1/M2 就自修都要去考。

睇自己學校收生要求都知 M1/M2 數學唔強既都讀唔到.

今年新修訂下至少有四間大學係可以用 3322+1X+M1/M2, 港大就真係要 3322+2X, 剩餘既係 3322+1X.

同感係水泡科, 用黎頂一科弱項既分數, 好似我囡數差既幾難用到黎做水泡.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 16-4-24 15:16
有朋友係前 B1 中學教師, 佢講 4C+2X 已經足夠, 除非讀醫或某專科先要 4C+3X+M1/M2, 可以咁揀既必定名列前茅個批.
中學老師朋友咁講有d險, 萬一2X有一科唔好彩DSE衰咗, 咁就哭都無用。

我女讀B1A中學(已畢業), F3選科學校要求每個學生都要3X, 到咗F5如果讀唔掂, 會俾drop科,

講真, F3讀得好既,高中未必得, 讀多一科當買個保險.

醒目開學勳章 王國長老

October. 發表於 16-4-25 14:15
中學老師朋友咁講有d險, 萬一2X有一科唔好彩DSE衰咗, 咁就哭都無用。

我女讀B1A中學(已畢業), F3選科學校 ...
睇左我囡鍾意既學系都知 4C+2X 係好危, MAS 已經要 4.7333, 4C+3X 先可以去到安全線.

個科暫時理大同城大都無, 當真朝著港大同中大做目標, 一定係要 4C+3X.

依家都未合我囡係點, 佢立定目標自然會知要點做, 依家只係紙上談兵, 我都做唔到 d 乜野.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:囝囝現讀中二,老師開始講解選科事宜,學生

原帖由 MariaTsui 於 16-04-21 發表
囝囝現讀中二,老師開始講解選科事宜,學生可自由選讀2X或3X,囝囝偏向選讀2X,這對入讀大學的機會有否影響 ...
我仔也是中二,我聽他學校的選科座談會,學校規定全級名次首100名才可選3X(全級約200人),其餘就只可選2X, 老師說其實選2X已夠,寧願集中火力讀好兩科,除非要入大學神科除外

黃巴士  agreed  發表於 16-4-25 17:38

ABC-DAD 發表於 16-4-25 11:10
唔…我估你去大學開放日,聽下醫學院點收生,問下院長,瞭解一下課程內容,我聽左幾次,天唔天才,叻唔叻唔 ...
對,這個世界就是天外有天人外有人;醫學院定下這樣的收生條件,總有他們的理由。
有另一些醫學院,講到明要bio,又有他們的理由。
入讀相應的醫學院,只能相信該院的課程,最終能培養出合格的醫護人員。
作為基層市民,能做的只有相信政府,相信這個醫療體制~
大摩收一個讀酒店管理的人,也有他們的理由。一個酒店管理的人竟然去大摩求職,也是異數,可能在大學時是星級少年股神都未定;要明白的是這不是常態,投行還是偏好金融背景的多一些吧~

ABC-DAD  噢,係喎,梗有你知我唔知嘅嘢  發表於 16-4-25 16:44

請問各位高手,小兒S3,B1a校,學校規定要揀3X,他數強,也有資格揀M2,他的目標是土木工程,他決定揀phy+chem+m2,好嗎?Thx

miriam 發表於 16-4-25 14:00
睇自己學校收生要求都知 M1/M2 數學唔強既都讀唔到.

今年新修訂下至少有四間大學係可以用 3322+1X+M1/M2 ...
每年都有可能有少少修訂, 到時又可能再有提高

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:miriam+發表於+16-4-25+14:00+睇自己

原帖由 TwinWong 於 16-04-25 發表
每年都有可能有少少修訂, 到時又可能再有提高
所以依家知左選科安排係好事,簡單講左畀個囡知等佢諗下先。

回覆:ccj2008 的帖子

3X是包括M2了嗎?

有些中學在S.3時教的PHY, BIO, CHEM課本是S.4教的上學期書, 好使S.3想捒理科的同學先接觸課本初階, 而知道自己有否興趣或能力捒這些科??  
但眼見有些男同學, 在S.3 理科及數學成績只是一般, 在男生一面倒捒理科的情況下, 在S.4讀PHY CHEM BIO時, 很多都覺得十分難讀, 而聽回來很多"這類"同學都覺得此3科中PHY.較難, 想S.5 DROP.  

回覆:3X還是2X

我個女4X ( incl M2).
原因吾係要佢讀咩神科,而係進可攻退可守. 一般講咩興趣第日想有咩出路而簡科又係晒氣。你問大部分15 yrs 學生,我諗冇咩邊個答到你。眼見某d同學只有2X, 攪吾掂elective, 真係企左係度冇得郁。亦有同學第一個terms 已經申請立即轉科。因為中四課程同佢係中三時想像係另一回事. 而我個女,一心都係打算hea 讀phy, 經過差不多一年中四課程,要drop 其中一科的話,依家佢答我既然吾係phy 而係Econ 囉!所以一開始簡多少少科其實都吾係壞事黎. 好多野,係真要讀落先知的!

引用:請問各位高手,小兒S3,B1a校,學校規定要

原帖由 ccj2008 於 16-04-25 發表
請問各位高手,小兒S3,B1a校,學校規定要揀3X,他數強,也有資格揀M2,他的目標是土木工程,他決定揀phy+c ...
The electives are fine.

ccj2008  Thx  發表於 16-4-25 22:44
ccj2008  Thx  發表於 16-4-25 22:44
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:有些中學在S.3時教的PHY,+BIO,+CHEM課本是S

原帖由 黃巴士 於 16-04-25 發表
有些中學在S.3時教的PHY, BIO, CHEM課本是S.4教的上學期書, 好使S.3想捒理科的同學先接觸課本初階, 而知道 ...
其實男仔大部分是在語言和寫作技巧麻麻,沒麼天賦。又掛住打機,打波。選理科是正常不過的行為,正常理科努力操下,想DSE 4以上應唔難,而佢地遇到Phy難既課題,又唔努力去搞通佢,學習是一環扣—環,稹下積下未稹勞成疾,唯有引刀一快。大仔中三時phy是全級四十幾,我都唔想佢選。而佢而家分享都話phy唔易讀,佢有個課題,操咗二三百條數先通。

回覆 LingChiBaBa 的帖子

是的,M2可當一科elective,不過數成績要經挑選

fion6406 發表於 16-4-25 13:49
M1/M2 加上工程系是水泡組合,係語文弱(中英文有3要酬神那一種)數 ...
水泡科有兩個條件:
1。取錄分數較低,及或
2。學位數目較多

自從DSE之後,三大工程及理科收生不一定是最低分,但學位數目是較多!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

目標清晰,OK喎。

回覆 LingChiBaBa 的帖子

其實我是想他phy+chem+西史,因為他西史成績吾錯,最終都要成績好才入到U,不過他好有自己想法,他中意M2同埋有信心讀好,所以我都會尊重他,由他自己決定,書是他讀的

M1/2係HKU Engg嘅preferred subject. 揀M2係正路。

ccj2008  我仔都是咁諗,謝謝意見  發表於 16-4-26 15:26

請問各大學的資訊日一般在每年的那個月份舉行呢?