用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 3X還是2X
樓主: MariaTsui
go

3X還是2X

引用:參觀大學開放日,是實際又有須要,好過道聽

原帖由 ABC-DAD 於 16-04-23 發表
參觀大學開放日,是實際又有須要,好過道聽途說
道聽途說咪冇市場囉?!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-4-24 09:37
道聽途說咪冇市場囉?!
唔知哩,不過大學開放日就好有巿場重要早啲去,唔好等到高中先開始,遲咪自誤囉。

而且家長同學生一齊親身瞭解,升(高中)時有共識,小好多煩惱,有左一定基礎,再上EK攞料,都事半工倍。
呢啲工夫唔慳得呀!
高中選科,一張白紙咁,上到EK求問,人地好難畀咁多時間解釋咁多,同埋,啲數據分析幫到幾多?誤導就未必係有心,誤會就難講,心照啦

ANChan59 發表於 16-4-23 23:17
回覆 pineapple0983 的帖子

我不明白點解你總是反對別人選讀延伸數,有什麼根據?
where was my mistake?
Did I quote something wrongly?
What you highlight was the point Iargued with a guy who tried to mislead somebodies else last year. I'm happy to quote that post if necessary whereas you just kept silent and tried to stay away. now you use my point to argue against me? what a joke!

M1 m2
在這個po,我已經有講,讀m1/m2的學生是經過篩選,屬數底比較好的學生。
另一位(cow)試圖用數據誤導其它人,忽略「延伸數考生是經過篩選」這個關鍵因素。
在15-10-14 10:54 Anchan 只拋出一句“重拗緊!?”,但不表示任何立場。
在半年後的今天,竟然用我的理據來說我有錯誤!
好了,有錯我必認,但我錯在什麼地方?理據何在??我不要信口雌黃的指控!

醒目開學勳章 王國長老

我囡 S.1, 星期五返左學校聽選科講座.

聽完有個 concept 點去選科, 以咩排名行先, 要選 M1/M2 以數學科排名優先選讀, 其中一個 X3 學位有幾多.

有朋友係前 B1 中學教師, 佢講 4C+2X 已經足夠, 除非讀醫或某專科先要 4C+3X+M1/M2, 可以咁揀既必定名列前茅個批.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 miriam 的帖子

讀醫唔使M1/2

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+miriam+的帖子 讀醫唔使M1/2

原帖由 ABC-DAD 於 16-04-24 發表

讀醫唔使M1/2
我朋友講係某 d 專科先要。

點都好知點選科,到時再睇收生資格,最終都要睇我囡興趣同成績先再決定,讀既係佢嘛!

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:LingChiBaBa 的帖子

taster program 好似好難被選中,學生是否平時在校成績出眾及有特別achievement才有機會參加?

謝謝!

ABC-DAD 發表於 16-4-24 15:41

讀醫唔使M1/2
甚至不用 bio!

回覆 emmafish 的帖子

應該唔駛啩。我女成績衹是above average,有參加校隊但無乜成績果D。

pineapple0983 發表於 16-4-24 18:40
甚至不用 bio!

事實,3X揀 Phy:Chem : Econ 係幾受歡迎嘅組合, 唔收(修)M1/2。估計係有信心入U後有須要時自修啩,不同叻人都有不同選擇。

醒目開學勳章 王國長老

pineapple0983 發表於 16-4-24 18:40
甚至不用 bio!
呢樣 S.1 開學初期已知

啱,能早啲預備,知己知彼,有難關都會堅持過去。

醒目開學勳章 王國長老

ABC-DAD 發表於 16-4-24 22:27

啱,能早啲預備,知己知彼,有難關都會堅持過去。
岩岩睇左中大其中一個學系既 MAS 係 4.7666, 要求好高.

引用:Quote:ABC-DAD+發表於+16-4-24+22:27+回覆+

原帖由 miriam 於 16-04-25 發表
岩岩睇左中大其中一個學系既 MAS 係 4.7666, 要求好高.
什麼是MAS ?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+16-04-25+發表岩岩

原帖由 fion6406 於 16-04-25 發表
什麼是MAS ?
median admission score 入學分數中位數

MAS 每個學系都唔同,要自己慢慢睇

ABC-DAD 發表於 16-4-24 19:19
事實,3X揀 Phy:Chem : Econ 係幾受歡迎嘅組合, 唔收(修)M1/2。估計係有信心入U後有須要時自修啩:happy ...
其實我真不理解,沒有bio也可讀醫?
可能是醫學院覺得收的都是天才吧,無論是什麼,憑天才過目不忘的本領都能學識吧,人家讀幾年的東西,天才1年就得了。
我倒是有些耽心那些考試,能否把關把不適合的醫生淘汰出來,否則我們廣大的基層市民就慘了。

pineapple0983 發表於 16-4-25 10:45
其實我真不理解,沒有bio也可讀醫?
可能是醫學院覺得收的都是天才吧,無論是什麼,憑天才過目不忘的本領都 ...
唔…我估你去大學開放日,聽下醫學院點收生,問下院長,瞭解一下課程內容,我聽左幾次,天唔天才,叻唔叻唔係最關鍵,關鍵係醫學院係用七年去培訓學生成為合資格醫生,唔係去淘汰,再者,醫科學生會明白,這專業是關係生命與健康,再有天份嘅“學生”,都要謙卑落嚟…
題外話,世姪讀酒店管理,畢業去左大摩做,讀英國文學嘅又入左金融業;好多人、事、物都係我地知識層面以外,我一個普通人/門外看「」又點識咁多