用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 衛生署的三小時評估,想請教評估內容是? ...
go

[過動] 衛生署的三小時評估,想請教評估內容是?

我小朋友已5歲半,下個月會到衛生署做評估,想請教評估內容?🙏 3月份已在明愛樂童付費做了評估,需時約1.5小時,想了解CAC 的評估是否會較全面?

lookingelaine 發表於 16-4-21 09:13
我小朋友已5歲半,下個月會到衛生署做評估,想請教評估內容?🙏 3月份已在明愛樂童付費做了評估,需 ...
衛生署係做三個鐘有多,一定全面及細心好多,
做個位分分鐘仲係DR(博士)
記得有体感,智力,專注力等...test...
由姑娘同DR分開做....

引用:Quote:lookingelaine+發表於+16-4-21+09:13

原帖由 jason1977 於 16-04-28 發表
衛生署係做三個鐘有多,一定全面及細心好多,
做個位分分鐘仲係DR(博士)
記得有体感,智力,專注力等...test... ...
Thx, 到時家長需唔需要再填問巻或先見醫生或姑娘傾下小朋友情況先架?

lookingelaine 發表於 16-4-28 13:29
Thx, 到時家長需唔需要再填問巻或先見醫生或姑娘傾下小朋友情況先架?

...
要,小朋友要單獨見醫生同姑娘,再一齊見醫生同姑娘,
亦需要再填問巻

回覆:衛生署的三小時評估,想請教評估內容是?

今天去衞生署做評估,有職業治療師替小兒做了小肌肉評估,佢話專注力評估果part 要再等通知約心理專家做,我以為今天會一次過做晒,點知又要再等心理專家約期,都唔知要等幾耐。。。😢

唔好意思想請教點排CAC? 係咪去返健康院寫轉介再排?

蕃茄薯仔湯 發表於 16-9-15 13:35
唔好意思想請教點排CAC? 係咪去返健康院寫轉介再排?

對呀,我是致電去健康院說小朋友的情況,之後第一次約見姑娘,第二次再約偉康院醫生,醫生寫左轉介信,我就去cac 到登記,第一次會見姑娘,傾下計及填開問巻(家長及老師都需填),之後再等姑娘電話,通常一打黎就預左兩,三日後去評估的,我兒子5月見了職業治療師,今天剛見完臨床心理學家做評估,而家係等埋言語治療師評估未做。

不過上網睇好似普通醫生都寫得轉介信比家長去cac 到登記評估的,詳情你可再問問睇開的家庭醫生

我都評左,但我評嗰個係dr.唔係心理學家,所以佢冇tick佢咩智能,只係tick佢可讀主流小學。。。。

lkube 發表於 16-12-4 01:42
我都評左,但我評嗰個係dr.唔係心理學家,所以佢冇tick佢咩智能,只係tick佢可讀主流小學。。。。
...

臨床心理學家話因為就升小一,所以會做全面性評估,包括左OQ test

lkube 發表於 16-12-4 01:42
...

臨床心理學家話因為就升小一,所以會做全面性評估,包括左IQ test