用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band1生派位問題
go

band1生派位問題 [複製鏈接]

在自由廣場睇到band1生會排到band3學校,是真有可能嗎?

3    0    0    0

引用:在自由廣場睇到band1生會排到band3學校,是

原帖由 rainyu 於 16-04-20 發表
在自由廣場睇到band1生會排到band3學校,是真有可能嗎?
真正的band 1生是不會派去band3的。只是以為是band 1生,用band1的策略的band2生,才會派去band3。

jcctiu  全對  發表於 16-4-24 15:58
Anniemun    發表於 16-4-20 23:37

相信佢策略錯,或估错band

+3金熱血 貢獻勳章

除非該區無乜b2學校,否則一係填錯表、選錯學校,再唔係就估錯 banding....

醒目開學勳章

回覆:band1生派位問題

如果真band1生最後派讀band3學校,
一係就估錯自己幾個lv,一定係位家長選擇,唔會係派錯。
好多人亂up當秘笈,dc9咪又係聽亞邊個邊個講

elbar  不少濫竽充數   發表於 16-4-21 09:18

任何一個Band2生經抽獎派到嘅學校,band1生只要有揀,唔理排幾多志願,都一定入到!

派到band3學校,只會因為佢冇將band2學校放在該band3之前!

rainyu 發表於 16-4-20 23:04
B1生派B3學校又不少可能:

1. 估錯Banding, B2生當B1咁填
2. 身處係B1學位不足既校網仲過份進取, 全填B1後先填1-2間大熱B2
3. 完全唔set保險線, 即係最後連一間B2中學都唔加番落去, 情況和2相近, 通常係B1位唔多夠既地方會較易出現

仲有好多可能性
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-4-21 14:34

尤其係第2點家長要好注意, 如果該區校網B1位不足, 肯定有部份B1生要入B2校。咁家長大枝嘢地全部填晒B1, 跟手只填一兩間B2大熱, 然後留空。最後黑仔情況下, 全部唔中簽, 就要等到大家都派晒至塞個吉位俾你。大家諗吓, 連B3都派埋仲有吉位既, 係咩嘢學校呢。所以, 唔夠位既B1家長都要盡量填稍為滿意既B2學校。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 16-4-21 14:34

Agree,尤其第二點要注意。當年阿仔的同學(今年S4)就是這樣派了去b3。

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-4-21+14:34+B1

原帖由 peggy 於 16-04-21 發表
Agree,尤其第二點要注意。當年阿仔的同學(今年S4)就是這樣派了去b3。
佢無填B2學校?

醒目開學勳章

chan803 發表於 16-4-21 17:46
佢無填B2學校?
有,佢填晒熱門b1後,就只填了廖及李,最後派了林百欣

引用:Quote:原帖由+peggy+於+16-04-21+發表Agree

原帖由 chan803 於 16-04-21 發表
佢無填B2學校?
就算有填B2學校,band1+ band 2學位不足以吸納B1及B2學生,就有機會被派去B3中學了。

+3金熱血 貢獻勳章

引用:Quote:chan803+發表於+16-4-21+17:46+佢無

原帖由 peggy 於 16-04-21 發表
有,佢填晒熱門b1後,就只填了廖及李,最後派了林百欣
咁即係當年嗰兩間學校全部收的都係B1生?

定係佢估錯 banding 呀?

有冇人可以講得出一間B2學校,一個B2生都收唔到,全部位俾B1生攞晒呀?

引用:有冇人可以講得出一間B2學校,一個B2生都收

原帖由 Band5 於 16-04-21 發表
有冇人可以講得出一間B2學校,一個B2生都收唔到,全部位俾B1生攞晒呀?

...
咁呢間學校仲可以稱之為B2學校嗎?大家其實都知道學校其實無分banding, 分banding的只是入讀的學生。

引用:Quote:原帖由+peggy+於+16-04-21+發表有,佢

原帖由 chan803 於 16-04-21 發表
咁即係當年嗰兩間學校全部收的都係B1生?

定係佢估錯 banding 呀?
我幾肯定佢估錯band,又或填錯學校編號。

好大機會估錯banding la

Scary

級3派去五旬節,實例,不過唔知佢點填

我都識朋友仔上年東區派左去嶺南,頭三選band1,之後唔知點選,東區band 1额不夠嗎?

‹ 上一主題|下一主題