用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 成日比老師投訴
go

成日比老師投訴 [複製鏈接]

我仔仔而家k1
由九月開學至今,平均一星期一次收老師投訴,
大致話仔仔上堂唔專心、
雲遊、
上上下堂突然行出坐位起身轉圈之後又坐返低、
挑戰老師説話、
擾亂上堂秩序、
老師叫佢做野一定say no,之後不停同老師辯論、
我問左仔仔,點解要上堂要做呢d事,佢答我因為好悶,
我其實已經收電話收到好驚,大家有冇試過以上情況?
小朋友需要轉校嗎?
仔仔評估左冇專注力不足同過度活躍

0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

你對孩子教育嘅大方向係點?會唔會想佢第時讀傳統小學先?!
轉校,唔係唔得,但必先諗清楚你要乜

如果最終都係要學守規矩,要返傳統小學嘅話,我會教好佢,亦會試同老師溝通,等佢多d明白個細路
恐龍家

醒目開學勳章

引用:我仔仔而家k1 由九月開學至今,平均一星期

原帖由 boeic 於 16-04-20 發表
我仔仔而家k1
大致話仔仔上堂唔專心、
你小朋友去那兒評估? 咁細係唔會評估專注力不足同過度活躍喎! 評左也不準

回覆:boeic 的帖子

我覺得傳統學校不太適合他

引用:我仔仔而家k1 由九月開學至今,平均一星期

原帖由 boeic 於 16-04-20 發表
我仔仔而家k1
大致話仔仔上堂唔專心、
一樣!我仔今年K2,兩個禮拜收一次投訴電話!多年來已評估5間機構,冇一間話佢有過度活躍、不專注或自閉問題⋯⋯我開始懷疑老師教學沒耐心、沒愛心,所以我決定K3轉校!

引用:你對孩子教育嘅大方向係點?會唔會想佢第時

原帖由 小曳人 於 16-04-20 發表
你對孩子教育嘅大方向係點?會唔會想佢第時讀傳統小學先?!
轉校,唔係唔得,但必先諗清楚你要乜
其實我算係一個嚴格的媽咪,我堅持的,對佢絕不妥協,唔會因為佢喊、發脾氣以妥協,我仔仔喺屋企懂事聽話,但喺學校就完全係另一個人,我打算不入傳統小學,因博士話仔仔適合活動教學

引用:Quote:原帖由+boeic+於+16-04-20+發表我仔

原帖由 piglet0529 於 16-04-20 發表
你小朋友去那兒評估? 咁細係唔會評估專注力不足同過度活躍喎! 評左也不準

...
協康會話3歲已經可以check ADHD

引用:我覺得傳統學校不太適合他 +

原帖由 lilysee 於 16-04-20 發表
我覺得傳統學校不太適合他
博士話仔仔適合活動教學

引用:Quote:原帖由+boeic+於+16-04-20+發表我仔

原帖由 prettyporky 於 16-04-20 發表
一樣!我仔今年K2,兩個禮拜收一次投訴電話!多年來已評估5間機構,冇一間話佢有過度活躍、不專注或自閉問 ...
你仔仔讀果間幼稚園係咪活動教學?我而家果間算半活動半傳統

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+16-04-20+發表你對

原帖由 boeic 於 16-04-21 發表
其實我算係一個嚴格的媽咪,我堅持的,對佢絕不妥協,唔會因為佢喊、發脾氣以妥協,我仔仔喺屋企懂事聽話, ...
一樣情況!

引用:Quote:原帖由+prettyporky+於+16-04-20+發

你仔仔讀果間幼稚園係咪活動教學?我而家果間算半活動半傳統
依家呢間係有點名氣既傳統幼稚園,我打算出年K3轉間活動教學既幼稚園,小一亦會選以活動教學為主

prettyporky 發表於 16-4-21 09:54
依家呢間係有點名氣既傳統幼稚園,我打算出年K3轉間活動教學既幼稚園,小一亦會選以活動教學為主

...
有冇諗過仔仔為什麼叫悶? 是課程內容已懂, 未能滿足求知慾? 還是未習慣守規則?

引用:Quote:原帖由+boeic+於+16-04-21+發表你仔

原帖由 prettyporky 於 16-04-21 發表

...
但活動教學的直資,私立好難考,我冇乜信心,如果考唔到,有冇考慮國際?

引用:Quote:prettyporky+發表於+16-4-21+09:54+

原帖由 Anniemun 於 16-04-21 發表
有冇諗過仔仔為什麼叫悶? 是課程內容已懂, 未能滿足求知慾? 還是未習慣守規則?
...
佢課外學畫畫、話劇、圍棋、數學ok喎,次次返來同我講返學左乜⋯⋯之前幼稚園觀課日見阿仔上堂都好專心,直情當我冇到,反而我覺得個老師講故事好悶,聲音一條直線咁,比我都悶c⋯

Anniemun  學校有得揀, 老師冇得揀的  發表於 16-4-21 13:40

引用:Quote:原帖由+prettyporky+於+16-04-21+發

但活動教學的直資,私立好難考,我冇乜信心,如果考唔到,有冇考慮國際?

...
其實已選定轉邊間幼稚園,兩星期後主任會面見

我仔仔K1, K2 讀民生書院,老師評語係學術強,但坐唔定、多咀 (在家已經唔敢同佢預習/ 教快, 怕佢識哂就會上堂搞搞震)。K3 轉了去維多利亞,老師很包容,不過都係話仔仔上學初期好專心,但一學識左就坐唔定,在課室玩櫃桶。未做過IQ TEST, 不過有個教開奧數的導師話佢在數學及解難有天分。
現在,掙扎緊小一讀傳統小學 定係CKY 。我怕CKY 以活動教學為主,又無教科書,佢一唔專心,我在家就唔知學校教緊乜,無得幫佢溫。讀傳統小學,雖然佢一定係老師眼中的頑皮仔,但起碼我可以幫佢溫測驗考試,成績應該唔會太差。
咁其實應該讀傳統 定活動教學的學校好呀?
‹ 上一主題|下一主題