用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 今日學校評估左阿仔係有讀寫障礙,求助 ...
樓主: penglisan
go

[讀障] 今日學校評估左阿仔係有讀寫障礙,求助  

hktwun 發表於 17-6-2 22:06
小兒是4歲(K2)在CAC評估為讀寫障礙。

好在發現得早,可以早D因材施教,無去讀家姐間"有名氣"小學,搵左間 ...
想問係邊一間私小?

Tifftiff0115 發表於 16-5-30 18:03
樓主,唔好擔心,我明你感受。
我仔仔小一時知道有讀寫障礙,跟緊職業治療師做一對一訓練,有評估報告又申 ...

可否介紹給我?

回覆樓主

lingling_mum 發表於 16-5-17 11:13
回覆 penglisan 的帖子

我識得有個以前在港大教的言語治療師,很有經驗做讀障治療的,要PM 你嗎? ...

可以PM我嗎?萬分感謝(emoji)

wingleung107 發表於 17-6-21 14:36
小兒都係4歲(K2), 剛評估為讀障, 請問有邊間私小可以選擇? 可以PM我嗎?
家姐讀"有名氣"小學, 細佬去讀一定 ...

想請問係邊度可以4歲 評估讀寫障礙,阿仔本身係A仔,我好懷疑有讀寫障礙

lingling_mum 發表於 16-5-17 11:13

我識得有個以前在港大教的言語治療師,很有經驗做讀障治療的,要PM 你嗎? ...

可否PM資料俾我!謝謝!

版主

如欲提供/索取資料,請直接pm有關會員
請勿在版面留下 pm 或 email 等相關字句,否則本文將會被關閉,多謝合作

zeroma99 發表於 17-11-6 01:10
想請問係邊度可以4歲 評估讀寫障礙,阿仔本身係A仔,我好懷疑有讀寫障礙
...
要6歲先可以做

SandraLo 發表於 17-11-14 22:46
要6歲先可以做

請問係咪多數4至6歲發現他們讀寫障外??小朋友9歲p4因我覺得他成積差……才想他入功課輔導班,但老師說是有問題可入……一)過度活躍
有醫生証明才可入。我說他没有,老師便说他默書差會否讀障?我不知……!他叫我帶他去做評估。如有醫生証明……才可入輔導班!
咁……我壞疑老師會否想我取証明才叫去做評估??
小朋友只是中文有幾隻字左右掉轉寫,英文冇,但拼音巳學了,但拼不出來……很差。好冇記性,默書吃力,呢頭温完又忘記,英文聽講85~95分,英文我讀比佢聽佢就識個嗰字,佢自己睇就話唔知咩字,叫佢拼……拼到佢就識解釋中文係嘜……咁係唔叫讀寫障礙??
thx all sister

slpslp 發表於 17-11-3 20:53
我都認識有 SEN 老師專教讀障同有其他發展障礙嘅小朋友,佢好有心有耐性。其他障礙我唔太清楚,但有個仔確 ...

可否pm 多d 資料?我想靚呢d 老師,十分感激!

kmmum 發表於 16-7-11 00:07
十堂是 類似phonics ,形音義。 理工網頁有寫 分三部份 http://st.cbs.polyu.edu.hk/index.php/zh-TW/%E6%B2 ...

請問費用如何?

$2500 9-10堂.

小冰雪冰 發表於 17-11-20 10:18
請問係咪多數4至6歲發現他們讀寫障外??小朋友9歲p4因我覺得他成積差……才想他入功課輔導班,但老師說是 ...
sorry 現在才看到 我意思係6歲前冇得做

hktwun 發表於 17-6-2 22:06
小兒是4歲(K2)在CAC評估為讀寫障礙。

好在發現得早,可以早D因材施教,無去讀家姐間"有名氣"小學,搵左間 ...
可以PM 我邊一間私小嗎?

pm pls