用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 今日學校評估左阿仔係有讀寫障礙,求助 ...
go

[讀障] 今日學校評估左阿仔係有讀寫障礙,求助   [複製鏈接]

今日去學校聽評估報告確認阿仔有讀寫障礙,好難接受到,心情都末平復返,有無家長有過經驗的可以教下,或者知唔知去上邊D課程比較好,又或者需唔需要轉國際學校.
   20    0    0    1

版主

香港特殊學習障礙協會

http://www.asld.org.hk/

回覆 Catcattherine 的帖子

想請問認字班,中文班係去果D普通補習社嗎,還是有專門幫讀寫障礙的小朋友

回覆:penglisan 的帖子

博思會幫到你

經過他們的訓練 小朋友會有進步,明白是難以接受,但係佢自已本身都唔想
多搵支援 你和他會更開心

你打讀寫 有好多專業機構會幫到你
協康 明愛 除左小朋友上堂 家長都會學到方法教小朋友

回覆:今日學校評估左阿仔係有讀寫障礙,求助

你小朋友幾大? 我姨甥女也有讀寫障礙,現在中一了,只是用英文教嘅科目比較弱,其他用中文教科目都應付到了。

小童群益會有個童心悅學比小學生參加, 有家長組, 你有問題都可以問下那邊的導師及社工. 但這個課程主要唔係提升成績, 而係幫小孩學下認字方法, 家長了解學習障礙小孩的問題同困難, 同教下點感壓咁。

回覆 py84ko 的帖子

小朋友讀二年級,中英都比較差

回覆 irenelwl 的帖子

唔該曬

引用:回覆+py84ko+的帖子 小朋友讀二年級,中英

原帖由 penglisan 於 16-04-21 發表

小朋友讀二年級,中英都比較差
明白你的心情,當日我姨甥女的媽媽(即是我妹妹)也很難接受自己女兒有讀寫障礙,學術成績不是名列前茅,學校也有安排調適,直至小六考呈分試進步咗廿名,數學及常識攞9x分,英文比較弱也取到合格。全班25人,佢考第四名。所以唔好氣餒,比多D支持自己小朋友,還有嘗試發掘佢學術以外的潛能,建立佢自信。

tinaleung    發表於 16-9-21 16:56

回覆 Catcattherine 的帖子

仲末穩到吖,好吖,唔該曬你PM俾我

引用:Quote:原帖由+penglisan+於+16-04-21+發表

原帖由 py84ko 於 16-04-23 發表
明白你的心情,當日我姨甥女的媽媽(即是我妹妹)也很難接受自己女兒有讀寫障礙,學術成績不是名列前茅,學 ...
請問用什麼方法可改善?因為我女兒已經在外面學習英文,但考試還是很差,平時做功課也很慢,我真的很氣餒,不知如何教她

引用:回覆+penglisan+的帖子 你搵到未?+我pm+d+

原帖由 Catcattherine 於 16-04-24 發表
回覆 penglisan 的帖子

你搵到未? 我pm d 資料比你, 你睇下有無幫助..
可以pm俾我嗎?

引用:Quote:原帖由+py84ko+於+16-04-23+發表明白

原帖由 anitalove 於 16-04-29 發表
請問用什麼方法可改善?因為我女兒已經在外面學習英文,但考試還是很差,平時做功課也很慢,我真的很氣餒, ...
其實佢好彩遇到一個好補習老師,知道佢老學障都用心教導佢,佢自己本都比其他人額外努力好多倍,成績唔算明列前茅!

遇到有方法有心機的老師,真係幫到父母唔少。

回覆 penglisan 的帖子

我識得有個以前在港大教的言語治療師,很有經驗做讀障治療的,要PM 你嗎?

‹ 上一主題|下一主題