用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中一會出智能電話嗎?如何控制?
樓主: waiwai2006
go

升中一會出智能電話嗎?如何控制? [複製鏈接]

回覆:Karmen希希 的帖子

補充下......我屋企連寬頻都無裝,佢要上網就要痴實我,等我部電話share wifi俾佢(我用無限),係咪好絕呢?

中一初期都唔打算俾有上網嘅plan佢用住先,睇定啲先(反正佢依家無wifi都識send sms俾我,sms又唔係貴,只係睇到時佢會唔會因為同學仔有佢無而有咩反應)

joyjoyparent    發表於 16-9-4 00:01

引用:補充下......我屋企連寬頻都無裝,佢要上網

原帖由 Karmen希希 於 16-04-22 發表
補充下......我屋企連寬頻都無裝,佢要上網就要痴實我,等我部電話share wifi俾佢(我用無限),係咪好絕呢?:exc ...
我有諗個,最勁反應係我老婆,佢話我痴線

引用:Quote:原帖由+Karmen希希+於+16-04-22+發表

原帖由 stockmike 於 16-04-22 發表
我有諗個,最勁反應係我老婆,佢話我痴線
點解痴線呢?哈哈!!!!!!屋企裝咗寬頻就俾佢地隨意連接到,我一見11點幾我囡仲唔瞓就熄咗我電話share wifi功能,咁佢就無網上死死地氣爬上床瞓另外屋企裝寬頻仲有樣唔好,依家啲細路有網上可以街都唔出,升中同啲同學唔熟就匿響屋企上娋網上網再上網,好易變宅男腐女,寧願限制下佢上網,支持佢放學可以響學校參加下課外活動或者同同學去食個tea,聯誼下,唔太過份遲返屋企我接受到囉

little_yolky  屋企wifi set password咪得囉。  發表於 16-9-1 10:21

Karmen希希 發表於 16-4-22 00:36
點解痴線呢?哈哈!!!!!!屋企裝咗寬頻就俾佢地隨意連接到,我一見11點幾我囡仲唔瞓就熄咗我電話share wifi功 ...
斷人韓劇者, 尤如杀人父母

粉紅虎    發表於 16-8-28 22:19

引用:Quote:Karmen希希+發表於+16-4-22+00:36+點

原帖由 stockmike 於 16-04-22 發表
好彩我無呢個嗜好

stockmike 發表於 16-4-22 03:25
咁嚴重

little_yolky  對於煲劇既人嚟講.....係!  發表於 16-9-1 10:22

引用:小五已經用,+兼有DATA

原帖由 3excellent 於 16-04-22 發表
小五已經用, 兼有DATA
有部份中學,若真係無data, 係學習上係失联,有D麻煩~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 16-4-22 13:51
有部份中學,若真係無data, 係學習上係失联,有D麻煩~~~
我囡校隊同自己教練唔使講 whatsapp 聯絡走唔甩.

上 VA 時老師會叫佢地用手機上網搵圖片參考, 無得上點搵.

傾 project 時係屋企電腦上網用檔案分享一齊係度寫稿, 無得上網傾..............又要約出黎做..........

權衡輕重後, 中一開學就畀佢用限速 data plan, 小學時都有用 whatsapp, 但要返到屋企先可以用 wifi 上.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 ChiChiPaPa 的帖子

me too

引用:Quote:mcl203+發表於+16-4-22+13:51+有部份

原帖由 miriam 於 16-04-22 發表

上 VA 時老師會叫佢地用手機上網搵圖片參考, 無得上點搵. ...
所以到真係升中睇定啲先,有需要都會幫佢申請番個低plan。(阿女依家已經有同學帶iphone6番學兼無限上網,呆了)

miriam 發表於 16-4-22 14:27

上 VA 時老師會叫佢地用手機上網搵圖片參考, 無得上點搵. ...
我剩係知道由P5開始....有D同學仔總是要做project/presentation就話無乜無乜
無手機...唔俾用...無whatsapp...唔肯去做功課...靠人幫佢做功課

所以...部份小/中學係學習模式上係好大分別....係學校都有得用 wifi 啦~~~

回覆:升中一會出智能電話嗎

醒目開學勳章

Karmen希希 發表於 16-4-22 00:36
點解痴線呢?哈哈!!!!!!屋企裝咗寬頻就俾佢地隨意連接到,我一見11點幾我囡仲唔瞓就熄咗我電話share wifi功 ...
屋企冇寬頻唔得,大仔細女的中學有好多project及綱上功課做,冇電腦就做到。

回覆 waiwai2006 的帖子

1)大家出什麼電話? His sister's old Samsung Note 3
2)用什麼plan ? $88 unlimited plan from Smartone
3)如果控制不濫用打機上網 He can not bring his phone into his room. Can only use in the living room.

引用:Quote:Karmen希希+發表於+16-4-22+00:36+點

原帖由 peggy 於 16-04-27 發表
屋企冇寬頻唔得,大仔細女的中學有好多project及綱上功課做,冇電腦就做到。
我屋企部腦都係靠我電話分wifi出嚟,上網無問題,所以唔裝寬頻都得(部電腦打online都仲得,只係啲群打時段會勁lag)

回覆 Karmen希希 的帖子

但今時今日, 也有不少人及商埸提供免費及免密碼的WIFI. 大人都上癮的東西, 不宜太早放手讓他們學自律.

引用:回覆+Karmen希希+的帖子 但今時今日,+也有

原帖由 joyjoyparent 於 16-05-10 發表
回覆 Karmen希希 的帖子

但今時今日, 也有不少人及商埸提供免費及免密碼的WIFI. 大人都上癮的東西, 不宜太 ...
放過,未開竅未識自律,所以出此下策,更何況只要佢做完佢應做嘅事我係歡迎分wifi

引用:+本帖最後由+TwinWong+於+16-4-19+17:17+編

原帖由 TwinWong 於 16-04-19 發表
我認同小朋友玩智能電話真的會失控!

用 app lock 鎖設定(唔俾產走某app), 同 app store (唔俾裝新app) , 或者某一類app 。
用 parent control app 可以監控、記錄用過乜app,附有鎖屏/限制功能,設定左幾時邊d app可以用,過左時就鎖屏/唔俾用。有d仲有不良網站過瀘。不過呢類一定要俾錢,見過幾隻要俾年/月費,但係要用信用卡,信佢唔過仲未買,諗住去OK買張禮物信用卡, 唔知呢d卡可唔可以用係網購。
有無人做白老鼠,試下邊隻好用 ? ( 鎖果部份功能係試用時唔俾用)。

Fayme  Dinner time + 呢隻唔駛錢都〇K好用!  發表於 16-6-10 00:03
‹ 上一主題|下一主題