用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中一會出智能電話嗎?如何控制?
go

升中一會出智能電話嗎?如何控制? [複製鏈接]

現在的小學生好多已經有Whatsapp group 用來傾功課project , 我仔話全班基本上個個有,佢冇好唔方便⋯小學我不會出,但9月升中了,他要自行返放學,又多活動/project , 是否要在暑假出給彵呢?大家比d意見

1)大家出什麼電話?
2)用什麼plan ?
3)如果控制不濫用打機上網?

9    0    0    0

三叔A5
用無data plan先啦,上wifi, Sun mobile.
失控㗎~~阿女無打机㽼,但—日到黑whatsapp, instagram, 乜chat物chat.....

回覆:升中一會出智能電話嗎

大個難控制,先出老人家電話,不能上網,電話card一張用半年,用完再加錢如,成績好才考慮用智能

brother4 發表於 16-4-19 17:10
大個難控制,先出老人家電話,不能上網,電話card一張用半年,用完再加錢如,成績好才考慮用智能:w ...

家下D細路會搏好一次成績, 仲應承你乜都得, 但一到手認唔住又放肆

Snoopy211    發表於 16-8-31 10:05
小苦巴  data plan 可控制仔仔  發表於 16-8-27 23:59
CHANLAM08    發表於 16-4-20 10:21
Yanamami  Exactly!  發表於 16-4-19 17:29

引用:三叔A5用無data+plan先啦,上wifi,+Sun+mob

原帖由 Yanamami 於 16-04-19 發表
三叔A5
用無data plan先啦,上wifi, Sun mobile.
失控㗎~~阿女無打机㽼,但—日到黑whatsapp, instagram,  ...
用無data plan, 即回家先用Whatsapp ?

Yanamami  係呀~~不过街都有好多地方有wifi.  發表於 16-4-19 17:28

引用:大個難控制,先出老人家電話,不能上網,電

原帖由 brother4 於 16-04-19 發表
大個難控制,先出老人家電話,不能上網,電話card一張用半年,用完再加錢如,成績好才考慮用智能:w ...
而家已用緊古老電話

冇法,拖得就拖自己要求不低,要精英班+班長/全級頭三才用智能,最後孩子能達標,要買俾佢地現日日上網

好彩孩子在band 3之中band 3,也肯努力,不放棄,記得初中考英文生果如apple,冇串錯,也冇話可說,出智能電話

小學時已出。
1.舊智能電話。表現好,才出新電話。
2.無plan。用電話咭和wifi。上中學,再轉月費計劃。
3.叫他/她自我控制,信任他/她將會慢慢學懂不濫用。

其實我幻想出 Nokia 最 cheap 的智能電話,等佢同與別不同難溝通, 再加歸速 plan. 但我未用過 Nokia, 似乎 work 嗎?

打算出有mobile data 的 plan, 因為中學多活動/group projects, 在街迷路都有 google maps.

引用:Quote:原帖由+brother4+於+16-04-19+發表大

原帖由 waiwai2006 於 16-04-19 發表
而家已用緊古老電話
我反而覺得要早啲出智能電話比佢,六月考完試可以了,等佢清楚裡面功能,少了新鮮感就冇咁易沉迷。我女小四初已買給她,用電話卡,上網要經wifi, 好似中毒咁,趁我唔覺就偷偷地用,收響枕頭底。之後我收埋近半年,現在再給她反而懂控制,佢哋啲心癮會隨著時間久了慢慢變少。

CHANLAM08    發表於 16-4-20 10:23

簽名被屏蔽

回覆樓主:

Deleted

TwinWong  哈, 啊女鬥氣時就几点間中做唔到, 唯独第二点仲KEEP得住  發表於 16-4-20 11:50

引用:在網上找到以下的信,用咗佢做藍本,同11歲

原帖由 Activehealth 於 16-04-20 發表
在網上找到以下的信,用咗佢做藍本,同11歲阿仔約法三章,出咗部最新iPhone 6s俾佢,so far 佢都守到承諾( ...
謝謝分享

waiwai2006 發表於 16-4-19 16:37
現在的小學生好多已經有Whatsapp group 用來傾功課project , 我仔話全班基本上個個有,佢冇好唔方便⋯小學 ...
返學用古董電話打出, 打入.  另一部ANDRIOD機比佢留比同學仔要來WHATSAPP功課用.  根本上一部機50可以用半年.  100 二個號碼半年.(我係虎媽)

引用:在網上找到以下的信,用咗佢做藍本,同11歲

原帖由 Activehealth 於 16-04-20 發表
在網上找到以下的信,用咗佢做藍本,同11歲阿仔約法三章,出咗部最新iPhone 6s俾佢,so far 佢都守到承諾( ...
內裏包含了好多道理,但太多字也像命令式,似俾一個 vision 家長多過孩子。我覺得應一開始便限能,包括網速及型號,之於其他使用事項,我相信青春期是要用傾偈方式,不像小時一樣能再簽約章。

回覆:升中一會出智能電話嗎?如何控制?

我個仔小五下學期開始用智能電話,是紅米。去Smart窿出無限上網的card ,大概$98 加隧道費。講明星期五晚放機,星期日收回。password 我要知。所以一直ok。因小六自己要回校補課或自己要出去上SO IN, 所以提早出比佢。記得小六放榜當日,老師唔放學生,家長只有校內等,好焦急,好彩有電話,老師比whatapps ,所以即刻知結果。現在中一,有時要開班會,做壁報、去參加學會事宜都會遲放,所以有智能電話可以在學校whatapps 我,一出校門上左車再電聨我。升中後,好多時有不同的whatapps 群組問功課或做project,所以有智能電話是較方便。

stockmike 發表於 16-4-20 14:59
內裏包含了好多道理,但太多字也像命令式,似俾一個 vision 家長多過孩子。我覺得應一開始便限能,包括網速 ...

Deleted

引用:現在的小學生好多已經有Whatsapp+group+用

原帖由 waiwai2006 於 16-04-19 發表
現在的小學生好多已經有Whatsapp group 用來傾功課project , 我仔話全班基本上個個有,佢冇好唔方便⋯小學 ...
依家好多小學生已經智能電話,我囡小四小五用部手掌心咁大嘅sumsung pocket裝到whatsapp,今年有人送咗部二手紅米note俾佢,內置容量只裝到3隻遊戲

不過由小四到依家都只係用緊太空咭,開咭時已通知smartone cut咗呢張咭嘅流動數據功能,即係無得上網,打電話用到無錢先充值,平均2-3個月充值$100,有個月佢1個月就叫我充值,我就知佢肯定放假吼我唔響屋企同同學係咁傾電話,結果罰佢自己拎自己儲嘅錢買過張$100,肉赤到佢唔敢亂講了

‹ 上一主題|下一主題