用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014-2016年度18區升中統一派位乙部派入B1中學機會 ...
樓主: hkpapa852
go

2014-2016年度18區升中統一派位乙部派入B1中學機會 [複製鏈接]

little_yolky 發表於 16-4-20 09:12
我都覺得你有D保守, 應該自行離場率有20-25%。
係呢, 如果自行收唔足學生既學校, 係咪學額直接撥入大抽奬?  ...
估計現階段統一派位學額未包括自行餘額 (好似無話咁快要學校交名單ED喎!)

我唔肯定學校會否有後備收生名單, 如個有, 應該唔會有剩; 如果無, 咁會去咗統一乙部定留嚟做叩門呢? 咁要問問EDB
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

請問 hkpapa852,  
我囡HK2 , 老師話呈分排名全級55, BAND 2, 叫我地乙部選維官, 何東(有聯繫), 但我想博聖鄧, 因上年我校入BAND 1中學超過60人, 當然要睇NUMBER, 我咁唸博得過嗎?

回覆:hkpapa852 的帖子

請教全港或葵青區的band 2人數和學位有多少?

hkpapa852  每個Band都係區內升中人數既1/3, B2學位我暫時未統計  發表於 16-4-20 10:11

Lovelycat 發表於 16-4-20 09:37

請問 hkpapa852,  
軒小雖然近兩年都有50%-60%入B1中學 (扣番金文泰, 應該得番4X%-5X%), 但因HK2既B1學名過剩, 當中可能有不少B2生抽入B1中學, 加上升中人數下降, 所以要打番個8折估計較好, 所以軒小B1比例較安全既估計係36%-45%

軒小呈分排名全級55, 如一級130人, 即約42%, 似係B1/B2邊緣人, 係學位充足情況下, 乙1選一間B1係可以

請問你自行選咗邊兩間, 同埋有冇得見呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852多謝回覆呀...

所以draft 了乙一聖鄧.....另自行大坑真(全IN), BPS (冇得IN), 直資見了港同(sec in 完waiting)
其實有唸過乙一填金, 你點睇金? 怕可能最後叩門金 ...

回覆 Lovelycat 的帖子

始終怕中中比較輸蝕..

回覆:2014-2016年度18區升中統一派位乙部派入B1中學機會

能否提供入 林䕶 善德 機會率,好像實在D,謝

hkpapa852  自己參考算或計吓吧!  發表於 16-4-20 10:56

hkpapa852 發表於 16-4-20 09:02
可以, 乙4可考慮再試吓搏呢間: 黃棣珊

之後先再放香島/培道/何官/唐乃勤呢D學校
謝謝 hkpapa852,

那麼如這樣排,可以嗎?

甲 : 真光,    循道,
乙 : 真光,    循道,    銘基,    伊中,   

另外5 - 9 以下點排?
銘賢   /   黄棣珊   /    黄芴南   /    培道   /    信義

謝謝幫忙。

根據數據, 中西區女仔得32個位選乙部, 英華同, 聖士提反同聖嘉勒有百幾個位, 如果囡囡係B2生, 咁係咪好大機會入到B1女校?

duckduckla 發表於 16-4-20 16:27
根據數據, 中西區女仔得32個位選乙部, 英華同, 聖士提反同聖嘉勒有百幾個位, 如果囡囡係B2生, 咁係咪好大機 ...
要重申一點, 以上既機會率只係基於一D假設既條件下既計算, B1女生有可能更多(或更少). 但應該一定有位剩俾B2女生

因老師只提議乙一選聖嘉勒一間B1女校, 其餘選B2, 英華有70幾個位, 不明為何不提議選英華

duckduckla 發表於 16-4-20 16:37

因老師只提議乙一選聖嘉勒一間B1女校, 其餘選B2, 英華有70幾個位, 不明為何不提議 ...
實際上, B1男女比例應偏向女多男少, 加上可能不少有直屬中學既B1女生, 寧棄直屬中學搏英華女, 所以直屬中學收既B1比例生會比估計中低

如果係B2, 最有機會執雞取得B1學位都係得乙1一項, 乙2一定要填B2, 所以叫你地只選一間係好正常.

聖嘉勒一向都係較多B2學生執到雞既一間

請問KL3     B2男學生中B1學位的百分之幾  

引用:HK3+東區升中派B1中學機會+[table=98%]++++

原帖由 hkpapa852 於 16-04-19 發表
HK3 東區升中派B1中學機會

東區Band 1男:
乙1 港島民生
乙2 筲官
乙3 聖馬可
乙4 衞理
是否太進取?

hkpapa852  港島民生如果乙1唔入, 乙2-3都唔會有機會  發表於 16-4-22 12:19

hkpapa852,

小女係九龍城區B1女, 甲1, 2同乙1,2都選黃笏南同銀禧(自行都係選依2間), 請問機會率大嗎? 懇求賜教

hkpapa852  如果肯定係B1生, 咁排好大機會唔會去到乙3  發表於 16-4-22 12:20

小女現讀聖嘉勒小學,屬 Band 1 尾, Band 2 頭,如乙1揀番 聖嘉勒一定收番,但如想博乙1英華女,機會大嗎?
但如乙1㨂英華,抽不到英華,便失去聖嘉勒補留位置,但博得過乙1揀英華嗎?
請大家比的意見,謝謝!

+3金熱血 貢獻勳章

hkpapa852 發表於 16-4-19 11:16
NT2 荃灣區升中派B1中學機會

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3166079

其實根據 khmama 的升中數據,(雖然呢個數字應該係未計自行收生/直資), 個情況應該未至放咁差喎?

NT1 B1生有 999人, 英中有1152 個位
NT2 B1生有 683人, 英中有540 個位

chan803 發表於 16-4-22 09:22
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3166079

其實根據 khmama 的升中數據,(雖然呢 ...
NT1 B1生有 999人, 英中有1152 個位

1152個英中位, 係包晒自行同統一甲部. 係統一派位乙部只部只有1152既~60%, 而且khmama講既英中, 同我講既B1中學可有D出入.

999人, 當自行/直資走咗30%, 都仲有700人, 1152既60%係~691, 呢個只係整體學額 (估計可能計埋全完和伍若瑜), NT1女校個14X個位俾唔到男仔, 所以男仔可以有機會係低D亦好正常

只果只係以khmama既英中學額資料去計算, 其實有幾個盲點 (對NT1, NT2影響較少)
1. 部份英中, 其實沒有達B1水平, 如聖類斯, 呂郭碧鳳; 部份出色既中中, 亦沒有計算在內, 如培正
2. 位於區內既英中學額, 唔一定係俾區內學生用, 好似中西區既高主教同聖若瑟, 佢地既學額主要都係留咗俾灣仔區既直屬小學
3. 即使相關直屬位/聯繫位係留俾區內學生, 對於係區內讀非關連小學既學生嚟講, 佢都係無份分, 所以如果計埋落去, 只會錯誤地等佢地以為機會高咗

列晒假設和數字俾你睇, 自己研究下吧!
‹ 上一主題|下一主題