用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014-2016年度18區升中統一派位乙部派入B1中學機會 ...
樓主: hkpapa852
go

2014-2016年度18區升中統一派位乙部派入B1中學機會 [複製鏈接]

Thank you!!

回覆:2014-2016年度18區升中統一派位乙部派入B1中學機會

Good, thanks a lot

多謝分享!

醒目開學勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

回覆 hkpapa852 的帖子

Thanks a lot.

hkpapa852 發表於 16-4-19 11:21
NT6 大埔區升中派B1中學機會

咦? 根據Khama個表, 大埔2016 B1位有640個, 扣除三成自行, 應該仲有448個, 點解少咗既??????? 得七成半B1生可以抽入B1, 唔怪得要出動埋救恩了。

little_yolky 發表於 16-4-19 16:46
咦? 根據Khama個表, 大埔2016 B1位有640個, 扣除三成自行, 應該仲有448個, 點解少咗既??????? 得七成半B1生 ...
咁妳計吓大埔仲有邊間可以當B1了!

little_yolky  係得呢5間了  發表於 16-4-19 17:07
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-4-19 17:02
咁妳計吓大埔仲有邊間可以當B1了!
咁Khmama果640個位邊度來的?

hkpapa852 發表於 16-4-19 10:43
點解又係講B1? 無辦法, 派位機制係先派B1, 如果唔講B1先, 根本唔會知B2/B3學生有冇機會偷雞上移.

以下係參 ...
嘩, HK1, 2網, 睇到我流晒口水。

即係亂填都入。

little_yolky 發表於 16-4-19 17:08
嘩, HK1, 2網, 睇到我流晒口水。

即係亂填都入。
HK1同HK2既B1女生係好安全, 只係無乜選擇啫.

little_yolky  其實我都好滿足,Kln 3 B1B2學校都好多揀。  發表於 16-4-19 18:11
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-4-19 17:32
HK1同HK2既B1女生係好安全, 只係無乜選擇啫.
HK1 係女仔都應該揀英華,機會好高

回覆:hkpapa852 的帖子

想問一個問題,若果是band2學生在以上該區少於100%,是否代表無可能抽到band1學校?

請問 hkpapa852,

我女是B1 生在油尖區, 入B1 校是 70.69%.
如果以下選擇, 是否適當?

甲 : 真光,    循道,
乙 : 真光,    循道,    銘基,    培道

因女喜歡循道, 所以放甲乙2, 是否適當?

brian2012 發表於 16-4-19 21:39

請問 hkpapa852,
可以, 乙4可考慮再試吓搏呢間: 黃棣珊

之後先再放香島/培道/何官/唐乃勤呢D學校

不過黃棣珊呢間英中, 過去幾年無公開過DSE成績同畢業生去向, 水平如何我真係唔知

sallyhohoho 發表於 16-4-19 20:13
想問一個問題,若果是band2學生在以上該區少於100%,是否代表無可能抽到band1學校?

...
其實我既計法係比較保守, 只係以15%既自行/直資離場率去計, 所以低於100%都未必唔得.

如果用近年既平均自行/直資離場率去計, 其實我個表上, 只要個機會率有70%或以上, 應該B1位都夠分俾所有區內B1學生.

你可以抄我個表去Excel (自己按我<>入面既formula加番落Excel入面), 改完個離場率(如15%=>30%)再計吓

hkpapa852 發表於 16-4-20 09:06
其實我既計法係比較保守, 只係以15%既自行/直資離場率去計, 所以低於100%都未必唔得.

如果用近年既平均自 ...
我都覺得你有D保守, 應該自行離場率有20-25%。
係呢, 如果自行收唔足學生既學校, 係咪學額直接撥入大抽奬? 即已顯示在教署大抽奬既學額內?
‹ 上一主題|下一主題