用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔選校
樓主: blythecat
go

大埔選校 [複製鏈接]

blythecat 發表於 16-4-19 16:17
就算唔夠分都應該選晒b1 校啦,唔好同b2 爭啦
B1生唔駛同你爭架, 佢哋好正路, 一般都係
乙一:莫/柏/王
乙二:沐/恩
乙三:沐/恩
乙四:救恩
乙五:其餘好校風既B2校

以上最黑仔, 都應該乙三止步。

如果將五大英中順序放乙1-5, 乙6放救恩, 黑仔王都應該只係入救恩, 所以B1生係唔會同你爭的。如果佢哋乖乖地平分莫柏王D學額, 然後又順利入晒沐同恩, 咁將會有少量學額留俾B2生。

但唔好忘記喎, 雖然話B1位多過B1生, 但係自行的30%有機會收咗可鄰既北區朋友們, 佢哋學額唔夠, 有可能報考大埔的, 所以, 大埔B2生係咪應該咁進取呢? 你要自行衡量了。

little_yolky 發表於 16-4-19 16:34
甲一乙一選救恩,進取嗎?我都唔敢亂黎

blythecat 發表於 16-4-19 17:21
甲一乙一選救恩,進取嗎?我都唔敢亂黎
如果小朋友係B2, 唔係B1尾邊緣人, 我都會咁揀。其實, 如果小朋友係B2, 我直頭直接考羅中算了。不過......等6月吧。

引用:Quote:blythecat+發表於+16-4-19+16:17+就

原帖由 little_yolky 於 16-04-19 發表
我小朋友係band 1,照你咁寫法 我原本第一係迦,第二係王,請教會冒險嗎? 第三先沐,四係恩,五係救 thanks

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-04-19+發

原帖由 tht125 於 16-04-19 發表
我小朋友係band 1,照你咁寫法 我原本第一係迦,第二係王,請教會冒險嗎? 第三先沐,四係恩,五係救 thanks

...
王好幾年都係自行收表最多既學校,放乙二,怕無位喔。

利申:我係謹慎派。

咁乙一二三填大埔,其他填他區,派左去他區機會大嗎?

little_yolky  要睇你number靚唔靚啊。  發表於 16-4-20 08:59

blythecat 發表於 16-4-19 22:26
咁乙一二三填大埔,其他填他區,派左去他區機會大嗎?
乙部只可填本區

引用:Quote:blythecat+發表於+16-4-19+22:26+咁

原帖由 flmama 於 16-04-19 發表
乙部只可填本區
今年大埔區乙部可選他區學校,中學一覽表有詳列……

YuYuMother 發表於 16-4-19 22:56
今年大埔區乙部可選他區學校,中學一覽表有詳列……
他區唔知點揀好,由b2 開始?

little_yolky  小朋友如果係B2,當然係填B2學校,唔通填B3咩。  發表於 16-4-20 08:57

引用:Quote:YuYuMother+發表於+16-4-19+22:56+今

原帖由 blythecat 於 16-04-19 發表
他區唔知點揀好,由b2 開始?
老實講,他區d學校真係唔認識……

little_yolky    發表於 16-4-20 08:57

YuYuMother 發表於 16-4-19 23:26
老實講,他區d學校真係唔認識……
我意思係,由b 幾開始填先有勝算

引用:Quote:blythecat+發表於+16-4-19+15:02+甲

原帖由 little_yolky 於 16-04-19 發表
老實講, 你都真係搏架咋, 所有B1都會填救恩做止血線, 咁人哋收晒B1, 至到你哋B2抽, 學額所剩無幾。咁有D B2 ...
Well said

blythecat 發表於 16-4-19 23:30
如果小朋友係B2, 我最多乙一填救恩。

tht125 發表於 16-4-19 18:45

...
你知啦, banding其實都係靠估, 除非你好堅定咁知道自己一定係B1, 咁, 你就可以好似你咁填, 仲要加埋莫响乙五包底, 反正, 就算無論如何你最差都只係會入救恩, 乙五同乙六都無分別, 何不試試執雞。雖然根據過去既經驗係無乜可能。

但如果估錯band, 你就慘了。

引用:Quote:tht125+發表於+16-4-19+18:45+我小朋

原帖由 little_yolky 於 16-04-20 發表
你知啦, banding其實都係靠估, 除非你好堅定咁知道自己一定係B1, 咁, 你就可以好似你咁填, 仲要加埋莫响乙 ...
估錯band仲放Kau Yan乙二,一定唔中,如果隨機number唔靚,乙三放孫書都唔會中,就唔知滾咗去邊處

siden 發表於 16-4-20 09:31
估錯band仲放Kau Yan乙二,一定唔中,如果隨機number唔靚,乙三放孫書都唔會中,就唔知滾咗去邊處

...
係呀, 孫書有一條龍小學, 位其實唔多。所以話, 另一位JM仲係B2, 填沐恩好似有D自尋死路feel。就算佢乙一填救恩, 乙二填玄圓, 乙三填孫書, number唔靚都真係一個唔該彈咗去無雷公咁遠, 始終大抽奬唔理你頭中尾, 係同一個band咁抽, 有好多B2乙一直接填玄圓。見佢自行係沐恩同救恩, 入到既可能性唔多大, 最多都係入救恩, 如果大抽奬再唔慎重, 就只有準備叩門了。

little_yolky 發表於 16-4-20 10:09
係呀, 孫書有一條龍小學, 位其實唔多。所以話, 另一位JM仲係B2, 填沐恩好似有D自尋死路feel。就算佢乙一填 ...
幫朋友問大抽獎攞住大埔的成績,誇區派沙田的學校,會唔會有跌BAND的問題?定係只關NUMBER 事?

kin818kin 發表於 16-4-20 10:13
幫朋友問大抽獎攞住大埔的成績,誇區派沙田的學校,會唔會有跌BAND的問題?定係只關NUMBER 事?
...
根據數據王同資深網友既分析, 只要唔係邊緣人, 係唔會跌band既, 即係, 如果B1C就牙煙D。

little_yolky 發表於 16-4-20 10:14
根據數據王同資深網友既分析, 只要唔係邊緣人, 係唔會跌band既, 即係, 如果B1C就牙煙D。 ...
明白。謝謝你﹗

little_yolky  頭痕既永遠係邊緣人。  發表於 16-4-20 10:49

引用:Quote:YuYuMother+發表於+16-4-19+23:26+老

原帖由 blythecat 於 16-04-19 發表
如果band 2,乙一我會填救恩。

如果乙一搏恩/沐唔得的話,乙二再填救恩可能已經無位。

‹ 上一主題|下一主題