用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔選校
樓主: blythecat
go

大埔選校 [複製鏈接]

Fanny_ma 發表於 16-4-24 20:54
回覆 kan_ma 的帖子

正常區內B2津中,自行都不止百多人面試,尤其羅中是全港收生,即使人不多,亦不至於百 ...

羅中圖書館很大,2次面試都起圖書館內進行,由報到至

離開用左個半鐘,2個環節面試加埋應該有半個鐘,起一個時段內等去IN 就有起碼50人,個半種內見到2個同級同學,1個大埔區朋友,亦有1個白人,白人無去小組面試,我估呢D唔系“媒”。

Cko  yuyueng: pm 問你, thx.  發表於 16-4-25 14:32

yuyueng 發表於 16-4-25 11:25
講得好岩,我仔就系起粉嶺一間幾好既小學讀小六,第一次呈分B2中,第二次2頭,作為B2學生可以柬得落手既中 ...
咁你小朋友讀邊間?

blythecat 發表於 16-4-25 12:18
咁你小朋友讀邊間?
pm already

要知了解一間中學的風氣好壞, DSE總體成績是最客觀和全面的反映(不是一兩個摽青學生). 一間中學能大方在校網貼上全校學生總體DSE成績是最足信的.我覺得這個討論區的言論都是以事論事, 值得參考. 沒有什麼抺黑學校.

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 16-4-25 11:31
其實B2生羅定邦真系吾易入,面對2個老師,先英文自我介紹,再讀一篇英文,然後回答心算數學題,全部用英語 ...
好奇問,北區B2. 可選陳朱/禮賢,博馬錦明. 你一開始就考羅定邦?

小豬嘜 發表於 16-4-27 10:50
好奇問,北區B2. 可選陳朱/禮賢,博馬錦明. 你一開始就考羅定邦?
因為北區真係好慘, B1位堅唔夠, 所以有部份B1會流入B2, 咁B2生又有B1生同你爭學位。如此, 何不坐多幾個站, 讀間英中? 好多B2家長都係咁諗。

不過, B1家長就肯定會先搏大抽獎了。

回覆:cheungt032 的帖子

沒有證據下公開說其他學校老師有黑底,行為如同爛仔,說其他學校要學生祼體搜煙,這不是抹黑是什麼?

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 16-4-27 12:27
因為北區真係好慘, B1位堅唔夠, 所以有部份B1會流入B2, 咁B2生又有B1生同你爭學位。如此, 何不坐多幾個站,  ...
原來如此...謝解答.

little_yolky  估計啫,唔好咁認真。  發表於 16-4-27 14:28

醒目開學勳章

irenenursing 發表於 16-4-27 13:39
沒有證據下公開說其他學校老師有黑底,行為如同爛仔,說其他學校要學生祼體搜煙,這不是抹黑是什麼?

...
咁道聽途說我覺得唔太公平.我諗大家都要公道D. 知道係事實才好講.
我家人好多年前都係康樂既學生.而家有朋友既仔都讀緊.成績一向麻麻.但學校有好多活動建立左佢信心.其中一樣係參加朗誦比賽.以往小學時真係冇機會的.所以我都想講出來.可能比較單一事件. 但都睇到學校好有心機去俾機會學生的.

小豬嘜 發表於 16-4-27 10:50

好坦白甘講,我絕對覺得羅定邦比呢2間好。

我仔對傳統坐起課室聽書死記死背真系無興趣,小五上學期操行仲因為成日上堂講野得b-,成績系好差下,甘下學期要呈分我就開始同仔溫書,第一次呈分應該B2中至尾,谷左一個暑假第二次考得幾好B2頭,老師比既建議當然系一般既陳朱,禮賢,廖,心誠,(馬錦明應該for 1頭2尾既)大埔既孫中等。

陳朱禮賢校風好但呢d傳統得黎既B2學校我真系無興趣,重點系我打算供阿仔去英國留學,我必須要柬間英中,去年心水一直只有羅定邦同心誠,亦留意左呢2間中學一年,所以我自行1就系柬心誠,2禮賢,首選羅定邦。12月第一次收生羅中無收,甘我叫阿仔比心機3月再報,如果成績上到1尾,再改善第一次面試既不足就好大機會會收。第三次仔考得好好,名次超過班中1尾既同學。幾個老師認為羅比心好,所以就決定讀羅中。

little_yolky 發表於 16-4-27 12:27
因為北區真係好慘, B1位堅唔夠, 所以有部份B1會流入B2, 咁B2生又有B1生同你爭學位。如此, 何不坐多幾個站,  ...

的確系甘,就算入到馬錦明亦非我仔想讀既學校,呢間一直都谷,我朋友個仔剛剛畢業,當然如果仔夠料讀鄧中甲中呢2間,讀書有壓力又無妨既。

little_yolky  通常1C,2A學校最谷。  發表於 16-4-27 14:45

yuyueng 發表於 16-4-27 14:34
好坦白甘講,我絕對覺得羅定邦比呢2間好。我仔對傳統坐起課室聽書死記死背真系無興趣,小五上學期操行仲因 ...
咁羅定邦成績就緊係比心誠好啦。

根據你既經歷, 即係話, 羅定邦有三次收生, 樓主miss咗兩次............

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 16-4-27 14:34
好坦白甘講,我絕對覺得羅定邦比呢2間好。我仔對傳統坐起課室聽書死記死背真系無興趣,小五上學期操行仲因 ...
你小朋友會去外國升學.應該都係直資學校教學模式比較岩了. 我小朋友都係北區去大埔的.^_^

小豬嘜 發表於 16-4-27 14:33
咁道聽途說我覺得唔太公平.我諗大家都要公道D. 知道係事實才好講.
我家人好多年前都係康樂既學生.而家有朋 ...

首先,我想就幾天前所發出的部分失實言論、引起部分家長的無謂猜測而作出道歉。

基於本人往日的職業,自己都會跟本區大部分學校的學生有所認識,尤其當時實有需要接觸
區內部分入夜後仍逗留在屋村公園裏的夜青,然而在我部分曾處理過的個案裏,當中不乏康樂、李興貴或其他
中中的學生。由於需要帶小組的關係,所以自己都會把同校的學生、或屬於自己處理個案的夜青Group
在一起,方便帶組。由於大家都是同學,所以有時面談,都會不乏提起學業、在校園裏的生活等。可
能我接觸的小朋友本身較反叛,所以老師有時都會對他們較嚴厲、或更注視他們。至於李興貴教師操守問題,
就是當時屬自己小組的李校同學,向我提及。當時,小朋友本身較頑皮,會挑釁老師,所以老師都會罵得
較為肉緊,甚至有時激動起來,言詞上亦會較為過分,甚至手段上亦見苛刻,基於學生本身較
頑劣,所以老師才會有別一番的面孔。但站在職業立場,個人認為多壞的學生,亦應受到公平對待,而且他們骨子裡
亦很善良,有見及此當時自己才會以「爛仔」一詞形容該校老師行為。至於老師黑底問題,就出於當時學生自己身上亦有刺青,
故當小組提及到刺青如斯敏感話題時,學生亦會眾說紛紜,聲稱學校裏部分老師誰有刺青,誰又有背景等。但
始終道聽途說,小朋友的說話未能作實,故此我亦應為誤傳該校教職員有黑底一事而道歉。

回覆 Fanny_ma 的帖子

小豬嘜 發表於 16-4-27 14:33
我家人好多年前都係康樂既

至於康樂,尚記得自己曾接觸過某一個案,個案中的康樂女生,出身自破碎家庭,經常在校過得
不快樂,有感度日如年,故十分討厭上學,又說學校老師經常玩弄針對等,而祼體搜身一事,則出自於個案中女生的同
學,然而基於傳聞亦只出自於該女生口中,至今仍未能百分百確實傳聞真偽度,只知自己當時亦替該女生,費盡心思
勸她上學,然而在兩年前,她亦選擇了退學,甚至走上不歸路。再者,以往在社交網絡上能接觸到康樂的渠道,大多圍繞著校政高壓,管教較嚴苛、前校長殺貓等,故一直對該校印象平平。當然,自幾天前的事情發生後,本人亦嘗試從另一途徑,從新
了解康樂,發現該校亦鼓勵學生精益求精,如參加區內比賽等。
每所學校,總會有好壞,在此我只希望分享自己曾所接觸,和個人看法,以供參考。

故此,本人衷心希望在此向康樂的家長、校友道歉,尤其作為家長實不應道聽途說,
毀其前途。

回覆:Fanny_ma 的帖子

你是想說你以往是做青年工作的社工吧?你在這分享你負責個案的經歷,是想證明些什麼呢?想證明自己沒有老作,之前所說的都是真有其事?然而,觀乎你的說話,我難以理解一個專業社工所持有的核心價值~維護公義,你標籤一些學校,令他們的學生都被無辜標籤了!你在公開群組公開你負責的個案“經歷”,沒有專業操守!你一邊道歉,一邊繼續抹黑,愈描愈醜,什麼李興貴老師身上有刺青?康樂前校長殺貓?你這算是道歉嗎?你若真心感到抱歉,就不要唱衰別的學校,只管繼續吹捧你所要吹捧的就是了!

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

醒目開學勳章

Fanny_ma:明白你都係俾意見家長.為小朋友好. 舊年小兒升中我都在此得到好多資料.在此也向你說聲多謝.

羅中如果第三次收,可HOLD位到放榜日上午,因為小朋友係第三次考入,放榜日考入第一志願『康樂』,我自己係『康樂』觀課,覺『康樂』多方面都幾好同唔洗學費,所以搵班主任同英文科老師比意見,邊間較適合小朋友,老師們覺得羅中比較好,而小朋友自己都鍾意羅中,所以去羅中注冊。

羅中好唔好我唔係太清楚,淨係知用家讀得開心同進步!

至於成績方面,好大原因好多學生讀到中途『跳船』去外國留學,所以每個人選校目的都唔同,如果想小朋友英文聽同講都好(如去外國留學),羅中係可取,學術和操行方面,學校都有要求!

loklokma47 發表於 16-4-28 15:53
羅中如果第三次收,可HOLD位到放榜日上午,因為小朋友係第三次考入,放榜日考入第一志願『康樂』,我自己係 ...

Hi, 我起羅中另外一個鋪都有留意你既留言。其實,正常家長又點會只單看一個BK會員留言就百分百盡信,分享自己親身經驗,其實亦無可厚非.

家長日人數多寡又好,面試收咩學生都好,家長會自行判斷。

‹ 上一主題|下一主題