用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎- 他區聯校問題
go

大抽獎- 他區聯校問題 [複製鏈接]

請教教~~1.  填大抽獎果時, 他區學校都會借位俾我地區既嘛, 咁呢D 他區學校借出果兩、三個位, 包咗甲部果10%未?
2.  繼以上問題, 如果他區借位果D 學校, 有聯係小學, 咁我須唔須要理會聯校既位數?  對我選校有無影響?

0    0    0    0

銘銘媽 發表於 16-4-18 12:04
請教教~~1.  填大抽獎果時, 他區學校都會借位俾我地區既嘛, 咁呢D 他區學校借出果兩、三個位, 包咗甲部果10 ...
如果你間小學有聯繫中學係他區, 咁係間中學度, 應該有"保留位" (聯繫位)同非保留位 (大抽獎大家一齊抽既他區位).

如果無"保留位", 即係話其實間中學同你地間小學無任何官方既升中聯繫
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-4-18 12:07
如果你間小學有聯繫中學係他區, 咁係間中學度, 應該有"保留位" (聯繫位)同非保留位 (大抽獎大家一齊抽既他 ...
謝謝你, 我明白, 但由於甲部果不受校網都會喺相同既學額度抽出果10%, 所以我想更清楚咁計一計數.

銘銘媽 發表於 16-4-18 12:04
請教教~~1.  填大抽獎果時, 他區學校都會借位俾我地區既嘛, 咁呢D 他區學校借出果兩、三個位, 包咗甲部果10 ...
1. 唔會包係甲部果10%...他區位係係乙部
2. 乙1聯繫位係唔會影向他區位 和 街位 ~~~

銘銘媽  感謝!!    發表於 16-4-18 12:17

銘銘媽 發表於 16-4-18 12:15
謝謝你, 我明白, 但由於甲部果不受校網都會喺相同既學額度抽出果10%, 所以我想更清楚咁計一計數.
...
甲部學位係有另一份文件顯示, 每間中學約8個左右 (有直屬小學既得2個, 有聯繫小學得4-6個)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題