用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘區B1, 這樣填可以嗎?
go

觀塘區B1, 這樣填可以嗎?

觀塘區B1, 男仔,唔想讀男校

乙1  順天
乙2  觀官
乙3  蒙民偉
乙4  呂郭
乙5  將官 (誇區)
乙6  王華湘 (誇區)
乙7  本區B 2 學校

請問這樣填合適嗎? 如果乙5  同乙4 對調又可以嗎?

謝謝!

hkpapa852  乙4根本不用考慮  發表於 16-4-18 12:02

回覆 long170908 的帖子

意思即係完全唔放呂郭?

hkpapa852  乙4根本不用考慮  (why ? )

可有其他意見嗎?

ronnie2016 發表於 16-4-18 12:33
hkpapa852  乙4根本不用考慮  (why ? )
如果你係B1學生, 真係甘心入呂郭?

畢業年度中學名稱3322率本地學士課程比例本地專上課程比例專上課程比例 (本地+海外)學士課程比例 (本地+海外)
2012  - 2013蒙民偉96.62% (22222)~28%~80%~84%>=28%
呂郭碧鳳75.1% (22222)<=23.28%71.43%77.78%<=29.63%
聖安當
~12.5%~64.5%~64.5%>=12.5%
2013  - 2014蒙民偉97.8% (22222)38.00%81.00%87.00%>=38%
呂郭碧鳳73.1% (22222)<=13.71%75.63%81.22%<=19.29%
聖安當
~22.5%~60%~61.5%>=22.5%
2014  - 2015蒙民偉97.4% (22222)46.70%86.30%90.60%>=46.7%
呂郭碧鳳78.4% (22222)<=27.03%78.92%84.86%<=32.98%
聖安當No info yet

呂郭既入U率, 好大機會連聖安當都不如.....

ronnie2016    發表於 16-4-19 17:36
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

意思係咪即係,提早填B2 學校? 呂郭直情放棄唔填?

唔好意思,因為要填30間,真係唔知可以點樣填滿晒.

回覆 hkpapa852 的帖子

但係除左呂郭外, 仲有咩選擇好過呂郭呢??

long170908 發表於 16-4-18 11:45
你肯定個仔係B1生? 點解咁B2學校放咁前

粉紅虎    發表於 16-4-29 18:25

long170908 發表於 16-4-18 11:45
Starting from 乙4, you can fill up all possible Band 1 schools both in Kwun Tong and outside Kwun Tong. Before you choose B2 you can choose 呂郭 & 王華湘 (誇區) 做安全網.

呂郭上年我放在第14位.乙一佢話事.乙二至十三選他區.15位B2羅陳.老師話太進取乙四放B2.最後我和我兒啇量.一切照舊唔聽老師話.KL5  B1男生不妨向外闖.遊戲規則是B1生第三十個志願選 B2學校.也一定優先過 B2學生.今年學生少 .

joyjoyparent    發表於 16-4-29 00:20

最終你仔仔派到边

觀瑪

點解唔諗下揀福建

福建是直資

醒目開學勳章

引用:觀瑪

原帖由 amy997 於 16-04-18 發表
觀瑪
觀瑪係第一志願?唔該

有D唔明,經常話band 1生第30個志願優先過band 2生啫
填晒所有本區他區band 1先,但排到好後先開始放Band 2学校
其他Band 1生先過你米派到好後

amy997 發表於 16-4-18 17:39

呂郭上年我放在第14位.乙一佢話事.乙二至十三選他區.15位B2羅陳.老師話太進取乙四放B2.最後我和我兒啇量.一 ...

這就是KL5的正確玩法!呢幾年執到死雞的B1同學,你地多謝左早早
放B2校的同學未呀?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:觀塘區B1, 這樣填可以嗎

仲有他區九龍城華英同銀禧都各有5個位執喎

回覆 奥脫福 的帖子

想請教kl5 band 1 男如果放一間他区band 1在乙3會好危險嗎?

馬媽媽 發表於 16-4-18 15:07
Starting from 乙4, you can fill up all possible Band 1 schools both in Kwun Tong and outside Kwun To ...
早兩年, 志願11派黄棣珊, 所以你知怎填啦! Some teachers do not know this trick!!