用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區band 1選聖馬可是否適合?
樓主: POWAHBB
go

東區band 1選聖馬可是否適合?   [複製鏈接]

我都想知, 男仔好動入筲官好定聖馬可好?
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

有能力又上進讀慈幼都得

meimei342 發表於 16-5-8 20:30
如果小朋友入不到學校精英班,係班上只是中等成績,簡筲官會不會太勇? 機會大嗎?今年好似不係太多人爭。 ...
睇你讀邊間小學,但係正常情況下,筲官應該無機會。原因好簡單,假設學校有五成B1(好少學校做到)、三成B2、二成B3;又假設學校有五班,喺咁既情況下,非精英班既中游應該只係B2。如果學校無五班,或者無五成B1,情況會更差。

金文泰入大學率有72%咁高? 比民生好, 咁點解EK好多人話佢係B2A ? 民生反而係B1C ? 只係因為金文泰係中中?
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

greenapple1093 發表於 16-5-5 23:22
bobbob  "中婦都算,唔明點解樓上話寧揀民生都唔揀聖馬可,成績爭一大截"

唔好意思,請問33222級或以上 ,係指其他5個科目的分數?

minmin 發表於 16-6-10 19:22
唔好意思,請問33222級或以上 ,係指其他5個科目的分數?

33222級或以上百分率:

學生於香港中學文憑試中取得
- 中文及英文3級或以上及
- 數學及通識2級或以上及
- 一科選修科2級或以上
的人數,除以出席學生總人數,得出百分率

minmin    發表於 16-6-13 08:58

MrsCLee 發表於 16-6-10 16:29
金文泰入大學率有72%咁高? 比民生好, 咁點解EK好多人話佢係B2A ? 民生反而係B1C ? 只係因為金文泰係中中? ...

金文泰入大學率沒有72%,  是少於(<72%) 詳情可以查看:

2015中學文憑試表現及入大學比率
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3092735&extra=page%3D6&page=24

金文泰 (#465)
Annual report, p.17

"香港中學文憑考試中六畢業生升學及就業統計
本年度香港中學文憑考試中六畢業生共 144 人,升學就業情況如下圖:
                                                                                                            2014/2015
本地大學及專上學院課程(政府資助及自資)                                       72%"

舊年band1生乙3都中筲官,今年幸運的band2生入到筲官也不出奇.

引用:由此可見,筲官已非熱門但機會

原帖由 dse2017 於 16-07-05 發表
由此可見,筲官已非熱門但機會
因為好多東區家長更喜歡民生

王家爸爸  可能啲人將九龍民生同港島民生混淆咗   發表於 16-7-5 17:31
王家爸爸  住東區既朋友問我,我都係建議自行聖馬可加筲官。   發表於 16-7-5 17:27

whywhywhywhy 發表於 16-7-5 11:23
因為好多東區家長更喜歡民生
u are right, i dont know why

saiwanho    發表於 16-7-5 13:23

引用:Quote:whywhywhywhy+發表於+16-7-5+11:23+

原帖由 happy+ 於 16-07-05 發表
u are right, i dont know why
因為民生較high profile,其他幾間你唔揾數據都唔留意到佢地有幾好幾唔好。

王家爸爸    發表於 16-7-5 17:25

ffaye 發表於 16-7-5 13:32
因為民生較high profile,其他幾間你唔揾數據都唔留意到佢地有幾好幾唔好。

...
副校愛solo!!!

一間歷史悠久的官校(於1961年成立),連「譚校長」、馮檢基也是校友,怎可能與一間於1999年創校而從2004-2005年度起,中一收生為100%第一組別學生相比呢?

還有前者已是英中多年、後者只是今年2016 年有首屆英中學生文憑試畢業,跟本無得比。

從家長角度去看,選擇一間合適的、相配的中學給子女,遠較是否那間學校以往有很多成功人士或者是否有很多小學學生報讀還緊要呢!

greenapple1093 發表於 16-7-5 16:31
一間歷史悠久的官校(於1961年成立),連「譚校長」、馮檢基也是校友,怎可能與一間於1999年創校而從2004-20 ...
見過有朋友問我意見時,同我講民生好過聖馬可同筲官,之後發現佢一直用九龍民生既成績跟聖馬可同筲官比較。
‹ 上一主題|下一主題