用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 會唔會將他區學校項喺乙一?
樓主: kikiboy
go

會唔會將他區學校項喺乙一?

mckong 發表於 16-4-17 22:05
回覆 奥脫福 的帖子

對,接下來的一年,到二仔選校,因有物業在其他區,我決定跨網,就在那一年開始,荃灣區「失 ...
2個位你都夠膽揀,抵你哋入

回覆 chocolatebean 的帖子

都好想知博跨區入的機會大吾大, 若黃大仙本區博沙田他區咁, 求分享.  
是全港B2, 黃大仙區B2, 本區太多人, 太少位, 所以想博下沙田區吾知博得過嗎?   救賜教

978212  黄大仙Band1位包括他區位都唔够,Band2咁填浪費晒,小心直落band3  發表於 16-4-18 01:03

引用:回覆+chocolatebean+的帖子 都好想知博跨

原帖由 慢咪咪 於 16-04-18 發表

都好想知博跨區入的機會大吾大, 若黃大仙本區博沙田他區咁, 求分享.  
B2選返本區B2好過,沙田區B2好似得4個位比黄大仙,不如乖乖地諗清楚想讀邊間B2仲好過,

引用:回覆+chocolatebean+的帖子 都好想知博跨

原帖由 慢咪咪 於 16-04-18 發表

沙田都好多人跨區揀學校,得4個位,再加上no.吾靚。仲死……博吾過

回覆 719117 的帖子

其實band 2是最理想了。上學期成績,按班主任所言,是第三組別呢

個人相信,要選他區學校,首要是肯定自己所屬組別,並選一些在區內知名度不高的他區學校。當然,若你能選到一間對他人交通不便而你反而有車到的學校就更好了。

好煩啊, 謝分享

請教在那裡可睇到他區學校有幾多位分出來?

回覆 大件仔 的帖子

http://www.edb.gov.hk/tc/edu-sys ... ndary-sch-list.html

回覆:kikiboy 的帖子

好博,睇運氣啦!

王國會長

719117 發表於 16-4-17 09:51
他區得幾個位,機會極细,我吾敢博

咁相對個個都話唔搏, 可能變成大機會.

1000人爭100個本區位定10個人爭3個跨區位機會大?

瑩瑩老豆 發表於 16-4-26 22:04

1000人爭100個本區位定10個人爭3個跨區位機會大?
d人剩識睇分子,唔識睇分母。。。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:719117+發表於+16-4-17+09:51+他區得

原帖由 瑩瑩老豆 於 16-04-26 發表
冇得你估,填表根本就係膽博膽,如果好中意,非他區個間不入就填。博下,萬一吾中,可能再扣門有誠意分。但我覺得呢個險有d 危,又吾係我first choice, 所以我吾會填

前年有朋友本區九龍城,
邊緣人,
自行傻到夠胆迦密、華英,
不過甲乙部又正常返,
搏甲一二,文理,陳沙,
卒之入左文理....

ek49 發表於 16-4-17 21:28
我反而想知你朋友乙1-3放左咩?要去到乙四中4個位嘅學校。請教

1. 荃官, 2. 3. 其餘兩間荃灣區英中,好似是何傳耀和可風

那位BK家長是當年荃灣網的經典案例,一至三志願博的程度近乎自殺,但好好彩第四志願派到培英.其實我仔仔和兩位成績相若的同學當年都是揀1. 安柱, 2. 培英, 3. 蘇浙;不過他們三個最後都自行派位成功,否則如果要玩統一派位,揀他區入不到安柱都應該去到培英.

其實乙一要揀得幾個位的學校原因主要有兩個.1. 真心喜歡他區的某一間學校,覺得仔女適合, 2. 自己區沒有心儀或心儀的學校入到的機會都不高.好像荃灣區比較喜歡的英中只有荃官,但競爭大,乙一入到機會最多四五成.這樣的機會率倒不如到他區碰碰運氣,機會可能會更高.而且真心想仔仔入讀適合他程度的基督教中學,所以便下定決心,本區的中學一間都唔揀.

maggie789 發表於 16-4-17 09:53
放左都仲要睇你號碼靚唔靚喎,唔係你抽先就大獲!
NO唔靚未必緊要,只要無人同你爭就得.一間他區得兩個位,但只得兩個人揀,就算NO全區最差都入到.

引用:Quote:maggie789+發表於+16-4-17+09:53+放

原帖由 jcctiu 於 16-04-29 發表
NO唔靚未必緊要,只要無人同你爭就得.一間他區得兩個位,但只得兩個人揀,就算NO全區最差都入到. ...
我仔個班有三個同學仔話搏他區2個位的學校,不過唔知佢哋父母有冇咁勇。

引用:+本帖最後由+jcctiu+於+16-4-29+01:01+編輯

原帖由 jcctiu 於 16-04-29 發表

慢咪咪 發表於 16-4-18 00:47

黃大仙區既B2中學, 不比沙田區既差, 無需要咁做.

除非你去搏九龍城個D, 咁不如諗辦法轉網去九龍城抽好過
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:jcctiu 的帖子

你仔仔好叻自行已收。派位真係睇好唔好彩,好似呢位經典家長咁,咁好運