用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 會唔會將他區學校項喺乙一?
go

會唔會將他區學校項喺乙一? [複製鏈接]

會唔會將他區學校項喺乙一?得幾個位係咪等於浪費一個志願?

elbar  想選那間他區學校放乙一?    發表於 16-4-17 11:37
   2    0    0    1
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

kikiboy 發表於 16-4-17 09:39
好博,又唔可以話浪費嘅,當冇人咁放,你就中囉,但你又唔會知有冇人咁放。

引用:會唔會將他區學校項喺乙一?得幾個位係咪等

原帖由 kikiboy 於 16-04-17 發表
他區得幾個位,機會極细,我吾敢博

回覆:會唔會將他區學校項喺乙一?

放左都仲要睇你號碼靚唔靚喎,唔係你抽先就大獲!

回覆:kikiboy 的帖子

睇下你夠唔夠膽博,有人博到又有人博唔到,如果咁放,乙二要好小心選擇。

他區學校得幾個位, 真係打心理戰, 博人哋個個唔敢博, 真係好博, 我都係唔敢

引用:他區學校得幾個位,+真係打心理戰,+博人哋個

原帖由 kikiboy 於 16-04-17 發表
他區學校得幾個位, 真係打心理戰, 博人哋個個唔敢博, 真係好博, 我都係唔敢 ...
真係好博, 我都係唔敢

我大仔二仔都是乙部選他區,分別入了乙二(4個位)及乙一(2個位)。其中要考慮的因素有很多

回覆:719117 的帖子

當人人都唔敢博,你放乙一, 相對命中率就高好多,可能高到你唔信

引用:當人人都唔敢博,你放乙一,+相對命中率就

原帖由 ellang 於 16-04-17 發表
當人人都唔敢博,你放乙一, 相對命中率就高好多,可能高到你唔信
所以都係一個字: 博

kikiboy 發表於 16-4-17 15:14

所以都係一個字: 博

難到在KL3乙一填迦密、KL5乙一填SP,呢d唔叫「博」咩?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:我大仔二仔都是乙部選他區,分別入了乙二(4

原帖由 mckong 於 16-04-17 發表
我大仔二仔都是乙部選他區,分別入了乙二(4個位)及乙一(2個位)。其中要考慮的因素有很多
  ...
好好彩

真的要睇所選他區學校是否大熱。當時大仔乙一填安柱(7位),是大熱學校,又加上人們覺得荃灣去葵青算近。反而乙二的培英(4位)當年没有太多荃灣人留意,但其實荃灣到沙田是一程車,之前有人放乙四都入,在我而言,它也是很好的學校,結果bingo
大仔有位同學比他成績更好,乙一填本區何傳耀,但都派唔到,一樣是入了乙二培英

引用:真的要睇所選他區學校是否大熱。當時大仔乙

原帖由 mckong 於 16-04-17 發表
真的要睇所選他區學校是否大熱。當時大仔乙一填安柱(7位),是大熱學校,又加上人們覺得荃灣去葵青算近。反而 ...
我反而想知你朋友乙1-3放左咩?要去到乙四中4個位嘅學校。請教

mckong 發表於 16-4-17 16:14
真的要睇所選他區學校是否大熱。當時大仔乙一填安柱(7位),是大熱學校,又加上人們覺得荃灣去葵青算近。反而 ...

可惜呢兩年NT2「失培」了。。。

ek49 發表於 16-4-17 21:28
我反而想知你朋友乙1-3放左咩?要去到乙四中4個位嘅學校。請教
我不認識她,是bk的家長,選校網都是荃灣, band 1生
本身荃灣區的英中很少,就算當年有他區葵青英中也難排,因葵青學位較他區沙田英中多,一般人心態就是先排葵青再排沙田。
但我經歷到是要反向而行,位少而非大熱而又是心儀的中學,可放前一些,當然,現在荃灣區選校又是另一種思維了。

回覆 奥脫福 的帖子

對,接下來的一年,到二仔選校,因有物業在其他區,我決定跨網,就在那一年開始,荃灣區「失培」了,在網上見到荃灣區的概覽,我也慶幸跨了網。我二仔就在另一區選了他區位乙一培英(2位),結果bingo了。

mckong 發表於 16-4-17 22:05
回覆 奥脫福 的帖子

對,接下來的一年,到二仔選校,因有物業在其他區,我決定跨網,就在那一年開始,荃灣區「失 ...

所以當在家長會、圖書館、甚至街市度聽到不少句:「得幾個位,邊有機會!」
我就更加相信機會已經來了!

回覆 奥脫福 的帖子

明年到細囡,挑戰更大,因不是第一組別,看看到時上天如何安排!

mckong 發表於 16-4-17 22:37
回覆 奥脫福 的帖子

明年到細囡,挑戰更大,因不是第一組別,看看到時上天如何安排! ...

他區學校的玩法B2一樣適用!有d區的B2學校真係好難選擇!

‹ 上一主題|下一主題