用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請各位高人比D意見,九龍城直屬中學入唔返,可以揀咩? ...
go

請各位高人比D意見,九龍城直屬中學入唔返,可以揀咩? [複製鏈接]

是我朋友的女兒。學校只分A1,A2,B1,B2,C。
佢屬於B1,抽返入直屬中學的機會是50%。
但學校唔肯講即係幾多B1爭幾多個位。
佢依家唔知點排點揀,因為多年來佢都以為入得返。
請各位比D意見謝謝。

PS: 據我觀察,我朋友還不懂玩大抽獎,
仲想將心儀的band 1 學校放前。
真怕佢累到個女直跌band 3.

TwinWong  B1應該係直入喎. 除非你想走  發表於 16-4-27 16:47
elbar  直屬中學   發表於 16-4-17 08:04
   8    0    0    0

引用:是我朋友的女兒。學校只分A1,A2,B1,B2,

原帖由 -Johnnywalker- 於 16-04-17 發表
但學校唔肯講即係 ...
irrelevant content -- deleted

原帖由 -Johnnywalker- 於 16-04-17 發表

~~~~~~係 B1....唔係 Band 1....又睇錯

mcl203 發表於 16-4-17 10:31
~~~~~~係 B1....唔係 Band 1....又睇錯
其實我同朋友都唔識分。學校的B1係咪外界的band 2 的?
校長唔肯講,
佢外唔知外界係點分喎。
好衰。對於入唔返直屬中學的支援極少。

ronnie2016  大家看同班平均分, 略知一二  發表於 16-4-18 12:35
粉紅虎    發表於 16-4-17 15:06

edith208 發表於 16-4-17 06:28
如果係兩間聖家之一就難估D,因為你多另一半人同你女爭,如果係mcs, st rosa就煩少D。
點解除了mcs 呢?願聞其詳。

引用:Quote:mcl203+發表於+16-4-17+10:31+~~~~~~

其實我同朋友都唔識分。學校的B1係咪外界的band 2 的?
校長唔肯講,
佢外唔知外界係點分喎。
係咪MCS先,係就早排已有熱烈討論,話有前幾名入學保證喎

ronnie2016    發表於 16-4-18 12:35

-Johnnywalker- 發表於 16-4-17 02:27

或者樓主睇下呢度:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3093887&extra=&highlight=%E6%B0%91%E7%94%9F&page=1

ronnie2016    發表於 16-4-18 12:35
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:edith208+發表於+16-4-17+06:28+如果

點解除了mcs 呢?願聞其詳。

-Johnnywalker- 發表於 16-4-17 02:27
是民生嗎?上年派位已經有民生A2要入B2中學,所以如果係民生B1組別學生,應該可以肯定係EDB定義既B2學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

起碼講下邊間學校邊個網,唔好等大家靠估,好難俾意見的。

但學校唔肯講即係幾多B1爭幾多個位。
佢依家唔知點排點揀,因為多年來佢都以為入得返。
請各位比D意見謝謝。

PS: 據我觀察,我朋友還不懂玩大抽獎,
仲想將心儀的band 1 學校放前。
真怕佢累到個女直跌band 3.

過去數年一直有家長問同一問題,
學生都是來自民生小學的。

整理這幾年獲得的資料,
相信
A1:
- 民小 BAND 1 學生,100% 可以直上民生書院。

A2:
- 民小 BAND 1C 學生,有部份是邊沿人,理論上可以直上民生書院
- 但有些學生是邊沿人,實際是 BAND 2 生,如果隨機編號太大,可以上不到民生書院。
- 簡單來說,A2 絶大部份學生可以直上民生書院。(有機會是 100% 上民生書院)

B1:
- 民小 BAND 2 學生,只有隨機編號細的學生才上民生書院,所以老師說機會是 50%

B2:
- 民小 BAND 2C 學生,有部份學生是邊沿人
- 只有真正的 BAND 2 學生,並且隨機編號細的學生才可以升上民生書院。
- 若實際是 BAND 3 的學生,將失去抽保留位的機會。

C:
民小的 BAND 3 學生,一定上不到民生書院

----------------------

因此:
A1:
- BAND 1A - 1B 學生
- 可放心在乙一填民生書院,100% 機會。

A2:
- BAND 1C 學生,部份是邊沿人。
- 可在乙一填民生書院,接近 100% 機會。
- 有小部份學生可能落入 BAND 2 範圍,若隨機編號細時可以上民生書院,隨機編號大時便上不到。

B1:
- BAND 2A - 2B 學生
- 可在乙一填民書院
- 要看隨機編號,隨機編號細時可以上民生書院,隨機編號大時便上不到。

B2:
- BAND 2C 學生,部份是邊沿人。
- 可在乙一填民生書院
- 要看隨機編號,隨機編號細時可以上民生書院,隨機編號大時便上不到。
- 部份學生可能落入 BAND 3 範圍,必定上不到民生書院

C:
- BAND 3 學生,必定上不到民生書院

幾多 B1 學生?
- 要問老師 (看他是否願意說)
- 或叫小朋友四圍打聽有多少 B1 學生。

有幾多學位?
- 大概等於
  99 個保留位 - A1 人數 - A2 人數 + 不選民生書院的 A1 學生 + 不選民生書院的 A2 學生

因 B1 是 band 2 學生,所以填志願表時,
乙一:民生書院
其他需要按九龍城 BAND 2 學生的方法填志願表。

憫父 發表於 16-4-18 12:13
MCS都係類似, 只係MCS小學既家長唔信
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

憫父 發表於 16-4-18 12:13
憫父……請查看私人信息

hkpapa852 發表於 16-4-18 12:16
深信95% B1.....

hkpapa852 發表於 16-4-18 12:16
即係no matter樓主個朋友個女女係民生定MCS, 只要乙一填直屬學校, 乙二必須填B2? 因為B1一定入到直屬, 入唔到一定係B2? 有無得執雞? 不過, 入唔到都肯定隨機number唔慌靚得去邊

MC1128  唔係  發表於 16-4-27 17:29
hkpapa852  係  發表於 16-4-18 13:03

little_yolky 發表於 16-4-18 12:45
不過, 入唔到都肯定隨機number唔慌靚得去邊

不一定的,
因為民生小學有 180 位小六學生,
假設 BAND 1/2/3 人數各佔 60人。
(相信實際 BAND 1 人數 > 60 人)

民生有 99 個保留位
在這假設下:
60人可以直上民生
餘下 了 33 個位給 BAND 2 學生
即是 60 位 BAND 2 生爭 33 個剩餘學位,
機會是 55%,
所以老師說 B1組 學生的機會是 50%

這 60 位學生在網內的隨機編號可以都是很細,
但只有較細的頭 33 位學生可以獲得保留位。

餘下的 27 人的隨機編號即使很細,
但因不夠細,
所以不能獲得保留位。

因此抽不到民生的學生,
隨機編號不一定差的。

-----------------------------

餘下的 27 人可以執雞的,
因為他們可以抽非保留位。

只是通常 MCS 及民生 留給 BAND 2 生抽的非保留位數目是 0。

引用:+本帖最後由+憫父+於+16-4-18+13:08+編輯+\

原帖由 憫父 於 16-04-18 發表
最尾果句先精警,呢D就係直小升直中風險,一早放手又唔甘心,搏一搏又搏唔到,唔得先返轉頭又會慢人一步~~~

多謝各位意見及資料。

正如我在一樓所講,
朋友好似唔明(其實係唔甘心)個女是Band 2 生。
乙一 直屬中學
乙二 銀禧
乙三 丘佐榮

老師提議佢乙二九真/培道
乙三 五旬節
佢不太喜歡這排法。

mcl203 發表於 16-4-18 13:32
最尾果句先精警,呢D就係直小升直中風險,一早放手又唔甘心,搏一搏又搏唔到,唔得先返轉頭又會慢人一步~~~ ...
中呀!係唔甘心!我叫佢甲2、3都填D心儀學校佢都唔填,
驚入咗冇得抽乙部。

TwinWong  甲一乙一填, 甲二, 三留空, 你填, 人地唔填的話, 佢地就直去乙一抽架  發表於 16-4-27 17:05
‹ 上一主題|下一主題