用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 小朋友唔肯做運動
go

小朋友唔肯做運動 [複製鏈接]

兒子12歲, 已學懂游泳, 曾學羽毛球和乒乓球, 但不喜歡做運動. 計劃暑假期間一定要安排運動給他, 請指教.
   0    0    0    0

一家人周末行山~

little_yolky  吓???又熱又辛苦。  發表於 16-4-18 09:16

回覆:小朋友唔肯做運動

黃埔或留學團,黃埔就辛苦D要操留學團有營火,足球等

做運動一定要自願去做, 唔迫得, 如果夾硬迫佢, 只會令佢對運動反感, 就算暑假迫到佢做, 之後佢成年都唔做, 到時咪更加得不償失. 運動有好多種, 試下鼓勵佢接觸多D唔同類型既運動, 搵自己喜歡的.

alanchan11 發表於 16-4-17 10:25
做運動一定要自願去做, 唔迫得, 如果夾硬迫佢, 只會令佢對運動反感, 就算暑假迫到佢做, 之後佢成年都唔做,  ...

对呀~~12歲了,逼沒意思,也逼不來~所以最好能周末—家人做……做运动嘛,大人細路都应該,借d椅叫阿仔陪埋—齐,好过点佢去身水身汗,自己就嘆冷氣,佢更唔服了~
曾学过游水羽毛球乒乓球都燃点唔到佢兴趣,禁攀石、独木舟、单車之类,試下新野—家人玩会唔会好d?

引用:一家人周末行山~

原帖由 Yanamami 於 16-04-16 發表
一家人周末行山~
我仔極唔愛運動,但愛行山 佢話行山有挑戰性一啲

alanchan11  其實行山已經係運動  發表於 16-4-17 12:43

我女都唔愛運動,我幫佢參加長跑班,一星期跑兩日,我叫佢慢慢跑,唔駛操,我志在佢定時做運動

有時佢都唔願去,要半迫半氹。得閒我搵機會問佢點解雙腿靚左,拎野又大力左?有時追巴士專登輸俾佢,令佢覺得跑步都有些少好處,雖然唔特別中意,但都叫做肯去。唔經唔覺,已經跑左一年。

全家一齊做就最好,一來可以以身作則,二來又可以促進親子關係。大人要小朋友去做運動,自己卻懶洋洋的躺在沙發上,這樣子太沒有說服力了。

如果唔想出街, 其實響屋企做都得, 只要是帶氧運動, 每日做半個鐘至一個鐘, 做到身體有熱力散出嚟, 就已經達到效果.

12歲真係冇得逼。揾様活動係一家人都鐘意, eg.行山、踩單車、打乒兵波等, 將運動變成生活一部份先至會持之以行。

12歲先迫呀囝做運動? 太遲了。 運動係從要從小培養。 但唔係一定要參加興趣班。 weekend 一家人去行山, 游水, 跑步, 踩單車, 打羽毛球, 籃球, 乒乓球。 已經可以 培養做運動興趣。 當中可以尋找到自己喜愛的再可以加以發揮及段練。

要小朋友做事最重要是小朋友要覺得好玩有趣有挑戰性.

既然小朋友已學懂某項活動的話, 就俾佢出去考章, 甚至參加比賽.  乒乓球我知道可以考銅章、銀章及金章等, 每年分別在六月(本年已滿)及十二月各考一次, 三月及九月報名. 暑假有章別班, 即係參加完8堂課程通過考試就可直接取章.  我相信其他運動都有類似的制度, 可以考慮一下.

我兩個女都係乒乓球校隊, 球技普通, 但係出去比賽得勝時, 得到同學老師欣賞, 自我感覺都良好, 所以打得有興趣及有動力.  我大女話有同學由打滴滴仔開始, 學左一年, 出去比賽間中都獲勝, 比賽唔係好難.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

另外, 大人響小朋友面前做運動, 都有推動力.

我地兩公婆近半年開始每天在家中運動20-40分鐘, 做7-minutes workout, tabata等高強度運動, 叫小朋友一齊做佢地都會比吓面, 仲有時自己跟段片做吓. 對自己的好處是要買過晒D衫褲.  對小朋友的好處是佢地覺得運動係生活一部份唔會抗拒.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy 發表於 16-4-19 10:05
要小朋友做事最重要是小朋友要覺得好玩有趣有挑戰性.

既然小朋友已學懂某項活動的話, 就俾佢出去考章, 甚 ...

講到打乒乓波, 我細個既年代成個屋村都係得一張波枱, 成日要猜枱, 夠晒挑戰性, 大家一得閒就落公園打波, 由幾歲打到十幾歲, 滴滴仔開始, 到後來咩角度都擋到波, 雖然無證書無獎牌, 但個個都玩到不亦樂乎, 夠晒運動量, 而且人多一齊打波, 從中可以學到與人相處的技巧. 而家既小朋友物質太豐富, 太多娛樂, 個個都機不離手, 已經好少十幾人約埋一齊去公園打波.

alanchan11 發表於 16-4-19 10:14
講到打乒乓波, 我細個既年代成個屋村都係得一張波枱, 成日要猜枱, 夠晒挑戰性, 大家一得閒就落公園打波,  ...

我都好鐘意打乒乓球, 現在我仔都有跟教練學乒乓球。 呀囝都好有興趣。

搵D 好玩既就得,最好一齊參與

遊學團 一大班小朋友一齊玩 系外國又多好多空間 可能反而愛上運動
不過最好都係一家人一齊運動 以身作則之餘一家人感情都好d

mother904 發表於 16-4-17 16:40
我女都唔愛運動,我幫佢參加長跑班,一星期跑兩日,我叫佢慢慢跑,唔駛操,我志在佢定時做運動

有時佢都唔 ...
邊到參加?

littlewoman 發表於 16-5-14 16:50
邊到參加?
屈臣氏田徑會

‹ 上一主題|下一主題