用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中填表
樓主: JL0830
go

升中填表 [複製鏈接]

引用:請問點可以知全港自已排什麼banding+?

原帖由 rainful 於 16-04-18 發表
請問點可以知全港自已排什麼banding ?
學校有比全港,同自己區。

JL0830 發表於 16-4-16 17:53
甲1丶甲2 和甲3 ,一定要填哂3 個選擇嗎?

派位次序如下
1. 電腦先派甲部志願
2. 將全港學生分 3 份,首 1/3 是 BAND 1,先派學位,之後的 1/3 是 BAND 2,BAND 1 派完後才輪到 BAND 2 學生派位,BAND 2 學生派完後,才給最後 1/3 的 BAND 3。
3. 隨機編號細的先派

4. 電腦按隨機編號逐個逐個 BAND 1 學生檢查甲一志願,有位的便派給他們,
5. 所有人的甲一志願看完後,電腦按隨機編號逐個逐個為未有學位的 BAND 1 學生檢查甲二志願,有位的便派給他們
6. 所有人的甲二志願看完後,電腦按隨機編號逐個逐個為未有學位的 BAND 1 學生檢查甲三志願,有位的便派給他們

7. 電腦按隨機編號逐個逐個 BAND 2 學生檢查甲一志願,有位的便派給他們,
8. 所有人的甲一志願看完後,電腦按隨機編號逐個逐個為為未有學位的 BAND 2 學生檢查甲二志願,有位的便派給他們
9. 所有人的甲二志願看完後,電腦按隨機編號逐個逐個為為未有學位的 BAND 2 學生檢查甲三志願,有位的便派給他們

10. 電腦按隨機編號逐個逐個 BAND 3 學生檢查甲一志願,有位的便派給他們,
11. 所有人的甲一志願看完後,電腦按隨機編號逐個逐個為為未有學位的 BAND 3 學生檢查甲二志願,有位的便派給他們
12. 所有人的甲二志願看完後,電腦按隨機編號逐個逐個為為未有學位的 BAND 3 學生檢查甲三志願,有位的便派給他們

13 為未有學位的學生派乙部志願
14 將同區的學生分 3 份,首 1/3 是 BAND 1,先派學位,之後的 1/3 是 BAND 2,BAND 1 派完後才輪到 BAND 2 學生派位,BAND 2 學生派完後,才給最後 1/3 的 BAND 3。
15. 隨機編號細的先派

16 派位的方法與甲部相同

-----------------------------

假設囡囡十分喜歡伊中

於是
甲一 填了伊中
甲二 填了油真
甲三 填了黃笏南

若囡囡未能在甲一獲派伊中
電腦便會看甲二油真沒有有位,有位的便會給囡囡

如果 囡囡很想入伊中,希望在乙一再試抽伊中的話,
她便要留空甲二及甲三
於是甲部派完位後,她屬於為未有學位的學生。

電腦為為未有學位的她派乙一志願,伊中有位便會給她。

所以一心一意想十分進取地博入伊中的學生,
必須要

自行一:伊中
自行二:留空

甲一:伊中
甲二:留空
甲三:留空

乙一:伊中
乙二:九真

-------------------------

如果你不是一心一意想入某校的話,
不要留空任何甲部志願。

rainful  thx 明白得太遲了,自行in咗2間  發表於 16-4-18 15:15

回覆 JJDBB 的帖子

無呀,只係比咗本校3次呈分總排名

rainful 發表於 16-4-18 15:08

有呈分排名已經好好, 總好過得全級排名
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

請問hkpapa852, 呈分排名係咪即係學校UPLOAD咗D分上教育局個SYSTEM加埋標準分得出來嘅名次? 先謝!

引用:回覆+JJDBB+的帖子 無呀,只係比咗本校3

三次排名,例如,第一次第八,第二次第六,第三次第五,那麼三次共排名第七,是否這樣?

little_yolky  唔係,一定唔係,係累積各次呈分既排名嚟,唔係將三次排名加埋除三。  發表於 16-4-20 10:57

jackjackwin 發表於 16-4-18 15:21
回覆 hkpapa852 的帖子

請問hkpapa852, 呈分排名係咪即係學校UPLOAD咗D分上教育局個SYSTEM加埋標準分得出 ...
呈分排名, 係最後將各科轉晒做標準分後, 再乘以各科權重後既排名 (理論上咁先叫呈分排名), 咁係最準確估計自己小朋友咩屬於邊個band既資料.

唯一欠缺, EDB對該小學既學生所俾既調整分, 不過就算知咗都無用........

如果級排名係30, 呈分排名係50, 咁小朋友係屬於50位呢個band

jackjackwin  Thank you!  發表於 16-4-18 15:59
rainful  明白  發表於 16-4-18 15:46
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

無錯, 你老師有無同你講?

14 將同區的學生分 3 份,首 1/3 是 BAND 1,先派學位,之後的 1/3 是 BAND 2,BAND 1 派完後才輪到 BAND 2 學生派位,BAND 2 學生派完後,才給最後 1/3 的 BAND 3。

唔好意思, 我想請問, 第14點, 同區的學生分 3 份, 意思係用全區學生去分, 不是校內學生分3份?  換言之, 有部份學生係學校排BAND 2頭, 有機會係同區分到係BAND 1既組別?  唔知我理解有無錯呢?

YC04 發表於 16-4-18 15:51
14 將同區的學生分 3 份,首 1/3 是 BAND 1,先派學位,之後的 1/3 是 BAND 2,BAND 1 派完後才輪到 BAND 2 ...
其實根本無需理甚麼校內B1, A1呢樣嘢, 呢D只係個別小學將派位攪得更複雜

引用:回覆+JJDBB+的帖子 無錯, 你老師有無同

無錯, 你老師有無同你講?
我們老師有講小朋友系全港同本區,例如全港B2 自己區B1。就無分頭中尾喇!

JJDBB 發表於 16-4-18 16:12
我們老師有講小朋友系全港同本區,例如全港B2 自己區B1。就無分頭中尾喇!

...
其實某程度上老師都只係靠估......

已好足夠(如不屬邊緣人)

引用:Quote:JJDBB+發表於+16-4-18+16:12+我們老

原帖由 hkpapa852 於 16-04-18 發表
其實某程度上老師都只係靠估......
系架,因為佢地都是估數字來計,冇百份百。

我女係邊緣人, 所以要計得好準, 現周圍取經, 真係好煩

YC04 發表於 16-4-18 15:51
唔好意思, 我想請問, 第14點, 同區的學生分 3 份, 意思係用全區學生去分, 不是校內學生分3份?  換言之, 有部份學生係學校排BAND 2頭, 有機會係同區分到係BAND 1既組別?  唔知我理解有無錯呢?
將全港學生呈分成績,按最近兩個雙數年師兄師姐的 PRE-S1 調整,然後將成績由高至低排列
然後教育局便會分 BANDING。

教育局排 BANDING 只有兩個方法:
1. 全港 BANDING
- 將全港學生按成績由高至低排列,平分三份,最好成績的一批稱為 BAND 1 學生,中間成績的一批稱為 BAND 2 學生,最弱的稱為 BAND 3 學生。
- 全港 BANDING 是用來抽甲部的

2. 同校網的 BANDING
- 將同一校網的學生學生按成績由高至低排列,平分三份,最好成績的一批稱為 BAND 1 學生,中間成績的一批稱為 BAND 2 學生,最弱的稱為 BAND 3 學生。
- 全港 BANDING 是用來抽乙部的

----------------------------

- 教育局派位時,不會理會學校校內如何將學生分類。

- 學校只是估計學生的 BANDING,以便家長安排志願,學校有機會估錯 BANDING,有機會高估或低估學生的 BANDING。
  的確有機會在校內排 BAND 2A 的學生,實際在同一校網內其實是 BAND 1 學生;
  同理,有機會在校內排 BAND 1C 的學生,實際在同一校網內其實是 BAND 2 學生。
  較易發生這情況的學生,就是一般被稱為邊沿人的學生。

回覆 憫父 的帖子

想問問憫父, 為何級名次, 跟呈分(調整完)名次可以相差咁大? 我見之前有位家長, 級名次31, 但呈分名之可以去到45, 相差成15名

我都係邊緣人,但唔知如何計到其實究竟自己有幾大機會

hkpapa852 發表於 16-4-18 15:15
有呈分排名已經好好, 總好過得全級排名
有排名總好過我囡學校由5年級開始完全冇俾排名,BANDING,連考試實際分數都唔知,只知ABC

請問如是 B2 生在甲部可否選擇 B1 學校 ? 或是他們只會按 banding 學校分派同一 banding 學生 ?
‹ 上一主題|下一主題