用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區轉九龍城 ------ 求幫忙分析 (有師兄師姐升中數據) ...
go

東區轉九龍城 ------ 求幫忙分析 (有師兄師姐升中數據)

學校話穏陣 band 2 (但就冇講頭中尾), 話唔係邊沿人,東區轉九龍城,求幫忙分析或估計會否跌banding, 自行應該點填好?
小兒平名次係全級70/122人, 下面個表係2014、2015升中數據,有幾間有人話B2, 有人話B3, 所以我有列明, 請指點, 萬分感激!

(唔好意思,改一改個表)

2014年

2015年

band  1

中華基金 (唔肯定 B1 or B2)

band 2

(其中13個入banding有點爭議性的慈幼、培僑、漢華)

(其中10個入banding有點爭議性的慈幼、培僑、漢華)

band 3

總人數

以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

kikiboy 發表於 16-4-15 22:42
學校話穏陣 band 2 (但就冇講頭中尾), 話唔係邊沿人,東區轉九龍城,求幫忙分析或估計會否跌banding, 自行 ...
你間小學跑輸基準比率...1/3 B1生喎
東區B1位多個B1生...B2生有機入B1中學都跑輸....都扯唔高B1率...穩陣D較好~~~

引用:Quote:kikiboy+發表於+16-4-15+22:42+學校

原帖由 mcl203 於 16-04-15 發表
你間小學跑輸基準比率...1/3 B1生喎
東區B1位多個B1生...B2生有機入B1中學都跑輸....都扯唔高B1率...穩陣D ...
每年都有10幾入中華基金,我唔係好肯定中華基金係B1定B2? 呢10幾個我計咗去band 2.

kikiboy 發表於 16-4-15 23:11
每年都有10幾入中華基金,我唔係好肯定中華基金係B1定B2? 呢10幾個我計咗去band 2.

...

升入中華基金.....用強校去估....我會當佢係B2生...B1生甚少跳船去中華基金
你當夠1半係B1生....直接D估....都係穩陣D好

中華基金好過漢華....更已經好過培僑(北角)....慈幼~~~

引用:Quote:kikiboy+發表於+16-4-15+23:11+每年

原帖由 mcl203 於 16-04-15 發表
升入中華基金.....用強校去估....我會當佢係B2生...B1生甚少跳船去中華基金
你當夠1半係B1生....直接D估... ...
多謝意見!咁你估我去到九龍城可以揀band 2嗎?

elbar  胡兆熾   發表於 16-4-16 09:05

kikiboy 發表於 16-4-15 23:19
多謝意見!咁你估我去到九龍城可以揀band 2嗎?

我只係估估下....乜區都唔熟....但九龍城有幾間强小學...强區

恕我直接D估吓....70/122 可能係東區B2C尾....轉區有DD機會跌Banding

BTW...睇完忘記我D吹水意見...自己評估吓~~~

發覺電話睇唔清楚我提供的數據, 我寫多次師兄師姐升中數據, 小兒名次70/122人, 希望幫我估下東區轉去九龍城能否keep返 band 2, 謝謝。

師兄師姐升中數據:

2014年: (共146人)
band  1 ------ 38人
中華基金 (唔肯定 B1 or B2) ------ 12人
band 2 ------ 42人  (其中13個入banding有點爭議性的慈幼、培僑、漢華)
band 3 ------ 54人

2014年: (共130人)
band  1 ------ 33人
中華基金 (唔肯定 B1 or B2) ------ 10人
band 2 ------ 42人  (其中13個入banding有點爭議性的慈幼、培僑、漢華)
band 3 ------ 45人

回覆:東區轉九龍城 ------ 求幫忙分析 (有師兄師姐升中數據)

Up
各位,可唔可以幫我分析下呀?唔該晒!

引用:Up 各位,可唔可以幫我分析下呀?唔該晒! +

原帖由 kikiboy 於 16-04-16 發表
Up
各位,可唔可以幫我分析下呀?唔該晒!
提示:九龍城區會比東區強

引用:Quote:原帖由+kikiboy+於+16-04-16+發表Up

原帖由 elbar 於 16-04-16 發表
提示:九龍城區會比東區強
我都知會跌banding㗎喇,九龍城b1位多過b1學生,咁即係有部分b2生可以派到b1位,咁我報b2中至尾學校都可以吧?

回覆:kikiboy 的帖子

以我理解,抽獎只分banding,唔會再分abc, 咁如果轉區會跌banding, 就會是band 3,若運氣唔好,no 排得後,就享受唔到水脹船高的福利,如果本區band 2已保守,為何要轉,除非有其他理由。

醒目開學勳章

kikiboy 發表於 16-4-16 15:54
我都知會跌banding㗎喇,九龍城b1位多過b1學生,咁即係有部分b2生可以派到b1位,咁我報b2中至尾學校都可以 ...
九龙城区b1位多过b1生,部份b2生可派到b1位,这个情况都发生在东区,所以得旧年得33个派B1,在加上转区跌band,你真是要想清楚。

引用:以我理解,抽獎只分banding,唔會再分abc,+

原帖由 STee 於 16-04-16 發表
以我理解,抽獎只分banding,唔會再分abc, 咁如果轉區會跌banding, 就會是band 3,若運氣唔好,no 排得後, ...
搬屋

理由充分,咁真係要靠運。

引用:理由充分,咁真係要靠運。 +

原帖由 STee 於 16-04-16 發表
理由充分,咁真係要靠運。
真係好苦惱! 如果喺原區,學校一定唔會叫我乙一就填 band 3 學校,但轉區變數唔知有幾大。

引用:Quote:原帖由+STee+於+16-04-16+發表理由充

真係好苦惱! 如果喺原區,學校一定唔會叫我乙一就填 band 3 學校,但轉區變數唔知有幾大。

...
咁又真係好難一開始就選band 3,希望自行時已成功啦。

引用:Quote:原帖由+STee+於+16-04-16+發表理由充

...
你自己計清楚啦

係東區,你囝囝小學都跑輸大市不少%,係學位充足向上移既情況下,你估下有幾多B3生入左B2中學,我覺得可能保守D好 ,留原區係穩陣好多,入番B2中學機會大好多

諗下可否原區先搏B2中學,池D再試叩九龍城B2中學

都係自己計下條路點行啦~~~

其實東區也有類似的情況,請問你有冇申請跨區?如果沒有,乙部也只能㨂東區!

回覆:mcl203 的帖子

45/130係B3中學,即係都仲有34.X%入左B3中學,學位上移情況下,斷估多出既學位多於B3中學,除非數據係計錯數,否則,可以估下真實B3學生係多少% ~~~

引用:Quote:原帖由+kikiboy+於+16-04-16+發表真

原帖由 mcl203 於 16-04-16 發表
你自己計清楚啦

係東區,你囝囝小學都跑輸大市不少%,係學位充足向上移既情況下,你估下有幾多B3生入左B2 ...
已轉了校網,返學遠