用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺band 1 位,求分析
樓主: Mimichuchu
go

油尖旺band 1 位,求分析 [複製鏈接]

引用:咁如果係Bank+1+女呢,+情況又如何?甲一+沙

原帖由 angelhar 於 16-04-18 發表
咁如果係Bank 1 女呢, 情況又如何?

甲一 沙田祟真中學
油尖旺區女仔真係好頭痛,我都晤知點比意見你!sorry!

希望你一擊即中

angelhar 發表於 16-4-18 14:04
咁如果係Bank 1 女呢, 情況又如何?

甲一 沙田祟真中學
我没有經驗, 但有小小看法供你參考, 有錯請指正.

如不是太進取, 一心求穩入band1 中學, 可在乙二設定保險線如銘基書院 .根據hkpapa852的分析, 油尖旺女仔有七成機會入band 1, 即最差最差無論你乙三填定乙十填band 2, 你都是去所選的第一間band 2 中學. 所以乙二設了保險之後, 乙三打後填满所有band 1 中學執雞, 最後才填band 2

就係唔想乙二就填銘基,因想博高一線

回覆:angelhar 的帖子

乙二填銘基,好大機會入。如果揀伊中,會否浪費機會?

luiling 發表於 16-4-20 18:47

乙二填銘基,好大機會入。如果揀伊中,會否浪費機會?

伊中?不如實際d搏黃笏南!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:奥脫福 的帖子

如果乙二填聖瑪利或庇利羅士,會大機過黃笏南嗎?因為呢两間都多位過黄笏南。請高人指點

引用:如果乙二填聖瑪利或庇利羅士,會大機過黃笏

原帖由 luiling 於 16-04-20 發表
如果乙二填聖瑪利或庇利羅士,會大機過黃笏南嗎?因為呢两間都多位過黄笏南。請高人指點

...
個人愚見,有膽搏嘅話,乙一已填St Mary or BPS, 始終係高一線的傳統名牌,所以放乙二真係好危險

ys_ka  絶對同意, 如非常心儀SMCC或BPS而又有冒險精神搏的話 (有心理準備可能搏唔到), 而SMCC及BPS分別只得7個位同   發表於 16-4-21 10:25

引用:Quote:原帖由+luiling+於+16-04-20+發表如

原帖由 austism 於 16-04-21 發表
個人愚見,有膽搏嘅話,乙一已填St Mary or BPS, 始終係高一線的傳統名牌,所以放乙二真係好危險

...
我嘅係更愚見!有啲唔同睇法。想博嘅,乙一會博St Mary多啲, 始終近啲同多啲位!夠膽乙一博3個位嘅B P S,梗係藝高人膽大,話唔定係超班馬,自行已經過關,所以乙二博得過架!但都要預咗博唔到係冇所謂嘅!

引用:Quote:原帖由+austism+於+16-04-21+發表個

原帖由 Band5 於 16-04-21 發表
我嘅係更愚見!有啲唔同睇法。想博嘅,乙一會博St Mary多啲, 始終近啲同多啲位!夠膽乙一博3個位嘅B P S, ...
我諗如果我係油尖旺女仔,填左乙一係BPS, 真係會放榜前幾個月失眠

請問信義/劉皇發.  那間校風及成績會較好?
‹ 上一主題|下一主題